ΕΛΛΑΔΑ

Ξεπέρασε το 12% η ανεργία!

ξεπέρασε-το-12-η-ανεργία-851206

Στο 12,1%, τα υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2004, ανήλθε το Φεβρουάριο του 2010 η ανεργία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Τον αντίστοιχο μήνα του 2009 το ποσοστό ήταν 9,1%, ενώ τον Ιανουάριο του 2010 ήταν 11,3%.
Δηλαδή μέσα σε ένα έτος οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 34,2% φτάνοντας τις 605.277. Δυσοίωνες οι προβλέψεις και για το μέλλον, αφού λιτότητα και ανεργία πηγαίνουν μαζί, εξηγούν οι ειδικοί και προειδοποιούν ότι τα χειρότερα είναι μπροστά.
Οι οικονομολόγοι ερμηνεύουν την υψηλή ανεργία ως επίπτωση των μέτρων λιτότητας, που εφαρμόζονται στη χώρα σε αντάλλαγμα για την εξασφάλιση δανείων 110 δισ. ευρώ από ΕΕ και ΔΝΤ, και προβλέπουν ότι ο αριθμός των ανέργων θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για όλο το έτος.
Οι οικονομολόγοι εξηγούν ότι η ανεργία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, καθώς θα γίνονται ολοένα και πιο αισθητές οι επιπτώσεις του συνόλου των δημοσιονομικών μέτρων που υλοποιούνται για την μείωση του υπέρογκου δημοσιονομικού ελλείμματος.
Αντιπολίτευση:
ο χειρότερος εφιάλτης
Η εκτίναξη του εθνικού ποσοστού ανεργίας, δημιουργεί έντονο προβληματισμό και ανησυχία, δήλωσε ο υπεύθυνος του Τομέα Eργασίας και Kοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννης Βρούτσης και ζητά άμεση λήψη μέτρων για ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.
«Η τάση που διαμορφώνεται, πλέον, δείχνει ότι η ανεργία εξελίσσεται στο χειρότερο εφιάλτη της ελληνικής κοινωνίας, με δυσμενείς επιπτώσεις, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Η παρατεταμένη υψηλή ανεργία, σε συνδυασμό με την ύφεση, περιορίζουν τη ζήτηση, μειώνουν το διαθέσιμο εισόδημα, απειλούν το επίπεδο διαβίωσης» πρόσθεσε ο κ. Βρούτσης.

Μέτρα προστασίας των ανέργων ζητά το ΚΚΕ και καλεί σε παλλαϊκή αντεπίθεση για ανατροπή της πολιτικής που τρέφουν την ανεργία.
«Η ραγδαία αύξηση της ανεργίας καθιστά επιτακτική την ανάγκη οργάνωσης και πάλης όλων των εργαζομένων για την άμεση λήψη μέτρων προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους και ταυτόχρονα την κλιμάκωση και παλλαϊκή αντεπίθεσή τους για ανατροπή της πολιτικής που τρέφει την ανεργία και την αξιοποιεί προς όφελος του κεφαλαίου» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.
Ο Εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης, έκανε την εξής δήλωση: «Σαφώς η ζωή μας έχει χάσει κατά πολύ σε ποιότητα εν σχέσει με πέρυσι. Κι όμως, αυτή η καταχνιά που μας κυκλώνει θα μοιάζει του χρόνου σαν ειδυλλιακό ξημέρωμα… Δυστυχώς, λόγω των λαθών της διακυβέρνησης και των δύο παλαιών κομμάτων μάς περιμένουν πολλά δεινά τα οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της η σημερινή κυβέρνηση».
Ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης προβλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ και καλεί την κοινωνία να επιβάλει στην κυβέρνηση αλλαγή πολιτικής.
«Σήμερα είχαμε την ανακοίνωση του δείκτη της ανεργίας, του μεγαλύτερου εδώ και πέντε χρόνια. Είναι βέβαιο πως αύριο θα ανέβει και πάλι όταν οι ανεξέλεγκτες απολύσεις γίνουν καθημερινό φαινόμενο, όταν δεκάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα κλείσουν, όταν οι συμβάσεις εκατοντάδων εργαζομένων δεν θα ανανεωθούν, όταν οι νέες και οι νέοι θα αναζητούν εργασία που δεν θα υπάρχει. Και είμαστε ακόμα στην αρχή» δήλωσε ο Π. Σκουρλέτης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου