ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα στο Βόλο η Κ. Μπατζελή

σήμερα-στο-βόλο-η-κ-μπατζελή-851206

Στη δεύτερη μέρα εργασιών της Γενικής Συνέλευσης της ΠΑΣΕΓΕΣ, που συνεδριάζει στην Πορταριά από χθες με τη συμμετοχή των προέδρων και μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των 130 ΕΑΣ της χώρας, θα παραβρεθεί η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή. Χθες στη διάρκεια της πρώτης μέρας διεξαγωγής της συνέλευσης η ΠΑΣΕΓΕΣ πρότεινε την μετατροπή των ΕΑΣ σε πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς και την οικονομική και λειτουργική ενσωμάτωση των υφιστάμενων πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών στο νέο νομικό πρόσωπο για την τροποποίηση του Νόμου ανασυγκρότησης των Συνεταιριστικών Οργανώσεων της χώρας.
 
Στην κατεύθυνση αναδιάρθρωσης της λειτουργίας των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών της χώρας αλλά και δημιουργίας εύρωστων και λειτουργικών δομών κατευθύνεται η πρόταση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την επιβολή «Καλλικράτη» και στις ΕΑΣ. Σχετικές επισημάνσεις έγιναν στη διάρκεια της χθεσινής πρώτης ημέρας της διημερίδας, που διοργανώνει η ΠΑΣΕΓΕΣ στην Πορταριά.
 
Ουσιαστικά αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρία σενάρια στην κατεύθυνση συνένωσης των αγροτικών ενώσεων, ωστόσο η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ όπως φάνηκε και από την χθεσινή ημέρα γέρνει στο τρίτο, στη μετατροπή δηλαδή των Ενώσεων σε ισχυρούς πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς.
 
«Πρέπει επιτέλους να ξεκαθαρίσουν τα μητρώα, ν’ απαλλαχθεί το συνεταιριστικό κίνημα από συνεταιρισμούς σφραγίδες, να καταγραφεί πλέον σε ποιους ανήκουν οι συνεταιρισμοί, σε ποιους θ’ απολογούνται αυτοί που τους εκπροσωπούν και ποιο ακριβώς θα είναι το αντικείμενό τους», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας.
 
Όπως ξεκαθάρισε οι ενέργειες που γίνονται στην κατεύθυνση συγχώνευσης των Ενώσεων γίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο και όλα προχωρούν σε εθελοντική βάση. «Εκεί όπου και αναπτύχθηκε το συνεταιριστικό κίνημα, στη βόρεια Ευρώπη και Κεντρική Ευρώπη, τον Καναδά και την Αμερική, έχει προχωρήσει με πολύ δημοκρατικό τρόπο, απλά το κράτος εκεί δεν βάζει εμπόδια. Διευκολύνει πάρα πολύ τους συνεταιρισμούς, τους έχει απαλλάξει από φορολογικά κι ελεγκτικά βάρη και προχωρά πολύ καλά. Αποτέλεσμα, στην Ευρώπη το τελικό αγροτικό προϊόν να διακινείται από τους Συνεταιρισμούς σε ποσοστό 60%, ενώ στην Ελλάδα να είμαστε ακόμη στο 30%. Βέβαια, όπως ξέρετε, όταν ξεπεραστεί το ποσοστό του 70%, παρεμβαίνουν οι επιτροπές ανταγωνισμού», σημείωσε ο κ. Καραμίχας.
 
Αξίζει εδώ να αναφερθεί πως στην Ελλάδα όχι μόνο διακινείται ελάχιστο αγροτικό προϊόν, αλλά και αυτό το 30% δεν αφορά στο τελικό προϊόν, καθώς υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι στη μεταποίηση και την εμπορία.
 
Πάντως αυτό που ξεκαθαρίστηκε εξαρχής ήταν ότι για τις συνενώσεις των συνεταιρισμών θα πρέπει να συμφωνήσει και η Πολιτεία αλλά και οι ίδιες οι κατά τόπους ενώσεις.
 
«Εδώ έχετε τρεις Ενώσεις, την ΕΑΣ Πηλίου, την ΕΑΣ Βόλου και το Συνεταιρισμό Ζαγοράς. Το μήλο Ζαγορίν, ο συνεταιρισμός Ζαγοράς δηλαδή, έχει μεγαλύτερο μέγεθος από την ΕΑΣ Πηλίου ή και την ΕΑΣ Βόλου. Δεν μπορείς να υποχρεώσεις το Ζαγορίν να μπει σε μία από τις Ενώσεις και να ενσωματωθεί με τους άλλους. Μπορείς όμως να πεις ότι η ΕΑΣ Βόλου μπορεί να γίνει ένας θαυμάσιος πρωτοβάθμιος Συνεταιρισμός για την κτηνοτροφία, για τα γάλατα και για τα δημητριακά με δύο τομεακές συνελεύσεις. Το Πήλιο από την άλλη μπορεί να γίνει πρωτοβάθμιος συνεταιρισμός για την ελιά με πραγματικά μέλη που ψηφίζουν για την ηγεσία τους και τα συμβούλιά τους κι όχι με σφραγίδες μέλη. Και το Ζαγορίν μπορεί να  αναλάβει όλα τα φρούτα. Κι όλοι μαζί να κάνουν μία Ένωση για άλλο σκοπό, όπως την προβολή των προϊόντων τους, την προμήθεια εφοδίων, παροχές συμβουλών προς μέλη τους για ν’ αποκτήσουν μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα και πρόσβαση σε μεγάλες αγορές», υπογράμμισε ο κ. Καραμίχας.
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου