ΕΛΛΑΔΑ

Τέλη Ιουνίου η κατάθεση του νέου αναπτυξιακού νόμου

τέλη-ιουνίου-η-κατάθεση-του-νέου-αναπτ-851206

Αγώνα δρόμου για την ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων κάνει η κυβέρνηση με την κατάθεση περί τα τέλη Ιουνίου του νέου αναπτυξιακού νόμου.
Μετά το πέρας του άτυπου υπουργικού συμβουλίου η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Τρίτη θα κατατεθεί το ν/σ για την ίδρυση μεγάλων επιχειρήσεων, και θα ακολουθήσει το ν/σ «fast track». Και τα δύο αφορούν στις μεγάλες επιχειρήσεις.
Έως το Σεπτέμβριο θα έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο για την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων που θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις.
Σε ερώτηση δημοσιογράφων γιατί καθυστερούν τα ζητήματα με την ανάπτυξη, η κ. Κατσέλη εξήγησε ότι για να φαίνονταν σήμερα αποτελέσματα ανάπτυξης έπρεπε να είχαν ληφθεί μέτρα πριν από δύο χρόνια.
«Από τον Οκτώβριο η κυβέρνηση χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία, δηλαδή το ΕΣΠΑ, τις ιδιωτικές επενδύσεις και τον αναπτυξιακό νόμο, ώστε να μπει ανάχωμα στην ύφεση και οι πολίτες να δουν φως στο βάθος του τούνελ σε ένα χρόνο».
Σχετικά με τις τιμές, η υπουργός αναγνώρισε ότι με την αύξηση των έμμεσων φόρων, είναι φυσικό αυτό να φαίνεται στην αγορά, κυρίως στα πετρελαιοειδή με μία αύξηση που είχαμε πάνω από 40%.
Το αναπτυξιακό νομοσχέδιο
Η κ Κατσέλη παρουσίασε τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου, στρατηγικός στόχος του οποίου είναι να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα, τον παραγωγικό και τεχνολογικό μετασχηματισμό, την απασχόληση και την περιφερειακή σύγκλιση, στοχεύοντας σε μια δυναμική και βιώσιμη οικονομία με αιχμή την Πράσινη Ανάπτυξη.
Ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος εισάγει νέα κριτήρια αξιολόγησης με τα οποία στηρίζονται επιχειρηματικές και επενδυτικές δραστηριότητες που συμβάλλουν στην:
* Ανταγωνιστικότητα, ποιότητα και εξωστρέφεια
* Πράσινη επιχειρηματικότητα
* Αναδιάρθρωση, απασχόληση και ισόρροπη ανάπτυξη
Ο Νόμος αξιοποιεί το χάρτη κρατικών ενισχύσεων, ο οποίος προβλέπει 4 ζώνες κινήτρων (Α,Β,Γ και Δ) με ανώτατα ποσοστά ενίσχυσης 15%, 20%, 30% και 40%, αντίστοιχα.
Επίσης, προβλέπεται η κατανομή του 15% των ετήσιων διαθέσιμων πόρων στους λιγότερο ανεπτυγμένους Νομούς της χώρας.

Οι βασικές μορφές ενίσχυσης που προβλέπονται από το νέο Αναπτυξιακό Νόμο είναι:
* η επιχορήγηση κεφαλαίου
* οι φορολογικές απαλλαγές
* η επιχορήγηση χρεολυσίων δανείου διάρκειας έως 10 έτη
* η επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης μηχανολογικού εξοπλισμού για συμβάσεις διάρκειας έως 7 έτη.
Για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ισχύουν όλες οι παραπάνω μορφές ενίσχυσης, ενώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις ή τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια (άνω των 50 εκ. ευρώ) θα ισχύουν μόνο οι φορολογικές ελαφρύνσεις και οι αυξανόμενες αποσβέσεις.

Προβλέπεται η προκήρυξη υποβολής επενδυτικών σχεδίων ανά 6μηνο, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων αξιολόγησης και με ανακοίνωση των συνολικών διαθέσιμων πόρων για επιχορηγήσεις.
Προκρίνεται η συγκριτική αξιολόγηση των επενδυτικών προτάσεων, οι οποίες θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά με αυτόματη απόρριψη ελλιπώς υποβαλλομένων φακέλων.

Η κατανομή των φακέλων, για λόγους διαφάνειας, θα γίνεται με τυχαίο τρόπο σε πιστοποιημένους αξιολογητές, ενώ κάθε επενδυτής θα μπορεί να παρακολουθεί την πορεία αξιολόγησης του φακέλου του μέσω του διαδικτύου, στο οποίο προβλέπεται να αναρτώνται τα εγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια.
Προβλέπεται επίσης διαδικασία παρακολούθησης των επενδυτικών σχεδίων μετά την ολοκλήρωσή τους, ώστε να αποτιμάται το αναπτυξιακό αποτέλεσμα.

Ο προηγούμενος
νόμος
Βάσει του ν. 3299/04 υποβλήθηκαν συνολικά 13.486 αιτήσεις ενίσχυσης αναπτυξιακών σχεδίων, ενώ οι υπαγωγές στο νόμο ανέρχονται μέχρι σήμερα σε 7.100.
Ο συνολικός προϋπολογισμός των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υποβληθεί ανήλθε σε 14 δισ. ευρώ, ενώ το ποσό των εγκεκριμένων επιχορηγήσεων ανήλθε σε 5,8 δισ. ευρώ. Τα επενδυτικά σχέδια προέβλεπαν τη δημιουργία 32.707 νέων θέσεων εργασίας.
Από τις 7.100 συνολικές υπαγωγές στο Νόμο, ολοκληρώθηκαν τα 1.451 επενδυτικά σχέδια, δηλαδή ποσοστό 20,4% του συνόλου. Ο προϋπολογισμός των ολοκληρωμένων σχεδίων ανήλθε σε 2,1 δισ. ευρώ, οι εγκεκριμένες επιχορηγήσεις σε 1 δισ. ευρώ και οι συνολικές εκταμιεύσεις σε 1,6 δισ. ευρώ.

Οι πληρωμές
του 2010

Εντός του τρέχοντος έτους, για τη χρηματοδότηση επενδύσεων του ν. 3299/04 (παλαιός επενδυτικός νόμος):

Οι πληρωμές Ιανουαρίου – Απριλίου 2010 για ολοκλήρωση επενδυτικών σχεδίων ανήλθαν σε 440 εκ. ευρώ, όταν για όλο το 2008 είχαν δοθεί μόλις 500 εκ. ευρώ.

Μέχρι το τέλος του 2010 (Απρίλιος – Δεκέμβριος) αναμένεται ότι θα εισρεύσουν προς επιχειρήσεις για εγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια επιπλέον 700 εκ. ευρώ.

Τα εκκρεμή προς αξιολόγηση επενδυτικά σχέδια είναι 3.438, έχουν συνολικό ύψος προϋπολογισμού 10,9 δισ. ευρώ και το αναμενόμενο ύψος των ενισχύσεων ανέρχεται σε 4,1 δισ. ευρώ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου