ΕΛΛΑΔΑ

Προκλητική η ΠΓΔΜ στο Συμβούλιο της Ευρώπης

προκλητική-η-πγδμ-στο-συμβούλιο-της-ευ-851206

ΛΕΖΑΝΤΑ
Ο Α. Μιλόσοσκι με το Γ. Παπανδρέου και το Δ. Δρούτσα από παλαιότερη συνάντηση

Στον όρο «Μακεδονική Προεδρία» επέμεινε ο νέος πρόεδρος του Συμβουλίου των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης Αντόνιο Μιλοσόσκι, κατά τη διάρκεια της πρωινής συνόδου, την Τρίτη. Η ονομασία αυτή δεν χρησιμοποιήθηκε από κανέναν άλλο συμμετέχοντα υπουργό.
Στις παρεμβάσεις τους οι υπουργοί προτίμησαν να χρησιμοποιήσουν εκφράσεις όπως «αγαπητέ Αντόνιο», ή «κύριε Μιλοσόσκι» ή ακόμα FYROM, αποφεύγοντας τον σκόπελο, αλλά και διασφαλίζοντας έτσι τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Mε τη δική του πολιτική παρέμβαση, ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας ευχήθηκε «κάθε επιτυχία στην απαιτητική αποστολή», που αναλαμβάνει η νέα προεδρία, εξέφρασε συγχρόνως τη λύπη του για την επιμονή της ΠΓΔΜ στη χρήση του όρου «μακεδονική».
«Λυπούμαστε» είπε «που οι αρχές της ΠΓΔΜ αποφάσισαν να χρησιμοποιούν επισήμως τον όρο ‘μακεδονικός’, για να προσδιορίσουν την προεδρία που αναλαμβάνει η χώρα τους εκ περιτροπής».
Ο Δ. Δρούτσας υπενθύμισε ότι η απόφαση 95/23 της Επιτροπής Υπουργών όρισε ομοφώνως ότι «για όλους τους σκοπούς εντός του Συμβουλίου της Ευρώπης, η αναφορά στο κράτος αυτό θα γίνεται υπό την προσωρινή ονομασία ΠΓΔΜ, ενόσω εκκρεμεί η επίλυση της διαφοράς που έχει ανακύψει σχετικά με το όνομα του κράτους».
Ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε ότι η χρήση του επιθέτου «μακεδονική» είναι μία ακόμη απόπειρα της ΠΓΔΜ να μονοπωλήσει τον όρο, καθώς και μία προφανής προσπάθεια να παρακάμψει τις υποχρεώσεις της.
Υποστήριξε ότι η ΠΓΔΜ «παραβιάζει το γράμμα και το πνεύμα της απόφασης 95/23, την οποία με αυστηρότητα τήρησε το Συμβούλιο της Ευρώπης και που έχει αποτελέσει την καθιερωμένη πρακτική όλων των διεθνών περιφερειακών Οργανισμών».
Ο κ. Δρούτσας εκτίμησε ότι ενέργειες σαν κι αυτή μπορεί επίσης να έχουν σημαντικές συνέπειες, στο μέτρο που υπονομεύουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής και βιώσιμης λύσης.
Επέστησε δε την προσοχή των κρατών-μελών «σε αυτή τη σημαντική πρόκληση για την ορθή λειτουργία και ομαλή τάξη του Συμβουλίου της Ευρώπης» και κάλεσε την ΠΓΔΜ να τιμήσει τις υποχρεώσεις της προς τον Οργανισμό, «ασκώντας τα καθήκοντα της προεδρίας της κατά τον προσήκοντα τρόπο».
Τέλος με αναφορά του στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε ότι από την ανάληψη των καθηκόντων του «ξεκίνησε μία τολμηρή και εποικοδομητική πολιτική προσέγγιση προς την ΠΓΔΜ, στην οποία παραμένει απόλυτα και ενεργά, προκειμένου να εξευρεθεί μία αμοιβαία αποδεκτή λύση, χωρίς νικητές και νικημένους».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου