ΕΛΛΑΔΑ

Πονοκέφαλος στο Μαξίμου για τους «απρόθυμους» υπουργούς

πονοκέφαλος-στο-μαξίμου-για-τους-απρ-824159

Μέχρι αργά χτες το βράδυ στελέχη του Μαξίμου και κυβερνητικοί κύκλοι που βρίσκονται κοντά στον Πρωθυπουργό προσπαθούσαν να …δώσουν την δική τους εκδοχή για την υπόθεση της COSCO η οποία έχει βάλει φωτιές στην κυβέρνηση. Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας, ο οποίος είχε προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι η υπόθεση COSCO με την πώληση του λιμανιού στον Πειραιά δεν έχει τελειώσει με την συμφωνία που υπογράφηκε με το TAΙΠΕΔ αλλά έχει πολλά επεισόδια ακόμα και πως ο ίδιος διατηρεί την άποψη ότι το Λιμάνι δεν πρέπει να πωληθεί, έκανε την απειλή του πραγματικότητα εκθέτοντας το Μαξίμου.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται δέσμια των εσωκομματικών αντιπαραθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ με την ομάδα των 53+ στην οποία ανήκει ο Θ. Δρίτσας να προσπαθεί να καταγράψει την …διαφορετικότητα στην πολιτική της έναντι των επιλογών του Μαξίμου

Στην κατάθεση του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει την συμφωνία με την COSCO άλλαξε άρθρα της συμφωνίας που είχε υπογραφεί μεταξύ της Κινέζικης Εταιρείας και του ΤΑΙΠΕΔ προκαλώντας την έντονη αντίδραση των κινέζων και αφήνοντας έκθετο το Μαξίμου λίγες ημέρες πριν από το ταξίδι του Πρωθυπουργού στο Πεκίνο. Η επιστολή της COSCO προς την ελληνική βουλή που ουσιαστικά αναφέρει ότι η αλλαγή όρων της σύμβασης θέτουν υπό αμφισβήτηση την εφαρμογή της συμφωνίας, άναψε φωτιές στο Μαξίμου που προσπαθεί να δικαιολογήσει ακόμα και τον Θ. Δρίτσα που άφησε έκθετη την κυβέρνηση. Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας όχι μόνο δεν έκανε πίσω στην Βουλή αλλά δικαιολόγησε την στάση του λέγοντας: «Η σύμβαση που κάναμε μας δίνει το δικαίωμα να κάνουμε αλλαγές στο τελικό νομοσχέδιο που θα έρθει στη Bουλή. Υπάρχουν διαφορές στο δικό μας κείμενο με βάση τη δικαιοδοσία που είχαμε. Εμένα με προσβάλει η επιστολή. Δεν μπορεί να γίνεται στη Bουλή διάλογος ενός υπουργού με μια εταιρεία με αυτούς τους κανόνες. Ο υπουργός ναυτιλίας δεν είναι δράκος».

Η στάση του υπουργού Ναυτιλίας υπονομεύει επί της ουσίας το Μέγαρο Μαξίμου και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό απέναντι στους Κινέζους επενδυτές καθώς η κυβέρνηση αναγκάζεται να αλλάξει τα… τροποποιημένα άρθρα της συμφωνίας και να τα επαναφέρει στην μορφή που έχει συμφωνηθεί με τους κινέζους. Παράλληλα θέτει υπό αμφισβήτηση την στρατηγικής της κυβέρνησης για ενίσχυση του επενδυτικού κλίματος και βάζει φωτιά στις σχέσεις Ελλάδας Κίνας λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει το ταξίδι Τσίπρα στο Πεκίνο, όπου ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναμένει σημαντικές συμφωνίες στον τομέα των επενδύσεων.

Ποιοι είναι απρόθυμοι να εφαρμόσουν την πολιτική της κυβέρνησης

Ο Θ. Δρίτσας φέρεται απρόθυμος να υλοποιήσει την πολιτική της κυβέρνησης αλλά μάλλον δεν είναι ο μόνος. Στελέχη της τάσης των 53+ δείχνουν την ίδια απροθυμία να εφαρμόσουν την πολιτική της νέας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και σε συνδυασμό με άλλα κυβερνητικά στελέχη δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα στην κυβέρνηση. Οι 53+ έχουν βγάλει τα μαχαίρια στους ΠΑΣΟΚογενείς και από την άλλη πλευρά ομάδες και τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Όμιλος ΠΡΑΤΤΩ του Ν. Κοτζιά εκφράζουν διαφωνίες με την …αλλοπρόσαλλη κριτική κυβερνητικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης με τις τοποθετήσεις του για την μικρασιατική καταστροφή και τους «παραιτηθείτε» έχει ανάψει φωτιές στην κυβέρνηση. Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι ο Νίκος Φίλης δεν έχει πρόθεση να δημιουργήσει πρόβλημα αλλά έκανε ζημιά με την κόντρα που ξεκίνησε με τους παραιτηθείτε. Αντίστοιχα ο Π. Κουρουμπλής έχει μπει στο στόχαστρο των κομματικών γιατί …ΠΑΣΟΚοφέρνει και δεν έχει σχέση με το DNA της αριστερής συνείδησης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τον κατηγορούν. Η πρότασή του για τον εκλογικό νόμο άναψε τα αίματα στην ΚΕ όπου οι… αριστεροί του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκαν στον υπουργό Εσωτερικών και στους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ υπουργούς.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση με την πρώτη ευκαιρία εμφανίζεται δέσμια των εσωκομματικών αντιπαραθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ με την ομάδα των 53+ στην οποία ανήκει ο Θ. Δρίτσας να προσπαθεί να καταγράψει την …διαφορετικότητα στην πολιτική της έναντι των επιλογών του Μαξίμου και σε αντιπαράθεση με τους ΠΑΣΟΚογενείς της κυβέρνησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βουλευτές της τάσης των 53+ μαζί με άλλους συναδέλφους τους τα …έβαλαν με τον αν. υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα για την πολιτική του στα σώματα ασφαλείας. Ο κ. Τόσκας, σύμφωνα με πληροφορίες του theTOC.gr έφτασε σε σημείο να θέσει την παραίτησή του υπόψιν του Πρωθυπουργό η οποία δεν έγινε αποδεκτή μετά και από παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά. Η Τασία Χριστοδουλοπούλου, σύντροφος του Θ. Δρίτσα και αντιπρόεδρος της Βουλής αμφισβήτησε τον ρόλο και την πολιτική του αν. υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα μέσα στην βουλή σε συζήτηση για το Μεταναστευτικό. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου είναι όμηροι των αντιθέσεων και των συγκρούσεων στο εσωκομματικό πεδίο οι οποίες απειλούν την κυβερνητική συνοχή, εκθέτουν τον Πρωθυπουργό Μαξίμου και βάζουν νάρκες στην πολιτική επενδύσεων που έχει χαράξει η Αθήνα.

Το Μαξίμου καλύπτει πλήρως τον υπ. Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα και αφήνει υπόνοιες για μία νέα μονταζιέρα η οποία υπονομεύει την κυβέρνηση μετά τον σάλο που προκλήθηκε από την επιστολή της COSCO

Το Μαξίμου προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα

Η εκδοχή του Μαξίμου για την υπόθεση Δρίτσα, βρίσκεται σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση αφού είναι προφανής η προσπάθεια κάλυψης του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κατέθεσε στο νομοσχέδιο την συμφωνία της COSCO με το ΤΑΙΠΕΔ. Οι παρεμβάσεις και οι αλλαγές έγιναν από την νομική υπηρεσία της κυβέρνησης προκειμένου να είναι εφαρμόσιμη η συμφωνία. Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι οι αλλαγές στον νόμο δεν θίγουν τα συμφέροντα των Κινέζων και πως ήταν βιαστική η κίνηση των εκπροσώπων της COSCO να στείλει επιστολή στο ελληνικό κοινοβούλιο χωρίς να προηγηθεί συνεννόηση με το TAIΠEΔ.

Παράλληλα σημειώνουν ότι θα γίνουν οι βελτιώσεις στα άρθρα που ζητούν οι Κινέζοι αλλά όχι σε όλες τις τροποποιήσεις που πραγματοποίησε η ελληνική πλευρά. Το Μαξίμου καλύπτει πλήρως τον υπ. Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα και αφήνει υπόνοιες για μία νέα μονταζιέρα η οποία υπονομεύει την κυβέρνηση μετά τον σάλο που προκλήθηκε από την επιστολή της COSCO. Κυβερνητικά στελέχη πάντως στο παρασκήνιο κάνουν σαφέστατη αναφορά για πολιτικές σχέσεις των Ελλήνων που εργάζονται και αντιπροσωπεύουν την COSCO με κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως με την ΝΔ σημειώνοντας ότι οι Κινέζοι δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει στην Αθήνα και πως ένας καλοπροαίρετος συνομιλητής θα επικοινωνούσε πρώτα με το TAIΠΕΔ και το αρμόδιο υπουργείο, ακόμα και το Μαξίμου πριν βγάλει την επιστολή.

Πηγή: thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου