ΕΛΛΑΔΑ

Προϋποθέσεις για τη μείωση των τιμών

προϋποθέσεις-για-τη-μείωση-των-τιμών-851206

Συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως μείωση ενοικίων, δημοτικών τελών και λογαριασμών ΔΕΚΟ, ρύθμιση των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών και ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, θέτει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), απαντώντας στο κάλεσμα της Λ. Κατσέλη για μείωση των τιμών στα είδη ευρείας κατανάλωσης.
Ειδικότερα, στο κάλεσμα της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας για μια συμφωνία πλαίσιο για τη μείωση των τιμών στα είδη ευρείας κατανάλωσης, απάντησε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης:
«Όλοι καταναλωτές, επιχειρηματίες, εργαζόμενοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα επωμιζόμαστε μεγάλα βάρη, αλλά πρέπει να βάλουμε πλάτη για την έξοδο από την κρίση. O εμπορικός κόσμος το έχει αποδείξει στην πράξη καθώς έχει επωμιστεί ήδη την αύξηση του 2% του ΦΠΑ πριν από λίγες εβδομάδες. Δεν μπορεί όμως να ζητούνται περαιτέρω χαμηλότερες τιμές στην αγορά, και κατά συνέπεια μείωση κόστους παραγωγής και μείωση μεικτού κέρδους, όταν η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα άρει τις στρεβλώσεις που σύμφωνα και με την ίδια την Υπουργό «πολλές φορές βάζει το ίδιο το κράτος».
Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, για να αλλάξει η ψυχολογία τόσο των πολιτών όσο και της αγοράς και να φύγει ο πανικός και ο φόβος απαιτείται η μείωση των εισοδημάτων να αντικατασταθεί από μείωση τιμών, αλλά η μείωση τιμών απαιτεί τις παρακάτω προϋποθέσεις:
* Μείωση ενοικίων, δημοτικών τελών, λογαριασμών ΔΕΚΟ

* Περαιτέρω ρύθμιση φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών

* Πραγματική ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και αντιμετώπιση των στρεβλώσεων από τις καταχρηστικές χρεώσεις των τραπεζών.

* Αναζήτηση καταναλωτικών αποθεμάτων από το παρεμπόριο – παραοικονομία

* Αμεση ενεργοποίηση προγραμμάτων ενίσχυσης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων

* Μείωση φορολογικών συντελεστών

* Ουσιαστική ενεργοποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού

* Εφαρμογή εμπορικής χωροταξίας και απρόσκοπτης λειτουργίας της αγοράς.

Η ΕΣΕΕ ζητά να γίνουν άμεσα θεσμικές παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας όπως η αναβάθμιση του ρόλου της Επιτροπής Ανταγωνισμού η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου ίδρυσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, η ενίσχυση του ρόλου του ελεγκτικού μηχανισμού και των παρατηρητήριων τιμών, η πάταξη του παραεμπορίου.
Τέλος, ο εμπορικός κόσμος ζητά την δημιουργία ενός πακέτου ενίσχυσης της ρευστότητας προς την πραγματική οικονομία, αντίστοιχη με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την ενίσχυση των Τραπεζών.
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου