ΕΛΛΑΔΑ

Σύνταξη με 40 χρόνια δουλειάς

σύνταξη-με-40-χρόνια-δουλειάς-851206

Δομικές αλλαγές στο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης προτείνει με το προσχέδιο νόμου που κατέθεσε και παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος.
Είχε προηγηθεί η έγκρισή του από το Υπουργικό Συμβούλιο.
«Καταθέτουμε το προσχέδιο νόμου για το Ασφαλιστικό έχοντας απόλυτη συναίσθηση ότι μη παρέμβαση θα ισοδυναμούσε με κατάργηση της σύνταξης» τόνισε ο υπουργός.
Το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπει αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων από το 2018 με θέσπιση βασικής σύνταξης στα 360 ευρώ (με τα σημερινά δεδομένα) και ανταποδοτικής σύνταξης το ύψος της οποίας θα εξαρτάται και θα καθορίζεται από τις ασφαλιστικές εισφορές.
Με τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων θα συνταξιοδοτηθούν οι νέοι ασφαλισμένοι, αυτοί που θα αρχίσουν να εισέρχονται στην αγορά εργασίας από 1ης Ιανουαρίου 2015 και έπειτα.
Ωστόσο το νέο σύστημα θα αφορά και τους ήδη ασφαλισμένους με τον εξής τρόπο: Θα ξεκινήσει σταδιακά να εφαρμόζεται από το 2015. Όσοι συνταξιοδοτηθούν μετά την ημερομηνία αυτή, η σύνταξή τους θα υπολογιστεί με «μεικτό σύστημα», κατά το ήμισυ με το παλαιό σύστημα και κατά το υπόλοιπο με το νέο. Δηλαδή, από τα δέκα έτη που λαμβάνονται ως βάση υπολογισμού, τα μισά θα αφορούν το παλαιό σύστημα και τα άλλα μισά τους νέους συντελεστές. Σταδιακά θα αυξάνονται τα χρόνια που θα υπολογίζονται με τον νέο τρόπο, έτσι ώστε ως το 2030 η εφαρμογή του νέου συστήματος να έχει ολοκληρωθεί.
Επίσης από 1/1/2018 προβλέπεται ενοποίηση των κλάδων κύριας ασφάλισης σε τρεις, μισθωτών, αγροτών και αυτοαπασχολούμενων. Παράλληλα, από το 2013 οι νεοεισερχόμενοι εργαζόμενοι στο Δημόσιο θα ασφαλίζονται στο ΙΚΑ.
Ακόμη προβλέπεται από 1/1/2011, «ποινή» μείωσης της σύνταξης κατά 6% για κάθε χρόνο πρόωρης συνταξιοδότησης, ενώ νομοθετούνται κίνητρα παραμονής στην αγορά εργασίας ακόμη και για 40 χρόνια.
Επιπλέον προβλέπεται η εφαρμογή ενιαίου τρόπου υπολογισμού της σύνταξης για όλους τους ασφαλισμένους από το 2013.
Δεν αλλάζουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (παραμένει το γενικό όριο συνταξιοδοτησης στο 65ο), ενώ παραμένει το δικαίωμα αποχώρησης με 37 χρόνια εργασίας ανεξαρτήτως ηλικίας.
Απογορεύεται η εφαρμογή προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και επίσης προβλέπεται αναπροσαρμογή της λίστας βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Οι 8 μεγάλες αλλαγές

1. Αυξάνονται από 37 σε 40 τα έτη ασφάλισης για την παροχή πλήρους σύνταξης.

2. Από τον Αύγουστο επιβάλλεται εισφορά τύπου ΛΑΦΚΑ στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ.

3. Συγχωνεύονται σε τρία τα υφιστάμενα Ταμεία (ΙΚΑ,ΟΑΕΕ,ΟΓΑ).

4. Μειώνεται το ανώτατο όριο των συντάξεων.

5. Μετά το 2015 καμία πρόωρη σύνταξη δεν θα λαμβάνεται σε ηλικία κάτω των 60 ετών.

6. Μειώνεται κατά 6% ετησίως η σύνταξη όσων αποχωρούν μεταξύ 60 και 65 ετών.

7. Αναθεωρείται ο κατάλογος των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

8. Εισάγονται αυστηρότεροι όροι για τις συντάξεις αναπηρίας.

Συν 200 ευρώ στο δώρο

Ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξή του στη Realnews αναφέρει ότι με το νομοσχέδιο θα προβλέπεται ότι στο δώρο των συντάξεων μέχρι 700 ευρώ θα προστίθενται 200 ευρώ, προκειμένου να ανακουφιστούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, το νομοσχέδιο έχει αξιολογηθεί θετικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου