ΕΛΛΑΔΑ

«Δύσκολες αλλά απαραίτητες» οι αποφάσεις

δύσκολες-αλλά-απαραίτητες-οι-αποφά-491029

 
«Με τη σημερινή συνάντηση Κορυφής, με τη σημερινή απόφασή μας οι χώρες της Ευρωζώνης έδειξαν ότι στέκονται με αποφασιστικότητα δίπλα μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Α. Παπανδρέου μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου Κορυφής των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.
Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει η εκταμίευση του δανείου των 110 δισ. ευρώ που εξασφαλίσαμε από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, πόροι που όπως τόνισε «θα μας επιτρέψουν να υλοποιήσουμε χωρίς την καθημερινή αβεβαιότητα των διεθνών αγορών το πρόγραμμα Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης της οικονομίας μας.
«Σήμερα όμως η συνάντηση έδειξε και κάτι παραπάνω. Η ανάγκη να θωρακίσουμε την ευρωζώνη δεν σχετίζεται μόνο με τα προβλήματα της Ελλάδας, το ζήτημα είναι πολύ ευρύτερο και αφορά το σύνολο της Ευρωζώνης», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι με τις αποφάσεις που ελήφθησαν «δείξαμε ότι θα δουλέψουμε όλοι μαζί για να διαφυλάξουμε τη σταθερότητα του κοινού μας νομίσματος, τη σταθερότητα της Ευρώπης».
Ακόμη, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι οι αποφάσεις αυτές «δείχνουν ότι θα δουλέψουμε όλοι μαζί για να μην αφήσουμε ανεξέλεγκτη τη διεθνή κερδοσκοπία στις αγορές, για να βγάλουμε την Ευρώπη από την κρίση και να συμβάλλουμε ουσιαστικά στην ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας και τελικά να διασφαλίσουμε και δουλειές και σιγουριά για όλους τους πολίτες μας».
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι εδώ και επτά μήνες η ελληνική κυβέρνηση μαζί με τον ελληνικό λαό έχουν ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας.
Τόνισε δε ότι αυτούς τους μήνες η κυβέρνηση απέδειξε και αποδεικνύει κάθε μέρα την αποφασιστικότητά της να τολμήσει τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα, να μειώσει τα μεγάλα ελλείμματα, να ελέγξει το χρέος, να δημιουργήσει τη βάση για μια ανταγωνιστική και βιώσιμη οικονομία που παράγει επενδύσεις, δουλειές και πλούτο για όλους του Έλληνες, να φέρει τη διαφάνεια στην κοινωνία και την πολιτική ζωή.
Όλες τις «μεγάλες» και «απαραίτητες» αλλαγές, όπως τις χαρακτήρισε ο κ. Παπανδρέου «για την Ελλάδα που θέλουμε να δημιουργήσουμε, για την Ελλάδα του αύριο».
«Πήραμε δύσκολες αποφάσεις, απαραίτητες όμως για να σώσουμε τη χώρα από τη χρεοκοπία και την καταστροφή», επισήμανε ο πρωθυπουργός.
 
Στήριξη του ευρώ
 «Η ζώνη του ευρώ περνάει τη μεγαλύτερη κρίση από τότε που δημιουργήθηκε το ενιαίο νόμισμα» ανέφερε από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, λίγο μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Eurogroup.
Όπως τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος σήμερα οι χώρες του ευρώ πήραν δύο πολύ σημαντικές αποφάσεις. Η πρώτη αφορά στο μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας, που θα διαθέσει 110 δισ. Με δάνεια από τις χώρες του ευρώ και από το ΔΝΤ, αλλά και στην επιβεβαίωση ότι η ευρωζώνη στηρίζει την Ελλάδα και την ελληνική κυβέρνηση που έδρασε με θάρρος. Η δεύτερη αφορά στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού επέμβασης που θα διαφυλάττει την σταθερότητα στην ευρωζώνη και οι τεχνικές πτυχές του οποίου θα ξεκαθαριστούν την Κυριακή από το έκτακτο Συμβούλιο Ecofin που θα συγκληθεί στις Βρυξέλλες.
«Σήμερα οι κερδοσκοπικές επιθέσεις στόχευαν ολόκληρο το σύνολο της ευρωζώνης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γάλλος Πρόεδρος και πρόσθεσε ότι με τη σημερινή απόφαση για τη δημιουργία ενός κοινοτικού μηχανισμού στήριξης, οι 16 χώρες του ευρώ και όλα τα κοινοτικά όργανα ενώνουν τις δυνάμεις τους για να καταπνίξουν την κερδοσκοπία.
Οι ηγέτες της ευρωζώνης απηύθυναν έκκληση για την επείγουσα δημιουργία ενός μόνιμου συστήματος διάσωσης των μελών που πέφτουν στο είδος της χρηματοπιστωτικής αναταραχής που πλήττει τώρα την Ελλάδα, σε μια νύχτα υψηλών δραματικών τόνων στις Βρυξέλλες, τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.
«Λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες περιστάσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει έναν ευρωπαϊκό σταθεροποιητικό μηχανισμό προκειμένου να διατηρηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρώπη», δήλωσε ο πρόεδρος της Ε.Ε., Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ, ο οποίος ανέγνωσε μία κοινή δήλωση των ηγετών.
Σε μία ένδειξη του εξαιρετικά επείγοντος της κατάστασης, η Επιτροπή θα παρουσιάσει τα σχέδιά της το πρωί της Κυριακής και οι υπουργοί Οικονομικών των 27 κρατών-μελών της ΕΕ θα λάβουν μία απόφαση επί αυτών το ίδιο απόγευμα, δήλωσε ο βαν Ρόμπεϊ.
Αν και οι προτάσεις θα καλύπτουν την ευρωζώνη, θα απαιτούν την έγκριση και των 27 κρατών-μελών προκειμένου να ενεργοποιηθούν.

Μήνυμα από Μέρκελ

Η ζώνη του ευρώ θα απευθύνει ένα «πολύ σαφές μήνυμα» στους κερδοσκόπους στις αγορές δημιουργώντας έναν κοινό μηχανισμό για την υποστήριξη των χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.
«Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει πολλή κερδοσκοπία εναντίον του ευρώ στο σύνολό του και κατά συνέπεια επαναβεβαιώσαμε πως αισθανόμαστε την υποχρέωση να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα του ευρώ», δήλωσε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.
«Για να το κατορθώσουμε, είναι απαραίτητο να έχουμε από τη μια πλευρά μια γρήγορη ενδυνάμωση του προϋπολογισμού στα κράτη-μέλη μας αλλά επίσης να έχουμε καταφυγή σε ευρωπαϊκά εργαλεία προκειμένου να αμυνθούμε εναντίον αυτής της κερδοσκοπίας», προσέθεσε, μετά το τέλος μιας συνόδου κορυφής με τους ομολόγους της ζώνης του ευρώ.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε πως η ζώνη του ευρώ είναι «σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και πως πρέπει «να ληφθούν αποφάσεις» για την υπεράσπισή της, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.
«Είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πρέπει να λάβουμε αποφάσεις», δήλωσε ο Μπερλουσκόνι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, κατά τη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που χρησιμοποιούν το κοινό νόμισμα, η οποία διεξάγεται στις Βρυξέλλες.
 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου