ΕΛΛΑΔΑ

Ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό

ρευστότητα-στο-πολιτικό-σκηνικό-851206

Ρευστότητα χαρακτηρίζει το πολιτικό σκηνικό την επόμενη ημέρα της υπερψήφισης του μηχανισμού στήριξης της χώρας από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ το κλίμα είναι βαρύ μετά τις διαγραφές των τριών βουλευτών, ενώ παράλληλα εκφράζονται ενστάσεις για τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης. Θεωρείται, μάλιστα, ότι είναι θέμα χρόνου να προχωρήσει ο πρωθυπουργός σε ανασχηματισμό. Νέο σκηνικό υπάρχει και στη Νέα Δημοκρατία. Η Ρηγίλλης δηλώνει ότι «το θέμα Μπακογιάννη έχει λήξει», μη θέλοντας να πυροδοτήσει εντάσεις. Από την πλευρά της η πρώην υπουργός Εξωτερικών δεν απέκλεισε στο μέλλον τη δημιουργία νέου κόμματος.
Οι νέες αριθμητικές ισορροπίες που δημιουργούνται στο ΠΑΣΟΚ μετά τις διαγραφές απασχολούν το Μέγαρο Μαξίμου, κυρίως διότι οι τρεις βουλευτές που ψήφισαν «παρών» (Σοφία Σακοράφα, Ι. Δημαράς, Β. Οικονόμου) ανέδειξαν με τη στάση τους τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου δέχεται από συνεργάτες του εισηγήσεις να κινήσει και τις σχετικές πειθαρχικές διαδικασίες, προκειμένου οι τρεις βουλευτές να διαγραφούν και από το ΠΑΣΟΚ.
Ανεξαρτήτως των εξελίξεων σε επίπεδο κόμματος, εκείνο που μένει ως δεδομένο είναι ότι, μόλις επτά μήνες μετά την ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του υφίσταται σοβαρό ρήγμα, με αφορμή μάλιστα την ψήφιση ενός νομοσχεδίου το οποίο τόσο ο κ. Παπανδρέου όσο και ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου είχαν χαρακτηρίσει επανειλημμένως «μονόδρομο». Μάλιστα, πλέον θεωρείται θέμα χρόνου ο πρωθυπουργός να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης.
Προκειμένου να εξέλθει από αυτό το βαρύ κλίμα, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει στις αμέσως επόμενες ημέρες να προχωρήσει όσο γίνεται γρηγορότερα στη διαδικασία συγκέντρωσης και εν συνεχεία παραπομπής στη Δικαιοσύνη υποθέσεων διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση. Την εποπτεία της διαδικασίας έχει αναλάβει ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης, ενώ τους φακέλους ανά υπουργείο συγκεντρώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής. Στο Μέγαρο Μαξίμου αποδίδουν μεγάλη σημασία στην αποκάλυψη όσο περισσότερων υποθέσεων γίνεται.

Προβληματισμός στη Ρηγίλλης

Το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται στη φιλελεύθερη παράταξη, μετά τη διαγραφή της κ. Ντόρας Μπακογιάννη από τη Νέα Δημοκρατία, επιχειρούν να αφουγκραστούν η Ρηγίλλης και οι υποστηρικτές της πρώην υπουργού. Αλλωστε, πριν καν συμπληρωθεί 24ωρο από τη διαγραφή της, η κ. Μπακογιάννη άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου πολιτικού φορέα. Αυτό, την ώρα που πολιτικοί φίλοι της πρώην υπουργού σχεδόν προεξοφλούν ότι σταδιακά θα υπάρξουν και άλλες αποχωρήσεις εν ενεργεία βουλευτών από τη Ν.Δ.- κάτι που θεωρούν πιθανό και μέλη της ηγετικής ομάδας.
Αν και επισήμως το επιτελείο της Ρηγίλλης επιχείρησε να μην ανατροφοδοτήσει το κλίμα έντασης, δηλώνοντας ότι το ζήτημα με την κ. Μπακογιάννη έχει λήξει, εναντίον της πρώην υπουργού έβαλαν τόσο ο κ. Γιάννης Μανώλης, που την κατηγόρησε για νεοφιλελευθερισμό και την κάλεσε (Real) να επιστρέψει την έδρα στη Ν.Δ., όσο και ο Β. Μιχαλολιάκος (9,84) που απέδωσε την προχθεσινή εξέλιξη στο «ψυχολογικό πρόβλημα της κ. Μπακογιάννη, η οποία δεν άντεξε το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών».
Υπό το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, ωστόσο, και προκειμένου να αποφευχθούν σκηνές έντασης μεταξύ στελεχών που πρόσκεινται στον κ. Σαμαρά και αυτών που συντάσσονται με την κ. Μπακογιάννη, η ηγεσία της Ν.Δ. αποφάσισε την αναβολή των προγραμματισμένων για το Σαββατοκύριακο και την ερχόμενη Τετάρτη προσυνεδριακών συνδιασκέψεων στην Πάτρα, τα Ιωάννινα και την Κέρκυρα. Στο κλίμα αυτό, δεν είναι λίγοι εκείνοι που προεξοφλούν ότι η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει πριν από το τακτικό συνέδριο που έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο.
 
Οικουμενική κυβέρνηση ζήτησε ο Γ. Καρατζαφέρης
Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρης ερωτηθείς για το πώς βλέπει να διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό δήλωσε:
«Δεν μπορεί η κυβέρνηση μόνη της. Αν ο κ. Παπανδρέου δεν κάνει οικουμενική κυβέρνηση θα βρεθούμε σε μεγάλα αδιέξοδα. Πρόκειται για μια καταιγίδα που χτύπησε την Ελλάδα πρώτη αλλά θα χτυπήσει και ολόκληρη την Ευρώπη».
«Αν ο αστικός πολιτικός κόσμος δεν συνειδητοποιήσει τις ανάγκες θα βρεθούμε όλοι σε πολύ δύσκολες καταστάσεις. Η αριστερά έχει πάρει τις δικές της αποφάσεις. Πρέπει και όλοι εμείς οι άλλοι να πάρουμε τις δικές μας».
 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου