ΕΛΛΑΔΑ

Δεν αποκλείει νέο κόμμα η Ντόρα

δεν-αποκλείει-νέο-κόμμα-η-ντόρα-851206

Ενα 24ωρο μετά τη διαγραφή της από τη Νέα Δημοκρατία, η Ντόρα Μπακογιάννη αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου πολιτικού κόμματος και εξαπολύει νέα σκληρή επίθεση κατά του Αντ. Σαμαρά. «Η συνείδηση και η αξιοπιστία μου δεν μου επέτρεπαν να ψηφίσω ενάντια σε αυτό που πιστεύω» δήλωσε.
Σε συνέντευξή της (στον ΣΚΑΙ 100,3 το πρωί και MEGA το βράδυ), η ανεξάρτητη -πλέον- βουλευτής δεν άνοιξε τα χαρτιά της για τη σύσταση -ή όχι- νέου πολιτικού φορέα, λέγοντας όμως χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρω τι θα κάνω. Είναι πολύ πρόωρο. Τα κόμματα δημιουργούνται όταν οι συνθήκες είναι ώριμες. Θα δούμε τι θα φέρει ο χρόνος».
Υπογράμμισε, επίσης, πως αυτή την ώρα σημασία έχει να ξεπεράσει η Ελλάδα την λαίλαπα της κρίσης και έτσι λίγη σημασία έχουν τα εσωκομματικά και οι διαγραφές.
Επισήμανε, ωστόσο, ότι δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα βρεθεί έξω από το «πολιτικό της σπίτι», στο οποίο «έχω ζήσει όλη μου τη ζωή». 
Σε επίμονες ερωτήσεις του Ν. Χατζηνικολάου για το αν θα ιδρύσει νέο κόμμα η κα Μπακογιάννη άφησε ολάνοιχτο το ενδεχόμενο λέγοντας: 

"Τι να αποκλείσω; Στην πολιτική τίποτα δεν αποκλείεις. Ούτε να αποκλείσεις μπορείς, ούτε να διαψεύσεις μπορείς , αν με ρωτούσατε πριν από δύο μήνες κυρία Μπακογιάννη μπορείτε να είστε εκτός ΝΔ; Τι θα σας έλεγα ότι μπορώ να το φανταστώ;"

Νέα επίθεση στον Αντ. Σαμαρά

Αναφερόμενη στην απόφασή της να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο με τα έκτακτα οικονομικά μέτρα, για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η κ. Μπακογιάννη δήλωσε πως «η συνείδηση και η αξιοπιστία μου δεν μου επέτρεπαν να ψηφίσω ενάντια σε αυτό που πιστεύω».
Το δίλημμα, όπως είπε, ήταν «χρεοκοπία ή οικονομικό πακέτο» και γι’ αυτό ψήφισε υπέρ «της σωτηρίας της χώρας».
Την 1η Ιουνίου η χώρα θα είχε χρεοκοπήσει εάν δεν περνούσε το νομοσχέδιο, τόνισε, επαναλαμβάνοντας πως «μου ήταν αδύνατο να ψηφίσω ενάντια σε αυτό που πιστεύω πως είναι προς το συμφέρον της χώρας».
Η κ. Μπακογιάννη επιβεβαίωσε ότι θα παραμείνει ανεξάρτητη βουλευτής, ενώ παράλληλα εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, κατηγορώντας τον ότι επί τέσσερις μήνες δεν έχει συγκαλέσει ούτε μία φορά την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.
«Οι βουλευτές δεν είχαν τη δυνατότητα να καταθέσουν την άποψή τους στο εσωτερικό του κόμματος, σε αυτή την πλέον κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα» είπε η κ. Μπακογιάννη.

Με βουλευτές

Την ίδια ώρα πυκνώνουν οι επαφές της με βουλευτές της ΝΔ φίλα προσκείμενους σ’ εκείνη.

Στο γραφείο της επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου βρέθηκαν χθες οι βουλευτές Θ. Σκυλακάκης, ο Γ. Κοντογιάννης και ο Λ. Αυγενάκης.

Δίπλα της στέκεται και η βουλευτής Αργολίδας κα Ελσα Παπαδημητρίου, η οποία παρότι βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, έστειλε πολιτικό μήνυμα με την απουσία της από την ψήφιση των μέτρων που περιλαμβάνονται στο μηχανισμό στήριξης.

Προδιαγεγραμμένο διαζύγιο

Το πολιτικό διαζύγιο Σαμαρά-Μπακογιάννη ήταν προδιαγεγραμμένο. Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης, και με δεδομένη την απόφαση της πρώην υπουργού να υπερψηφίσει τα έκτακτα μέτρα, θεωρείτο θέμα ωρών η αποπομπή της.
Είναι ενδεικτικό ότι αμέσως μετά την ψηφοφορία εστάλη η επιστολή του κ. Σαμαρά προς τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, ενώ σχεδόν ταυτόχρονα δημοσιοποιήθηκε μια ιδιαίτερα σκληρή δήλωση 2,5 σελίδων της κ. Μπακογιάννη, στοιχείο που αποδεικνύει ότι και οι δύο πλευρές ήταν έτοιμες για την οριστική ρήξη.

Παρέμβαση Κων. Μητσοτάκη

Δεν θέλησε να σχολιάσει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης την αποπομπή της Ντόρας Μπακογιάννη από τη Νέα Δημοκρατία, μετά την απόφασή της να υπερψηφίσει τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Σε σχετική ερώτηση, μία ημέρα μετά τη διαγραφή της κ. Μπακογιάννη, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε: «Τίποτα δεν έχω να σας πω».
Ωστόσο, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής, τόνισε πως «είναι ευτύχημα που ψηφίστηκαν τα μέτρα και η Ελλάδα έχει βάσιμη ελπίδα να αποφύγει την πτώχευση».
 
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου