ΕΛΛΑΔΑ

Δέσμευση για μειώσεις των τιμών προϊόντων

δέσμευση-για-μειώσεις-των-τιμών-προϊό-420257

Σε μια περίοδο που οι ίδιες οι επιχειρήσεις σε συγκεκριμένες βεβαίως περιπτώσεις προχωρούν σε κάποιες μειώσεις τιμών, η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κα. Λούκα Κατσέλη αποφάσισε να πιέσει από τη μεριά της περισσότερο προς αυτήν την κατεύθυνση. 
 
Χθες είχε την ευκαιρία συνάντησης με εκπροσώπους ολόκληρου του φάσματος λιανικής και της βιομηχανίας τροφίμων και καταναλωτικών ειδών. 
 
Παρά την πάγια θέση τους πως κακώς περικόπηκε το παλιό υπουργείο Εμπορίου και πως η υπουργός θα έπρεπε συχνότερα να ασχολείται με τα θέματα αγοράς, οι λιανέμποροι τόνισαν πως για να υπάρξει μείωση των τιμών θα πρέπει να υπάρξει αντίστοιχη μέριμνα για την εξαφάνιση σειράς στρεβλώσεων.
 
Η κα. Κατσέλη με τη σειρά της ζήτησε χαμηλότερες τιμές στην αγορά και μείωση κόστους παραγωγής με μείωση μεικτού κέρδους ενώ δεσμεύτηκε για άρση των στρεβλώσεων "που πολλές φορές βάζει το ίδιο το κράτος" όπως είπε. Βέβαια στο σημείο αυτό δεν υπήρξε ειδική αναφορά στο τι μέλλει γενέσθαι με τους κοστολογικούς ελέγχους σε μεγάλες πολυεθνικές για τον τρόπο που πουλάνε εδώ ακριβότερα από ότι στο εξωτερικό, ένα θέμα που έχει παγώσει εδώ και μήνες. 

Επιτροπή Ανταγωνισμού 

Η υπουργός μίλησε για την αναβάθμιση του ρόλου της επιτροπής Ανταγωνισμού σημειώνοντας ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα ολοκληρωθεί μέσα στο Μάιο , για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου ίδρυσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων , για την ενίσχυση του ρόλου του ελεγκτικού μηχανισμού και των παρατηρητήριων τιμών. 
 
Από την πλευρά του λιανεμπορίου ο κ. Θ. Βάρδας έθεσε θέμα μείωσης των τιμολογίων των ΔΕΚΟ και υπογράμμισε την ανάγκη παρεμβάσεων στον τομέα της μίσθωσης ακινήτων καθώς όπως τόνισε ζητείται από τις επιχειρήσεις να μειώσουν τις τιμές τους την ίδια ώρα που τα τιμολόγια του ρεύματος αλλά και τα δημοτικά τέλη αυξάνονται ενώ μια επιχείρηση που θέλει να αλλάξει χώρο λειτουργίας επιβαρύνεται με σημαντικά κόστη χάνοντας την ευελιξία της. 
 
Ο κ. Βάρδας προέβλεψε ότι η συμφωνία με την τρόικα θα οδηγήσει σε δραστική μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων της τάξης του 20% την ίδια ώρα που οι τιμές των προϊόντων δεν θα μειωθούν περισσότερο από 5% ενώ άφησε αιχμές για την κακή λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά εξαιτίας της δράσης καρτέλ που είναι ήδη στοχοποιημένα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού όπως είπε και ως παράδειγμα αναφέρθηκαν τα τρόφιμα. 
 
Οι επιχειρηματίες σούπερ μάρκετ, ανέφεραν ότι η υπουργός ζήτησε μείωση του μικτού περιθωρίου κέρδους και μείωση τιμών, ενώ ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΣΕΒΤ κ. Β. Ζαφείρης είπε ότι η πρωτόγνωρη κρίση οδηγεί τις επιχειρήσεις να γίνουν "ζογκλέρ" προσπαθώντας να διατηρήσουν τις θέσεις απασχόλησης, να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους απέναντι στον καταναλωτή και να είναι και συνεπής απέναντι στο κράτος.
 
 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου