ΕΛΛΑΔΑ

Ανταρσία Ντόρας προκαλεί ρωγμές

ανταρσία-ντόρας-προκαλεί-ρωγμές-851206

Με ευρεία πλειοψηφία, αλλά και με εκπλήξεις που έφεραν διαγραφές βουλευτών, υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο, με το οποίο επικυρώνεται η συμφωνία της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι εκπλήξεις προήλθαν από την Ντόρα Μπακογιάννη, που ψήφισε υπέρ της συμφωνίας, κατά παράβαση της κομματικής γραμμής της ΝΔ, από τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που προτίμησαν να δηλώσουν παρών (και διαγράφηκαν από την ΚΟ) και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και γραμματέα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Χρήστο Παπουτσή, που απουσίαζε (αν και με επιστολή του λέει ότι αν ήταν παρών θα ψήφιζε υπέρ).
Λίγα λεπτά αργότερα ο Αντώνης Σαμαράς διέγραψε από την Νέα Δημοκρατία την Ντόρα Μπακογιάννη.
 
Αιχμές από Ντόρα
 
"Επραξα κατά συνείδηση", είπε η κα Μπακογιάννη. "Ελάχιστη υποχρέωση του καθενός είναι να πράττει καθένας με τέτοιο τρόπο ώστε να βγεί η χώρα γρηγορότερα απ’ την κρίση".
Η Ντόρα Μπακογιάννη με τρισέλιδη ανακοίνωσή της εξήγησε τη θέση της, ενώ, σύμφωνα με άριστα πληροφορημένες πηγές, η πρώην υπουργός δεν αποκλείεται ακόμη και να αποποιηθεί της κοινοβουλευτικής της ιδιότητας, προκειμένου, εντός του επομένου χρονικού διαστήματος, να συγκροτήσει δική της πολιτική κίνηση. Κύκλοι προσκείμενοι στην Ντόρα Μπακογιάννη προσδιορίζουν και τη χρονική στιγμή για ένα τέτοιο εγχείρημα στις αρχές του φθινοπώρου.
Στην επιστολή της, μεταξύ άλλων η κ. Μπακογιάννη αναφέρει:
«Με προσωπική του απόφαση, ο πρόεδρος του κόμματος, την οποία δεν έφερε προς συζήτηση στα συλλογικά όργανα της Νέας Δημοκρατίας, ζητά την καταψήφιση του νομοσχεδίου «μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της Ελληνικής οικονομίας από τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ και το ΔΝΤ».

Πήρε την απόφαση αυτή χωρίς να έχει να προτείνει μια σοβαρή και αξιόπιστη εναλλακτική λύση για το πώς θα βρούμε χρήματα και θα αποφύγουμε τη χρεοκοπία. Την πήρε επενδύοντας ίσως στο ρεύμα που δημιουργεί η δικαιολογημένη λαϊκή αγανάκτηση για τις θυσίες που καλούνται να κάνουν οι πολίτες. Οι υπεύθυνες ηγεσίες όμως, πρέπει να βρίσκουν το θάρρος να πηγαίνουν κάποιες φορές κόντρα στο ρεύμα.

   Στη Νέα Δημοκρατία δεν δείχνουμε να έχουμε μάθει από τα λάθη μας. Η λογική του λαϊκισμού και των μικροπολιτικών υπολογισμών που κατέστρεψε την κυβέρνηση μας και μας έφερε σήμερα εδώ καθοδηγεί και τώρα τις επιλογές μας. Λυπάμαι αλλά αυτόν τον κατήφορο δεν μπορώ να τον ακολουθήσω».

Ό αδερφός της βουλευτής Κυριάκος Μητσοτάκης πειθάρχησε και καταψήφισε. 

Απούσα ήταν επίσης και η βουλευτής της ΝΔ Έλσα Παπαδημητρίου, εκφράζοντας προφανώς με τον τρόπο αυτό τη διαφωνία της με τη στάση του κόμματός της.

Αλλά και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θόδωρος Δρίτσας επίσης προτίμησε να απουσιάσει, αν και με επιστολή του εξέφρασε τη θέση ότι αν ήταν παρών θα ψήφιζε κατά των μέτρων.

Υπέρ ψήφισαν 172 βουλευτές, (157 του ΠΑΣΟΚ, 15 του ΛΑΟΣ και η κα Μπακογιάννη) και κατά 121 βουλευτές (οι υπόλοιποι βουλευτές της ΝΔ και σύσσωμες οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ).

 
Τρεις του ΠΑΣΟΚ

Σοβαρή ρωγμή, παρά το δραματικό χαρακτήρα, που έδωσε στην ψηφοφορία ο κ. Παπανδρέου, υπήρξε στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, καθώς 3 βουλευτές του αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο και δήλωσαν απλά «παρών». Πρόκειται για τους βουλευτές Γιάννη Δημαρά, Βασίλης Οικονόμου και Σοφία Σακοράφα. Και οι τρεις τέθηκαν εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ με απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου, πριν καν ανακοινωθεί επίσημα το τελικό αποτέλεσμα

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος ανακοίνωσε τη διαγραφή των τριών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, με επιστολή του πρωθυπουργού που διάβασε μετά το τέλος της ψηφοφορίας. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός μιλώντας σε στενούς συνεργάτες είχε δηλώσει ότι στον πόλεμο υπάρχουν και απώλειες. 
Η γενική διευθύντρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τους "αντάρτες" του ΠΑΣΟΚ να παραδώσουν τις βουλευτικές τους έδρες, να παραιτηθούν δηλαδή από βουλευτές Με γραπτή δήλωσή της, η Σοφία Σακοράφα υποστηρίζει ότι η απόφαση να ψηφίσει «παρούσα» στην ψηφοφορία για τα μέτρα δεν αντιστρατεύεται τις αρχές και τα ιδανικά του ΠΑΣΟΚ, ούτε το στόχο για τη σωτηρία της πατρίδας και του ελληνικού λαού.
 
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου