ΕΛΛΑΔΑ

Τσίπρας: Συνεργασία για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

τσίπρας-συνεργασία-για-την-αντιμετώπ-844761

Η ανθρωπιστική κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσα από τον συντονισμό, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη, τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε ομιλία του στη συνάντηση αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο του ΟΗΕ, στην Κωνσταντινούπολη.

«Εμείς, στην Ελλάδα, αντιμετωπίζουμε ταυτόχρονα δύο σημαντικές κρίσεις: Την οικονομική και την προσφυγική» επεσήμανε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας: «Βρισκόμαστε στο κέντρο μιας γειτονιάς που αντιμετωπίζει πολύ σημαντικά ζητήματα ασφάλειας». Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας μίλησε για το πόσο σημαντικές είναι οι συζητήσεις που διεξάγονται σήμερα και αύριο στη σύνοδο, «προκειμένου να εμπλουτίσουμε τις αντιδράσεις μας σε εκείνη την κρίση που βρίσκεται πίσω από όλες τις υπόλοιπες: Την ανθρωπιστική κρίση».

Ο πρωθυπουργός, αφού ευχαρίστησε θερμά τα Ηνωμένα Έθνη για τη σύγκληση αυτής της διάσκεψης και την Τουρκία που τη φιλοξενεί, ανέφερε ότι αυτή η διάσκεψη είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ, σε μία χρονική περίοδο κατά την οποία ο αριθμός των ανθρώπων που χρήζουν ανθρωπιστικής βοήθειας αυξάνεται καθημερινά.

«Έχουμε την ισχυρή πεποίθηση ότι, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση, χρειαζόμαστε ένα νέο όραμα, που να αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. «Αυτό το νέο όραμα δε θα μπορέσουμε να το αναπτύξουμε χωρίς να δημιουργήσουμε ένα νέο όραμα για την ανθρωπότητα στο σύνολό της» συμπλήρωσε.

«Πριν από 70 χρόνια, η Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα υπογράμμισε την ανάγκη να προστατέψουμε την έμφυτη αξιοπρέπεια, την ισότητα και τα απαράγραπτα δικαιώματα όλων των ανθρώπων» τόνισε και επεσήμανε ότι «από τότε έχουν γίνει σημαντικά βήματα προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το ανθρωπιστικό δίκαιο αποτελούν πρότυπα, για τα οποία κρίνονται όλα τα κράτη». «Έχουμε, όμως, πολύ δρόμο να κάνουμε ακόμα» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι «οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε μεγαλώνουν και έχουν πολύπλευρες ανθρωπιστικές συνέπειες».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου