ΕΛΛΑΔΑ

Ρεκόρ αποχής, διάσπαση ΔΑΠ και επεισόδια σημάδεψαν τις φοιτητικές εκλογές

ρεκόρ-αποχής-διάσπαση-δαπ-και-επεισόδ-846983

Ερήμην των φοιτητών, καθώς εφέτος σημειώθηκε «ρεκόρ» αποχής από τις κάλπες, οι φοιτητικές εκλογές του 2016 απέκτησαν την ιδιαίτερη σημασία τους από δύο περιστατικά: τη διάσπαση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, της φοιτητικής παράταξης που πρόσκειται στη ΝΔ, και την ξαφνική «ανταρσία» μελών της απέναντι στην ηγεσία λόγω της απόφασης του προέδρου κ. Κυριάκου Μητσοτάκη να «ακυρώσει» τη νεολαία του κόμματος (ΟΝΝΕΔ) και τα επεισόδια κουκουλοφόρων σε πανεπιστημιακά ιδρύματα που οδήγησαν στην ακύρωση των εκλογών σε ένα (Πάντειο Πανεπιστήμιο).

Κατά τα άλλα, η ΔΑΠ παραμένει πρώτη δύναμη για 30ή χρονιά στα πανεπιστήμια. Τη δύναμή τους ωστόσο στα ΤΕΙ έσπευσαν από νωρίς να ανακοινώσουν οι εκπρόσωποι των ψηφοδελτίων της νέας «ΟΝΝΕΔ» σε περίπου 60 τμήματα, κάτι όμως που δεν επιβεβαιώθηκε από τα αποτελέσματα καμίας άλλης παράταξης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η φοιτητική παράταξη της ΝΔ δεν κατέγραψε καθόλου τους νεαρούς «αντάρτες» στα αποτελέσματα που εξέδωσε αργά το βράδυ.

Η Πανσπουδαστική (πρόσκειται στο ΚΚΕ) από την πλευρά της στα αποτελέσματα που εξέδωσε αναφέρεται στα ποσοστά της ΔΑΠ και στα ποσοστά των «ψηφοδελτίων της ΔΑΠ που ζήτησαν να καταμετρηθούν χωριστά».

Έτσι, η Πανσπουδαστική έδωσε, σε 97 από τους 199 συλλόγους, στη ΔΑΠ 31,12%, στις δυνάμεις της 20,26%, στα «λοιπά ψηφοδέλτια» 14,75%, στις ΕΑΑΚ 12,23%, στην ΠΑΣΠ 8,55%, στα «ψηφοδέλτια της ΔΑΠ που ζήτησαν να καταμετρηθούν χωριστά» 5,98%, στην Αριστερή Ανατρεπτική Συνεργασία (Αριστερή Ενότητα, που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, και άλλα αριστερά σχήματα) 3,38%.

Η ΔΑΠ, από την πλευρά της, κατέγραψε τις δυνάμεις της στο 45,83%, έδωσε στην Πανσπουδαστική 20,62%, στις ΕΑΑΚ 14,57%, σε «διάφορα σχήματα» 7,7%, στην ΠΑΣΠ 7,05%, στην Αριστερή Ενότητα 1,33%.

Η «νέα ΟΝΝΕΔ» ως αργά το βράδυ δεν είχε εκδώσει δικά της συγκεντρωτικά αποτελέσματα.

Νωρίτερα ακυρώθηκαν οι φοιτητικές εκλογές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (http://www.tovima.gr/society/article/?aid=800154), ύστερα από επεισόδια που έγιναν στον χώρο του Πανεπιστημίου. Κουκουλοφόροι εισέβαλαν στις αίθουσες όπου γίνονταν οι εκλογές, έσπασαν τραπεζάκια και έκλεψαν κάλπες και σφραγίδες, με αποτέλεσμα οι εκλογές να κηρυχθούν άκυρες και να σταματήσει η εκλογική διαδικασία.

Επεισόδια έγιναν και στα κτίρια της Νομικής και του Χημείου του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σε ανακοίνωσή της η ΔΑΠ κατηγόρησε ανοικτά την κυβέρνηση για τα επεισόδια, αναφέροντας ότι «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ φέρει ακέραια την ευθύνη, όχι μόνο για την ανοχή της απέναντι στο φαινόμενο της αναρχικής βίας, αλλά γιατί υποθάλπει και υποκινεί τις ομάδες αυτές, προκειμένου να εισπράξει μικροπολιτικά οφέλη».

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες οι σύλλογοι που «αυτονομήθηκαν» από τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ: «Η συμμετοχή ήταν αρκετά μεγάλη και είναι η καλύτερη απάντηση σε όλους αυτούς που αν και βασικοί παράγοντες για πολλά χρόνια του πολιτικού συστήματος με ευθύνη σε μεγάλο βαθμό για την απαξίωσή του, προσπαθούν να βρουν εξιλαστήρια θύματα τις πολιτικές νεολαίες. Ήδη στις περισσότερες σχολές η εκλογική διαδικασία έχει ολοκληρωθεί και έχει ξεκινήσει η καταμέτρηση των ψήφων. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, οι δυνάμεις που καταγράφονται στα πανελλαδικά συγκεντρωτικά αποτελέσματα ως ΟΝΝΕΔ συγκεντρώνουν την πλειοψηφία των ψήφων και αναμένεται να αναδείξουν πρώτη δύναμη στα ΤΕΙ την ΟΝΝΕΔ ενώ ταυτόχρονα συγκεντρώνουν πολύ υψηλά ποσοστά στα ΑΕΙ.

Τέλος, θέλουμε να καταδικάσουμε τα επεισόδια που προκλήθηκαν από τους γνωστούς-άγνωστους κουκουλοφόρους και να δηλώσουμε πως μόνο δύναμη μας δίνουν τέτοια περιστατικά για να συνεχίσουμε με περισσότερη θέρμη να αγωνιζόμαστε για το μέλλον μας». Την ανακοίνωση υπογράφουν «οι οργανώσεις που καταγραφόμαστε ως ΟΝΝΕΔ»

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου