ΕΛΛΑΔΑ

Αβραμόπουλος: Υπό εξέταση η ιταλική πρόταση για πλωτά hot spot

αβραμόπουλος-υπό-εξέταση-η-ιταλική-πρ-15985

Πρόταση που εξετάζεται πολύ σοβαρά από την Κομισιόν και ενδεχομένως θα γίνει αποδεκτή, χαρακτήρισε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος την εισήγηση του ιταλού υπουργού Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο για πλωτά hot spot, στα οποία θα ταυτοποιούνται οι πρόσφυγες που διασώζονται στη θάλασσα.

Η πρόταση της ιταλικής κυβέρνησης συνίσταται στο να λαμβάνονται τα δακτυλικά αποτυπώματα και να συγκεντρώνονται δεδομένα για την υπηκοότητα και την οικογενειακή κατάσταση των προσφύγων πριν φθάσουν σε ιταλικό έδαφος, δηλαδή στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής.

«Έτσι θα έχουμε hot spot στη θάλασσα» εξήγησε ο Αλφάνο, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Δημ.Αβραμόπουλο μετά τα εγκαίνια στην Κατάνη της Σικελίας της νέας έδρας της Frontex.

Ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωσε ότι μετά τις δυσκολίες που είχαν υπάρξει το 2014, η διαδικασία ταυτοποίησης των προσφύγων πλέον εφαρμόζεται «στο 100%».

«Περισσότεροι μετανάστες έχουν φτάσει πρόσφατα στην Ιταλία και ακόμα περισσότεροι αναμένεται να φτάσουν. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και καλύτερα εξοπλισμένοι. Σε σύγκριση με την κατάσταση ένα χρόνο πριν, τα πράγματα έχουν αλλάξει εντελώς. Είναι αλήθεια ότι η Ευρώπη βρίσκεται δίπλα στα κράτη μέλη πρώτης γραμμής, όπως την Ελλάδα και την Ιταλία. Κάναμε σημαντικά βήματα μπροστά, αλλά δεν έχουμε φτάσει στο επιθυμητό σημείο. Όλα τα κράτη μέλη πρέπει να δείξουν υπευθυνότητα, αλληλεγγύη και να εφαρμόσουν τις αποφάσεις που έχουμε λάβει από κοινού σε ευρωπαϊκό επίπεδο» τόνισε από την πλευρά του ο Δημ.Αβραμόπουλος.

Αναφερόμενος στην πρόταση για τα πλωτά hot spot, είπε ότι εξετάζεται πολύ σοβαρά από την Επιτροπή και θεωρεί ότι πιθανότατα θα γίνει αποδεκτή. «Είναι σαφές ότι πριν από οτιδήποτε άλλο, πρέπει να εξετάσουμε όλες τις πτυχές για την εφαρμογή της, συμπεριλαμβανομένης και της νομικής πλευράς» πρόσθεσε.

«Σήμερα έχουμε ένα παράδειγμα εφαρμογής ευρωπαϊκών λύσεων σε ευρωπαϊκές προκλήσεις. Η Ευρώπη βρίσκεται εδώ, για να υποστηρίξει την Ιταλία που επωμίζεται ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης» συνέχισε ο κ. Αβραμόπουλος, υπογραμμίζοντας πως η Ευρώπη «στέκεται στο πλευρό» της Ιταλίας.

«Η επιχειρησιακή δύναμης της Frontex είναι ένα απτό παράδειγμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης σε μια χώρα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κρίσης» ανέφερε.

Μήνυμα στην Αυστρία

Την ίδια στιγμή μήνυμα στην Αυστρία πως η Ιταλία «δεν θα δεχθεί ελέγχους στο έδαφός της» έστειλε η υπουργός αρμόδια για τις συνταγματικές αλλαγές Μαρία Έλενα Μπόσκι, σε συνέντευξή της στην ιταλική δημόσια τηλεόραση La7.

«Η Αυστρία ξέρει πολύ καλά ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε ελέγχους επί ιταλικού εδάφους, και εμείς δεν θα δεχθούμε κάτι τέτοιο. Θεωρώ ότι στη φάση αυτή μετρούν πολύ οι χαρακτηριστικοί τόνοι της προεκλογικής εκστρατείας. Ευχόμαστε να μην τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα αυτά» είπε.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι «τα τελευταία εκλογικά αποτελέσματα στην Αυστρία απέδειξαν πως οι πολίτες, όταν πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα σε έναν δημαγωγό και το κακέκτυπό του, επιλέγουν τον πρώτο» και άρα «οι τόνοι των ημερών αυτών δεν φέρουν αποτέλεσμα».

«Η Ιταλία δεν θα δεχθεί παραβιάσεις των διεθνών και ευρωπαϊκών συνθηκών, από την στιγμή που είμαστε φίλοι, σύμμαχοι, και ανήκουμε στην ίδια κοινότητα» ξεκαθάρισε η Μαρία Έλενα Μπόσκι, χωρίς να παραλείψει να τονίσει ότι η Αυστρία, προς το παρόν, «έχει περιορισθεί μόνο σε απειλές, αλλά δεν έχει προβεί σε ενέργειες για τις οποίες να μπορούν να επιβληθούν κυρώσεις από την Ευρώπη».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου