ΕΛΛΑΔΑ

ΕΟΦ: Προσωρινή απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων

εοφ-προσωρινή-απαγόρευση-παράλληλων-27024

Την προσωρινή απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης συγκεκριμένων φαρμακευτικών προϊόντων (δείτε τον πίνακα εδώ) αποφάσισε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων λόγω της έλλειψης που έχει παρατηρηθεί στην ελληνική αγορά. Η απόφαση είναι προσωρινή και ισχύει μέχρι να τροποποιηθεί ή να ανακληθεί με νεώτερη απόφαση του ΕΟΦ.

Η απόφαση ελήφθη με γνώμονα την προστασία της Δημόσιας Υγείας και εφαρμόζεται άμεσα και κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος της απαγορεύεται κάθε αποθεματοποίηση των συγκεκριμένωνπροϊόντων.

«Η διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς στην εγχώρια αγορά, κατά προτεραιότητα, από όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα διακίνησης(κάτοχοι άδειαςκυκλοφορίας, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία) σύμφωνα με τη ζήτηση και τη συνταγογράφησή τους, είναι επιβεβλημένη», τονίζεται στο σκεπτικό της απόφασης.

Ο ΕΟΦ υπενθυμίζει επίσης ότι «η υποχρέωση της διάθεσης αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά ισχύει για όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα που εισέρχονται στην Ελλάδα μετά από έγκριση του ΕΟΦ για έκτακτη εισαγωγή ή κατ’ εξαίρεση κυκλοφορία με ξενόγλωσση επισήμανση».

Επιπρόσθετα, οι κάτοχοι άδειας χονδρικής πώλησης φαρμάκων υποχρεούνται να δηλώσουν άμεσα στο mail: [email protected] τα αποθέματά των προϊόντων του πίνακα που έχουν στην κατοχή τους.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου