ΕΛΛΑΔΑ

Ξανθός: Ανοίγουν κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ με άμεσες προσλήψεις

ξανθός-ανοίγουν-κλειστά-κρεβάτια-μεθ-96189

Μέσα στον Μάρτιο θα προσληφθούν 500 γιατροί και νοσηλευτές με στόχο να εξαλειφθεί η λίστα αναμονής για κλίνες ΜΕΘ, τονίζει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ/ΜΠΕ. Απαντά επίσης ότι τα νοσοκομεία δεν είναι ακέφαλα και δεν κινδυνεύουν ασθενείς.

«Το σύστημα υγείας βρέθηκε σε μια διακινδύνευση το προηγούμενο διάστημα, όμως με την αυξημένη δυνατότητα χρηματοδότησης που υπάρχει για το 2016 και με τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, προσδοκούμε οτι μετά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους θα έχουμε μια αναβαθμισμένη λειτουργία» σημειώνει ο κ. Ξανθός.

Ξεκαθαρίζει ότι κανένας ασθενής, ιδίως τα σοβαρά περιστατικά και όσοι έχουν άμεση ανάγκη ιατρική βοήθειας, δεν κινδυνεύει προσερχόμενος στα δημόσια νοσοκομεία. Επίσης, τονίζει οτι τα νοσοκομεία ανταποκρίνονται χάρη στην προσπάθεια του προσωπικού τους και λέει ότι οι διαδικασίες πρόσληψης διοικητών ξεκίνησαν, παρότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και πολλές αιτήσεις.

«Στόχος μας στο υπουργείο Υγείας είναι», όπως επισημαίνει, «να σταθεροποιήσουμε τη λειτουργία των κλινών που είναι ήδη σε λειτουργία στις ΜΕΘ. Επίσης, να επαναφέρουμε κρεβάτια που είχαν πάψει να λειτουργούν την προηγούμενη περίοδο λόγω έλλειψης προσωπικού, και κυρίως να αυξήσουμε τις διαθέσιμες κλίνες ιδιαίτερα στο λεκανοπέδιο της Αττικής που παρατηρείται και το “απαράδεκτο” φαινόμενο της λίστας για κρεβάτια ΜΕΘ. Γιατροί και νοσηλευτές θα τοποθετηθούν μέσα στο Μάρτιο, με κριτήρια ΑΣΕΠ για πρώτη φορά, η φιλοδοξία μας είναι ένα μεγάλο μέρος από τα 250 κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ, ίσως και τα μισά να ανοίξουν πριν από το Πάσχα και ο στόχος είναι να εξαλειφθεί η λίστα που σε καθημερινή βάση είναι 50 με 60 άτομα» σημειώνει.

Απαντώντας στις κατηγορίες για έλλειψη διοικήσεων στα νοσοκομεία τονίζει ότι «δεν είναι ακέφαλα. Υπάρχουν διοικητικά συμβούλια που έχουν διοριστεί και η διαδικασία επιλογής των νέων διοικητών προχωρά και όσοι επιλεγούν θα είναι στις θέσεις τους σύντομα».

Αναφερόμενος στο νέο σχέδιο νόμου για τους ανασφάλιστους κάνει λόγο για καθολική κάλυψη τους, η οποία είναι κοστολογημένη, καθώς υπάρχει έγκριση από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους και οι θεσμοί έχουν αποδεχτεί τη δημοσιονομική αποτύπωση των μέτρων. «Κλείνει ένας κύκλος ανασφάλειας για του ανασφάλιστους συμπολίτες. Δωρεάν ιατρική παρακολούθηση, εργαστηριακές εξετάσεις στις δημόσιες δομές, νοσηλεία χωρίς προεγκρίσεις, τριμελείς επιτροπές, χωρίς χρέωση νοσηλείων και αντιμετώπιση των φαρμακευτικών τους αναγκών όπως και οι ασφαλισμένοι» εξηγεί.

Ο υπουργός Υγείας παραδέχεται οτι παρότι έχει μειωθεί σημαντικά η φαρμακευτική δαπάνη- μειώνοντας τις τιμές γενόσημων και πρωτότυπων φαρμάκων- οι ασφαλισμένοι εξακολουθούν να πληρώνουν ακριβότερα σήμερα τα φάρμακα τους.

«Ενώ η φαρμακευτική δαπάνη έχει πέσει σχεδόν 60% τα τελευταία χρόνια, οι πολίτες εξακολουθούν να επιβαρύνονται με ένα σημαντικό μέρος του συνολικού κόστους. Η επιβάρυνση του ασθενούς προκύπτει και από το αυξημένο ποσοστό συμμετοχής και από το 1 ευρώ ανά συνταγή, αλλά κυρίως από τη διαφορά ασφαλιστικής – λιανικής τιμής. Άρα, στον βαθμό που οι ασθενείς δεν επιλέγουν γενόσημα θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται τη διαφορά όσο κι αν πέφτει η τιμή. Για να υπάρξει ανακούφιση για τους πολίτες, σε σχέση με το φάρμακο, νομίζω οτι πρέπει να αυξήσουμε την αξιοπιστία και κατά συνέπεια τη διείσδυση των γενόσημων» εξηγεί.

Αναφερόμενος στην χρηματοδότηση του ΕΟΠΠΥ, ο κ. Ξανθός υποστηρίζει ότι «έχουμε διασφαλίσει ότι θα υπάρχει μεγαλύτερη ροή πόρων και από τα ασφαλιστικά ταμεία προς τον ΕΟΠΥΥ και από τον οργανισμό προς το σύστημα Υγείας. Αυτό θα γίνει και με αυξημένη χρηματοδότηση που υπάρχει στον προϋπολογισμό του για τα νοσοκομεία αλλά και με την πρόβλεψη να υπάρχουν συμβάσεις μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των υγειονομικών περιφερειών για να αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που παρέχονται στους ασφαλισμένους του και στα κέντρα υγείας και σε δομές του ΠΕΔΥ. Αυτό για πρώτη φορά υλοποιείται. Το σχέδιο μας είναι να αναβαθμίσουμε το δημόσιο σύστημα υγείας και να αυξήσουμε την ικανότητα του να καλύπτει τις ανάγκες των ασφαλισμένων και των πολιτών. Προφανώς στο ορατό μέλλον θα ύπαρχει ανάγκη συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος θα λειτουργεί και αυτός με κανόνες θα τηρεί τις συμβατικές του υποχρεώσεις, θα ελέγχεται και φυσικά και η πολιτεία θα είναι υποχρεωμένη να είναι εντάξει στις πληρωμές της απέναντι στους ιδιώτες παρόχους».

Σε ερώτηση για το αν το πάρτι συνεχίζεται με τις προμήθειες στις δημόσιες δομές υγείας ξεκαθαρίζει ότι «το σύστημα είναι διάτρητο και δεν έφτασε απ ότι φαίνεται ούτε η δημιουργία της επιτροπής προμηθείων υγείας, ούτε το παρατηρητήριο τιμών, το οποίο έχει πάρα πολλά προβλήματα. ’Αρα, πρέπει, όχι μόνο να κλείσουμε τις τρύπες, αλλά να πάμε σε μια άλλη βάση η οποία θα διασφαλίζει και την ποιότητα των υλικών, τη γρήγορη ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών και τη διασφάλιση των δημοσίων συμφερόντων».

Τέλος, στις κατηγορίες περί καθυστερήσεων στην αναμόρφωση του συστήματος Υγεία απαντά ότι «η χρονιά που πέρασε δεν ήταν μια χρονιά κανονικότητας, ούτε για τη χώρα, ούτε για την οικονομία, ούτε για το σύστημα υγείας. Νομίζω ότι τώρα τα πράγματα έχουν δρομολογηθεί. Υπάρχει το θέμα των προμηθειών, προετοιμάζουμε και εκεί μια αναδιοργάνωση του συστήματος, το οποίο είναι απόλυτα αποσυντονισμένο και οδηγεί συχνά στις ελλείψεις φθηνού υγειονομικού υλικού και αναλωσίμων».

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου