ΕΛΛΑΔΑ

Εκλεισαν ξανά επ’ αόριστον τα Τέμπη – Κλειστή η ΠΑΘΕ στον Κόμβο Μικροθηβών

εκλεισαν-ξανά-επ-αόριστον-τα-τέμπη-107335

Σε επ’ αόριστον αποκλεισμό των Τεμπών προχώρησαν και πάλι από τις 12 χθες το μεσημέρι οι αγρότες του μπλόκου.

Οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών το διήμερο των αγροτικών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας στην Αθήνα είχαν αφήσει την κοιλάδα ανοιχτή για περισσότερες ώρες προκειμένου να διευκολύνουν τη μετακίνηση των συναδέλφων τους.

Οι αγρότες των Τεμπών τηρούν στάση αναμονής και περιμένουν συγκεκριμένη πρόσκληση από την κυβέρνηση για διάλογο, στη βάση των προτάσεων που έχουν καταθέσει μαζί με τους αγρότες του μπλόκου των Μικροθηβών με τις οποίες έχουν συνταχθεί και αγρότες πολλών ακόμη μπλόκων.

Οι αγρότες της Ροδόπης, από την πλευρά τους, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, καθώς από Δευτέρα θα αποκλείσουν επί 72 ώρες το τελωνείο της Νυμφαίας στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στον κόμβο του Τυχηρού.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από τη Δευτέρα έως και την Τετάρτη δεν θα μπορεί να εισέρχεται και να εξέρχεται από και προς Βουλγαρία κανένα τροχοφόρο όχημα. Μέχρι και τα μεσάνυχτα της Κυριακής το μπλόκο των αγροτών άνοιγε ανά δύο ώρες για 15 λεπτά προκειμένου να διευκολύνεται η κίνηση των οδηγών που είναι εγκλωβισμένοι στον κόμβο του Τυχηρού, λίγα χιλιόμετρα από τη συνοριακή διάβαση.

Στο μεταξύ, οι αγρότες της Ξάνθης επανέρχονται από σήμερα στους επτάωρους αποκλεισμούς από τις 12 το μεσημέρι έως και τις 7 το απόγευμα.

Στο μπλόκο στο Δερβένι από τις 11:00 έως τις 18:00 είναι κλειστές οι δύο λωρίδες και στα δύο ρεύματα και είναι από μία σε κάθε πλευρά δοσμένη στην κυκλοφορία.

Στο νομό Χαλκιδικής, στήθηκαν τέσσερα μπλόκα, στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, τη Νέα Καλλικράτεια και τον Πολύγυρο.

Το τελωνείο του Προμαχώνα ήταν ανοιχτό 11.00- 15.00, ενώ τις υπόλοιπες ώρες δεν επιτρεπόταν η διέλευση κανενός φορτηγού και νταλίκας.

Το τελωνείο της Εξοχής, στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα ήταν κλειστό για ΙΧ και λεωφορεία από 10:00- 15:00 και 17.00-22.00.

Στη βάση τους επέστρεψαν τα 18 τρακτέρ από το μπλόκο της Νίκαιας που «ταξίδεψαν» στην Αθήνα, προκειμένου με τη συμβολική παρουσία τους να υπογραμμίσουν την αμετακίνητη βούληση των αγροτών να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να δικαιωθούν.

Το απόγευμα της Δευτέρας οι αγρότες του μπλόκου θα συνεδριάσουν προκειμένου να αποφασίσουν τις παραπέρα μορφές κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων τους.

«Ζήσαμε συγκλονιστικές στιγμές με την κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα που μαζί με τη μαζική παρουσία των αγροτών υπογράμμισαν την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε τον αγώνα, όπως και το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας. Έχουμε την πεποίθηση ότι στείλαμε ένα ηχηρό μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες και θα συνεχίσουμε από τα μπλόκα της μικρομεσαίας αγροτιάς την κλιμάκωση του αγώνα μας, μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα που έχουμε θέσει για την επιβίωσή μας» δήλωσε ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των μπλόκων και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας.

Υπό κατάληψη παραμένει η Εγνατία Οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων.

Στο νομό Κιλκίς, όπου στήθηκαν δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων και στη Δοϊράνη, στα σύνορα Ελλάδας- ΠΓΔΜ. Στο πρώτο συνεχίστηκε ο αποκλεισμός (12:00- 15:00 και 20:00- 23:00) και στο δεύτερο η διέλευση έκλεισε από τις 18:00 έως τις 22:00.

Σε αποκλεισμό και ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας Οδού στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας.
Στον κόμβο της Κουλούρας (Ημαθία), επί της Εγνατίας Οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, καθημερινά γίνεται συμβολικός αποκλεισμός μιας ώρας από τις 16:00.

Κινητοποιήσεις και στη Δυτική Μακεδονία, που αριθμεί εννέα μπλόκα.

Στάση αναμονής με αγροτικά μπλόκα στην ΠΑΘΕ

Παραμένει το αγροτικό μπλόκο στην ΠΑΘΕ στον Κόμβο των Μικροθηβών. Οι αγρότες της Μαγνησίας, αποφάσισαν χθες στη νέα συνάντηση του συντονιστικού, να παρατείνουν την παραμονή των τρακτέρ στο οδόστρωμα, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν τους παραδρόμους, απ’ όπου η κυκλοφορία συνεχίζεται κανονικά.

Σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Χρήστο Πάντζιο, οι αγρότες στο μπλόκο των Μικροθηβών τηρούν στάση αναμονής, χωρίς να κλιμακώνουν περαιτέρω τις κινητοποιήσεις τους, περιμένοντας «να γίνει πράξη ο διάλογος που επικαλείται η Κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός επί των προτάσεων που καταθέσαμε».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τελικώς εντός της εβδομάδας, με τους αγρότες του μπλόκου Μικροθηβών, να δηλώνουν ότι θα αξιολογήσουν τα αποτελέσματα και στη συνέχεια θα αποφασίσουν τη στάση που θα τηρήσουν. Το αποτέλεσμα της συνάντησης θα είναι καθοριστικό για τη συνέχιση ή μη των αγροτικών κινητοποιήσεων, την ώρα που ο αγροτικός κόσμος της Μαγνησίας συμπληρώνει ήδη 27 ημέρες στους δρόμους. «Αντέχουμε», σχολίασε ο κ. Πάντσιος.

Η ΛΑΕ Μαγνησίας

Με ανακοίνωσή της η Λαϊκή Ενότητα Μαγνησίας, εκφράζει τη συμπαράστασή της στον αγώνα του αγροτικού κόσμου: «Η μικρομεσαία αγροτιά από τον Έβρο μέχρι και την Κρήτη αγωνίζεται εβδομάδες τώρα για την επιβίωσή της, ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές της κυβέρνησης οι οποίες στόχο έχουν να την αφανίσουν.

Η μαζική και δυναμική παρουσία της αγροτιάς στο Σύνταγμα παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να διασπάσει τον αγώνα τους και παρά τον άγριο αυταρχισμό, την αστυνομοκρατία και την ωμή αστυνομική βία, έδειξε ότι οι αγωνιζόμενοι αγρότες είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν ακόμα περισσότερο τον αγώνα τους μέχρι να αναγκασθεί η κυβέρνηση να αποσύρει το αντιασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο και να πάρει πίσω τα φοροεξοντωτικά μέτρα που έχουν ψηφιστεί με το δεύτερο και τρίτο μνημόνιο. Η κλιμάκωση του αγώνα τους, η συμπαράταξή τους με όλο τον αγωνιζόμενο Ελληνικό λαό και ο σαφής αντινεοφιλελεύθερος και αντιμνημονιακός προσανατολισμός του αγώνα τους, αποτελούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την τελική νίκη.

Η ΛΑΕ με όλες της τις δυνάμεις είναι και θα συνεχίσει με μεγαλύτερο δυναμισμό να είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την ακύρωση όλων των μνημονιακών μέτρων που εξοντώνουν και αφανίζουν την μικρομεσαία αγροτιά και συνολικά για την ανατροπή των μνημονίων και των μνημονιακών κομμάτων ώστε να ανοίξει ο δρόμος για προοδευτικές εξελίξεις για τον λαό και την χώρα».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου