ΕΛΛΑΔΑ

Ν. Δέδες: Ζήτημα δημόσιας υγείας η αδιάκοπη θεραπεία των οροθετικών

ν-δέδες-ζήτημα-δημόσιας-υγείας-η-αδιάκ-190647

Την ανάδειξη των πολλαπλών πτυχών της ομαλής συνέχισης της θεραπείας των ορθοθετικών ασθενών στην χώρα μας έχει στο επίκεντρό της η κινητοποίηση του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», αύριο, στο «Λαϊκό» Νοσοκομείο. Ο Νίκος Δέδες, πρόεδρος του Συλλόγου, μιλώντας στο in.gr χαρακτηρίζει το θέμα «ζήτημα δημόσιας υγείας» και αποδίδει τις ελλείψεις αντιρετροϊκών φαρμάκων «σε πλημμελή κατανομή των χρημάτων των νοσοκομείων».

Σύμφωνα με τον κ. Δέδε, η παρατηρούμενη έλλειψη αντιρετροϊκών φαρμάκων τείνει να γίνει χρόνια κατάσταση, καθώς συστηματικά γίνεται πλημμελής κατανομή των κονδυλίων. Η «Θετική Φωνή», καθώς και οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί, αλλά και οι λοιμωξιολόγοι, έχουν προτείνει την αποδέσμευση της δαπάνης για τα αντιρετροϊκά φάρμακα από τον κεντρικό προϋπολογισμό των νοσοκομείων και τη δημιουργία ανεξάρτητου κλειστού κωδικού, ως λύση στο πρόβλημα.

«Αυτό θα διασφαλίσει τη συνεχή πρόσβαση των οροθετικών στην αγωγή τους. Εξάλλου, το AIDS είναι το μοναδικό νόσημα στην Ελλάδα που διαθέτει το πληρέστερο Μητρώο Ασθενών. Είμαστε καταγεγραμμένοι όλοι, ονομαστικά. Γνωρίζουν ποιοι είμαστε και ποιος παίρνει, ποιο φάρμακο. Η συνταγογράφηση γίνεται μόνο ηλεκτρονικά, με αυστηρό πρωτόκολλο και δεν υπάρχει κίνδυνος υπερσυνταγογράφησης από τους θεράποντες γιατρούς. Άρα δεν υπάρχει περίπτωση σπατάλης δημόσιου χρήματος, αλλά τίθεται ζήτημα χρηστής διαχείρισης του προϋπολογισμού των νοσοκομείων» εξηγεί ο πρόεδρος της «Θετικής Φωνής».

Ωστόσο, όπως επισημαίνει δεκάδες είναι πλέον οι ασθενείς που δεν παίρνουν τα φάρμακά τους «ή κάνουν ανταλλαγές μεταξύ τους, ώστε να καλύψουν το θεραπευτικό κενό. Είναι η πρώτη φορά που εκατοντάδες ασθενείς στην Ελλάδα τροποποιούν την αντιρετροϊκή αγωγή τους».

Σύμφωνα με τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες για την θεραπεία του HIV/AIDS, η άμεση έναρξη αλλά και η αδιάκοπη αντιρετροϊκή αγωγή είναι το «κλειδί» για την προστασία τόσο του ιδίου του ασθενή, όσο και της κοινωνίας.

«Τίθεται σε κίνδυνο η ίδια η υγεία του ασθενή, αλλά και του κοινωνικού συνόλου. Το κόστος μπορεί να είναι τριπλάσιο για το ΕΣΥ αν ο οροθετικός δεν παίρνει σωστά τη θεραπεία του. Μπορεί να γίνει μεταδοτικός, να επιβαρύνει το σύστημα υγείας με τις επαναλαμβανόμενες εισαγωγές του στο νοσοκομείο, ενώ μπορεί να γίνει και φορέας μετάδοσης άλλων λοιμώξεων στο κοινωνικό σύνολο. Είναι, λοιπόν, ζήτημα δημόσιας υγείας η παροχή της αντιρετροϊκής αγωγής», τονίζει ο κ. Δέδες.

Και καταλήγει τονίζοντας ότι είναι υποχρέωση της Πολιτείας «να παρέχει σε άτομα με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη πρόσβαση σε θεραπεία, όπως είναι δικαίωμα κάθε πολίτη να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η Πολιτεία δια μέσου της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, έχει χαρτογραφήσει τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν για την ολιστική διαχείριση του AIDS. Μάλιστα, πρόσφατα ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ιωάννης Μπασκόζος, παρουσίασε στη Βουλή δέσμη μέτρων για το AIDS, που περιλαμβάνει την πρόληψη, την μείωση της βλάβης υγείας, τη μείωση του ΦΠΑ στα προφυλακτικά, τη σχολική αγωγή, ειδικά μέτρα για τους χρήστες ουσιών, αλλά και παρατηρητήριο ελλείψεων φαρμάκων.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου