ΕΛΛΑΔΑ

Κατείχαν και πωλούσαν 406.000 εγγραφές δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

κατείχαν-και-πωλούσαν-406-000-εγγραφές-δεδο-511116
Μεγάλο αριθμό δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σε ψηφιακά αρχεία-λίστες κατείχαν, επεξεργάζονταν και διέθεταν προς πώληση 53χρονος και 52χρονη.

Η δράση του ζευγαριού ήρθε στο φως από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, έπειτα από διαδικτυακή έρευνα που διήρκεσε πάνω από τέσσερις μήνες.

Προηγήθηκε καταγγελία από πολίτη, σύμφωνα με την οποία άγνωστοι δράστες αποστέλλουν μαζικά σε χρήστες του Διαδικτύου μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με το οποίο προσκαλούν ιδιοκτήτες επιχειρήσεων να προμηθευτούν επί πληρωμή ηλεκτρονικό αρχείο που περιλαμβάνει λίστα με 150.000 θυρίδες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών η οποία και παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, ενώ εξέδωσε σχετικές διατάξεις και βουλεύματα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και του τραπεζικού απορρήτου.

Από την ψηφιακή και διαδικτυακή έρευνα που διενήργησαν αξιωματικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε συνεργασία με τις αρμόδιες εταιρείας υπηρεσιών Διαδικτύου, τηλεπικοινωνιών και Τράπεζες, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία των δραστών, καθώς και τα ηλεκτρονικά ίχνη μέσω των οποίων διακινούσαν διαδικτυακά τα αρχεία προσωπικών δεδομένων.

Παράλληλα, προέκυψαν τα τηλέφωνα επικοινωνίας που χρησιμοποιούσαν για την παράνομη αυτή δραστηριότητά τους, καθώς και οι επίμαχοι τραπεζικοί λογαριασμοί που χρησιμοποιούσαν προκειμένου να τους καταβάλλεται το αντίτιμο για την πώληση του ηλεκτρονικού αρχείου.

Πρωινές ώρες της Δευτέρας, σε αστυνομική επιχείρηση, με τη συνδρομή και κλιμακίου της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, παρουσία δικαστικού λειτουργού, έγιναν παράλληλες έρευνες στο σπίτι και τους χώρους εργασίας των εμπλεκόμενων, στην Αττική.

Από την επιτόπια ψηφιακή έρευνα σε ηλεκτρονικά αποθηκευτικά μέσα που εντοπίστηκαν, κατασχέθηκαν σε ψηφιακή μορφή αρχεία-λίστες με 406.000 εγγραφές δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, όπως ονοματεπώνυμα, αριθμοί κινητών τηλεφώνων, ταχυδρομικές διευθύνσεις και διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mails), ενώ κατασχέθηκε και φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής.

Τα κατασχεθέντα αυτά ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, για εργαστηριακές εξετάσεις.

Με τη δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας που σχηματίστηκε σε βάρος τους, για παράβαση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων κατ’ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία, φοροδιαφυγή και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου