ΕΛΛΑΔΑ

Greenpeace: Ζητά από την κυβέρνηση απόσυρση ζιζανιοκτόνου της Monsanto

greenpeace-ζητά-από-την-κυβέρνηση-απόσυρση-ζιζ-555933

Την πλήρη, εθνική απαγόρευση της χρήσης του glyphosate, του ενεργού συστατικού του ζιζανιοκτόνου Roundup της Monsanto, ζητά η Greenpeace, μετά την κατάταξή του ως «πιθανώς καρκινογόνο» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Για τον λόγο αυτό η οργάνωση καλεί τους πολίτες να υπογράψουν τη σχετική έκκληση προς τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βαγγέλη Αποστόλου, ώστε να απαγορευτεί η χρήση της ουσίας στην Ελλάδα και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την επέκταση της απαγόρευσης του σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πρόκειται για το πιο ευρέως διαδεδομένο ζιζανιοκτόνο στον κόσμο. Κάθε χρόνο ψεκάζεται σε εκατομμύρια στρέμματα αγροτικών εκτάσεων, αστικών πάρκων, δρόμων, πεζοδρομίων και σιδηροδρομικών δικτύων. Όπως αναφέρει η οργάνωση, «διαδόθηκε τη δεκαετία του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990 η Monsanto κυριάρχησε στην αγορά κατασκευάζοντας μεταλλαγμένους σπόρους RoundupReady, ανάμεσά τους και σόγια, με ανθεκτικότητα στο ζιζανιοκτόνο Roundup. Το αποτέλεσμα ήταν η αύξηση της χρήσης του Roundup (και των κερδών της Monsanto), παρά τις διαβεβαιώσεις ότι η καλλιέργεια μεταλλαγμένων θα χρειαζόταν λιγότερα φυτοφάρμακα».
Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Greenpeace, η νέα επιστημονική διαπίστωση ότι το glyphosate είναι «πιθανώς καρκινογόνο», γεγονός που έχει οδηγήσει σε πτώση τη μετοχή της Monsanto κατά 2,9%, «δεν αφήνει κανένα περιθώριο καθυστέρησης για άμεση και επείγουσα λήψη μέτρων προφύλαξης, τόσο της υγείας καταναλωτών και αγροτών όσο και της υγείας του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, από τους οποίους εξαρτάται η γεωργία και η παραγωγή της τροφής μας».
«Όταν ο διευθύνων σύμβουλος της Monsanto χαρακτηρίζει ως “ατυχή θόρυβο” τα στοιχεία που δημοσιεύει η έκθεση ενός επιστημονικού φορέα του ΟΗΕ, αντιλαμβανόμαστε πόσο επείγον είναι να προστατεύσουμε το παρόν και το μέλλον της ελληνικής γεωργίας από την κυριαρχία της Monsanto ξεκινώντας από την απαγόρευση του “πιθανώς καρκινογόνου” Roundup» τόνισε η υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeaceγια τη βιώσιμη γεωργία κυρία Έλενα Δανάλη.
Η Greenpeace, μεταξύ άλλων, καλεί τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να απαγορεύσει το glyphosate στη βάση της αρχής της προφύλαξης σε χρήσεις που προκαλούν έκθεση σε αυτό είτε άμεσα είτε μέσω της τροφής μας. Η απαγόρευση πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι την επαναξιολόγηση του glyphosate και να τεθεί άμεσα σε ισχύ.
Η ανακοίνωση για τη συγκεκριμένη ουσία έγινε στην έκθεση που συντόνισε ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο του ΠΟΥ (International Agency for Research on Cancer – IARC) η οποία αξιολογούσε την ικανότητα καρκινογένεσης πέντε οργανοφωσφορικών φυτοφαρμάκων, ένα εκ των οποίων ήταν το glyphosate και δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Lancet».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου