ΕΛΛΑΔΑ

Κ. Γιαννόπουλος: Το Χαμόγελο του Παιδιού κινδυνεύει να κλείσει

κ-γιαννόπουλος-το-χαμόγελο-του-παιδιο-21205

«Ο Ανδρέας πριν φύγει από κοντά μου έγραψε στο ημερολόγιό του “όλα τα παιδιά αξίζουν ένα χαμόγελο” και στην επιθυμία του παιδιού σου δεν μένεις θεατής. Ξεκινήσαμε το Χαμόγελο του Παιδιού. Στην αρχή ήμασταν λίγοι. Μετά γίναμε πολλοί. Πιο πολλά χέρια, πιο πολλά χαμόγελα. Είκοσι χρόνια τώρα όπου υπάρχουν παιδιά που κινδυνεύουν, που χρειάζονται ένα σπίτι, ιατρική περίθαλψη, φροντίδα δεν μένουμε θεατές χάρης σε εσάς. Και με τη δική σας βοήθεια θα συνεχίσουμε. Μέχρι να χαμογελάσει κάθε παιδί. Σε αυτό το έργο μην μένεις θεατής» λέει ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού κ. Κώστας Γιαννόπουλος στο ενός λεπτού τηλεοπτικό βίντεο για την συμπλήρωση 20 ετών δράσης του οργανισμού..

Την Κυριακή 9 Νοεμβρίου συμπληρώθηκαν 19 χρόνια από την ημέρα που ο δεκάχρονος, το 1995, Ανδρέας Γιαννόπουλος ξάφνιασε και ταρακούνησε την ελληνική κοινωνία, η οποία μέχρι τότε στεκόταν αδιάφορη μπροστά στο θέμα της εκμετάλλευσης παιδικών ψυχών.

Η επιθυμία του να δώσουμε σε όλα τα παιδιά το χαμόγελο που τους λείπει έγινε σκοπός και πράξη για πάρα πολλούς συνανθρώπους μας, οι οποίοι βρίσκονται στο πλευρό του οργανισμού αυτά τα 20 χρόνια και συμβάλλουν στο έργο του όλα αυτά τα χρόνια, παρά τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες. «Ελάτε λοιπόν να βοηθήσουμε αν ενωθούμε όλοι θα τα καταφέρουμε» γράφει ο μικρός Ανδρέας στο τέλος της σελίδας του ημερολογίου του.

«Ταφόπλακα»

Ως «ταφόπλακα» για τα 13 σπίτια που λειτουργεί ο σύλλογος Το Χαμόγελο του Παιδιού παρέχοντας φροντίδα και ασφάλεια στα παιδιά, χαρακτήρισε ο κ. Γιαννόπουλος την πρόσφατη απόφαση (ΦΕΚ β’ 2792/17.10.14) του υπουργείου Εργασίας σχετικά με τις προϋποθέσεις για την ίδρυση και λειτουργία φορέων παιδικής προστασίας.

«Δυστυχώς κάποια αποφάσισε να κλείσει τους χώρους που δίνουν ελπίδα σε κάποια παιδιά. Όλους τους χώρους προστασίας παιδιών που ποιοτικά δουλεύουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα βάση της τελευταίας εξαιρετικά επείγουσας απόφασης που αναρτήθηκε και στο διαδίκτυο στις 17 Οκτωβρίου μιλάει για τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας μονάδων προστασίας παιδιού από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. Προσέξτε δεν μιλάει για δημόσια ιδρύματα» είπε.

Σύμφωνα μάλιστα την απόφαση αυτή που αν εφαρμοστεί οργανισμοί σαν το Χαμόγελο θα αναγκαστούν να κλείσουν.

«Εμείς χαιρετίζουμε βέβαια την απόφαση του υπουργείου να μπουν προϋποθέσεις σχετικά με την παιδική προστασία στην Ελλάδα αλλά ουσιαστικά αυτή η απόφαση ακυρώνει αυτές τις προσπάθειες μας. Ο κακός εννοούμενος κρατισμός θα καταστρέψει ότι καλύτερο έχει φτιάξει αυτή τη στιγμή η χώρα με κάποιους ανθρώπους που παλεύουν μέρα νύχτα για αυτά» συνέχισε ο κ. Γιαννόπουλος.

«Διαβάζοντας το ημερολόγιο του μικρού Γιαννόπουλου λέει ουσιαστικά ότι δεν φτάνει κανείς να κρίνει για τις ελλείψεις του κράτους αλλά αυτό που έχει σημασία είναι να ενώσουμε όλοι μαζί τις δυνάμεις μας και να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι για αυτό που βλέπουμε μπροστά. Και πιο είναι το πιο ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας μας. Είναι ένα παιδάκι να μην έχει παιχνίδια, να μην έχει λεφτά, να μην έχει φαγητό και τελικά να μην έχει και γονείς. Και όταν όλα αυτά τα συνθέσεις και το κράτος δεν μπορεί, υπάρχουν κάποιοι ρομαντικοί, πιο συναισθηματικοί, πιο ευαίσθητοι άνθρωποι που ενώνουν τις δυνάμεις και δημιουργούν τις υποδομές για ένα σπίτι αγάπης» ανέφερε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης. «Γιατί ωραίο είναι να κρίνεις κανείς για ένα παιδί το οποίο δεν έχει όλα αυτά αρκεί να μην είναι το δικό μας το παιδί. Και ως γιατρός αυτό που λέω και στους συναδέλφους μου είναι πως αν θες να γίνεις καλός γιατρός υπάρχει μόνο μια λύση να βάζεις τον εαυτό σου στη θέση του ασθενή. Τότε θα κάνεις το καλύτερο δυνατόν. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και για αυτό το παιδί που είναι απέξω. Αν σκεφτούμε ότι αυτό είναι το δικό μας το παιδί και δεν έχει το σπίτι του και υπάρχει ένα σπίτι με υποδομή τότε όλοι θα αμφισβητήσουμε και θα ζητήσουμε την διατήρηση τους».

19 χρόνια δράσης

Μέσα σε αυτά τα 19 χρόνια δράσης του το Χαμόγελο έχει βρεθεί στο πλάι των παιδιών που είχαν ανάγκη, προσφέροντας τους μέσω των υπηρεσιών του την ασφάλεια, τη ζεστασιά και το Χαμόγελο που τους έλειπε. Μέχρι σήμερα εργαζόμενοι και εθελοντές υποστήριξαν 896.990 παιδιά και τις οικογένειες τους. Στα 13 σπίτια του συλλόγου σήμερα μεγαλώνουν 330 παιδιά διαφόρων ηλικιών, ενώ συνολικά αυτά τα 19 χρόνια έχουν βρει μία ζεστή αγκαλιά 729 παιδιά ενώ η λήψη αιτημάτων φιλοξενίας από εισαγγελικές αρχές ανέρχεται στα 1.271.

Η εθνική γραμμή για τα παιδιά SOS 1056, που απέκτησε πανελλαδική εμβέλεια το 2002, δέχτηκε 2.471.824 κλήσεις εκ των οποίων 500.000 αφορούσαν σε σοβαρές καταγγελίες για κακοποίηση, παραμέληση παιδιών, επιτόπιες παρεμβάσεις, στήριξη παιδιών που επαιτούν, παράνομη διακίνηση παιδιών. Ενώ η ευρωπαϊκή γραμμή 116.000 δέχθηκε 27.119 κλήσεις για τα εξαφανισμένα παιδιά αλλά και τη διερεύνηση 809 εξαφανίσεων. Ενεργοποιώντας σε κάποιες περιπτώσεις σύστημα αναζήτησης, Amber Alert Hellas.

Επίσης πραγματοποιήθηκαν 9.579 διακομιδές παιδιών με τις κινητές ιατρικές μονάδες του οργανισμού πανελλαδικά και 47.651 προληπτικές ιατρικές εξετάσεις σε παιδιά με τις 3 κινητές μονάδες του οργανισμού.

Ενώ περίπου 183.700 μαθητές έχουν συμμετάσχει σε διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης και περισσότερα από 17.000 παιδιά έχουν δεχθεί συμβουλευτική υποστήριξη.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» συνεχίζει το έργο του έχοντας στηρίξει εκατομμύρια παιδιά και τις οικογένειες τους σε ολόκληρη την Ελλάδα. Πάντα με συνέπεια στην επιθυμία και το όραμα του Ανδρέα.

Μεγάλη γιορτή για τα παιδιά

Από τις 14 έως τις 16 Νοεμβρίου το Εκθεσιακό Κέντρο Helexpo στο Μαρούσι θα μετατραπεί σε ένα μεγάλο παιδότοπο. Κλόουν, μάγοι, face painting, zumba για μικρούς και μεγάλους, κουκλοθέατρο, μαγειρική για παιδιά, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες με αγαπημένους καλλιτέχνες και πολλές εκπλήξεις θα περιμένουν όσους επισκεφτούν το Helexpo στις τριήμερες αυτές εκδηλώσεις.

Εκεί θα βρίσκεται και ο Ιπποκράτης για δωρεάν προληπτικές ιατρικές εξετάσεις αλλά και ο «Οδυσσέας» για να ταξιδέψουν μικροί και μεγάλοι με ασφάλεια στο μαγικό κόσμο της τεχνολογίας.

Επίσης για τους γονείς θα υπάρχει παρουσίαση όλων των δράσεων του Οργανισμού και ομιλίες για τα θέματα που αφορούν στα παιδιά.

Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων και των ενεργειών θα αναρτηθεί στην ηλεκτρονική σελίδα του οργανισμού.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου