ΕΛΛΑΔΑ

Το Εθνικό Κτηματολόγιο ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη

το-εθνικό-κτηματολόγιο-ξεκινά-από-τη-θ-123943

Το Οριστικό Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλονίκης εγκαινίασε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, χθες Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου, συνοδευόμενος, από τον Γ.Γ Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Σωκράτη Αλεξιάδη, και τον Πρόεδρο της «Εθνικό Κτηματολόγιο & Χαρτογράφηση ΑΕ» (ΕΚΧΑ ΑΕ), Ηλία Λιακόπουλο.

Το Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλονίκης, μαζί με αυτό του Πειραιά, έχουν επιλεγεί για την πιλοτική εφαρμογή του Οριστικού Κτηματολογικού Γραφείου, ενώ την υποστήριξη τους ως έμμισθα υποθηκοφυλακεία, σύμφωνα με το ν.2664/98, έχει αναλάβει η ΕΚΧΑ, που καταβάλει την δαπάνη για την στέγαση, τα λειτουργικά έξοδα, την εκπαίδευση προσωπικού και παρέχει και την υλικοτεχνική υποδομή. Το Κτηματολογικό γραφείο Πειραιά περιλαμβάνει τις περιοχές της Πυλαίας, των Αμπελοκήπων, του Ελευθερίου Κορδελιού, του πρώην Δημοτικού Διαμερίσματος Ιωνίας (νυν Δ.Δ. Νέας Μαγνησίας και Διαβατών) και της Μενεμένης.

Κατά την επίσκεψή του, ο Γιάννης Μανιάτης ενημερώθηκε για τον τρόπο λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου, καθώς και για τη μετάβασή του σε Οριστικό Κτηματολογικό Γραφείο μέχρι το τέλος του 2014.

Επισημαίνεται ότι το έργο του Κτηματολογίου έχει μπει ήδη στην τελική ευθεία, με την προκήρυξη και υλοποίηση, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, της κτηματογράφησης του υπόλοιπου της χώρας και στο πλαίσιο αυτό η παρακολούθηση και υποστήριξη του σημαντικότατου έργου που επιτελείται για τη μετάβαση στη νέα εποχή του Κτηματολογίου αποτελεί προτεραιότητα του ΥΠΕΚΑ.

Υπενθυμίζεται ότι, με την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης μίας περιοχής παύει να ισχύει το σύστημα “Μεταγραφών και Υποθηκών” και αντικαθίσταται με το σύστημα του “Λειτουργούντος Κτηματολογίου”. Στο πλαίσιο αυτό, το τοπικό αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο λειτουργεί ως μεταβατικό Κτηματολογικό Γραφείο και αναλαμβάνει τη λειτουργία του Κτηματολογίου για την κτηματογραφημένη περιοχή αρμοδιότητάς του.

Σε επόμενη φάση, τα μεταβατικά Κτηματολογικά Γραφεία θα μετατραπούν σε Οριστικά Κτηματολογικά Γραφεία.

Μέχρι σήμερα έχουν καταχωρηθεί το 20% των δικαιωμάτων της χώρας, ενώ τα 400 υποθηκοφυλακεία θα υποκατασταθούν από 16 Περιφερειακά Γραφεία.

Ο Γιάννης Μανιάτης έκανε λόγο για “μεγαλύτερη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας, αφότου σχηματίστηκε σύγχρονο ελληνικό κράτος” και πρόσθεσε ότι το Εθνικό Κτηματολόγιο μπορεί να αποτελέσει “βασικό αναπτυξιακό μοχλό”.

econews.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου