Γ.Π. Μασσαβέτας: Πράσινα, «ροζέ» και πέτσινα λεφτά

γ-π-μασσαβέτας-πράσινα-ροζέ-και-πέτ-129252

Μιλώντας στο Ζάππειο, κατά την εκδήλωση για τα σαράντα χρόνια του ΠΑΣΟΚ, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θύμισε στους παρισταμένους πόση ζημιά έκανε το σύνθημα «λεφτά υπάρχουν».

Ζημιά, όχι μόνο για το κόμμα από το οποίο εμπορεύθηκε, αλλά και για τον τόπο. Το είπε απευθυνόμενος στο ισχνό ακροατήριο των συγκεντρωμένων, οι οποίοι εν προκειμένω έπαιζαν τον ρόλο της «πεθεράς». Στοχεύοντας στην πραγματικότητα την «νύφη». Δηλαδή αυτόν που επιχειρεί να ανακαταλάβει τα ερείπια του ΠΑΣΟΚ, το οποίο προηγουμένως οικειοθελώς παρέδωσε δις. Τον Γιωργάκη Παπανδρέου.

Αλλά τώρα πια, η κριτική και αυτοκριτική για τα πράσινα «λεφτά» ελάχιστο ενδιαφέρον έχει αν την περιορίσει κανείς στα όρια του κληρονομητέου ΠΑΣΟΚ. Το ενδιαφέρον περί αυτή την πολιτική πρακτική της υποσχεσιολογίας δεν έχει πλέον πράσινο χρώμα. Κινείται στις απαλότερες αποχρώσεις του ερυθρού. Εχει καταστεί ροδόχρουν. Διότι, έχοντας πάρει φόρα για την κατάκτηση της εξουσίας, το ίδιο σύνθημα, με άλλες διατυπώσεις, αναπαράγει πια και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο εμπλουτισμένους με πολλούς «δυναμικούς πράσινους κόκκους», για να θυμηθώ μια παλιά διαφήμιση απορρυπαντικού.

Στρατιές πρώην «πρασίνων», που ντύθηκαν στα ροζ, είναι προφανές ότι εκτός από τις ποσοτικές προσθήκες στον ΣΥΡΙΖΑ συντελούν και στην διαμόρφωση του νέου πνεύματός του. Και της ανάλογης συνθηματολογίας του. Οπου αφθονούν οι υποσχέσεις για κάθε είδους παροχές. Και όταν οι εκπρόσωποι του κόμματος καλούνται να εξηγήσουν πως θα τα καταφέρουν όλα αυτά, καταφεύγουν στην αναδιατύπωση του «λεφτά υπάρχουν». Που; Στους πλούσιους. Τους φοροδιαφεύγοντας. Αυτούς που θα «τσιμπούσε» και η κυβέρνηση του Γιωργάκη.

Ο συνάδελφος Γιώργος Καρελιάς έκανε έναν απλό λογαριασμό: Ακόμη και αν φορολογήσει μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με 80% τα εισοδήματα των δεκατεσσάρων χιλιάδων Ελλήνων που δηλώνουν εισόδημα άνω των εκατό χιλιάδων ευρώ, το πόσο που θα προκύψει δεν φτάνει για να καλύψει την απώλεια των τριών δισεκατομμυρίων από την «κατάργηση του ΕΝΦΙΑ» που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οταν υπόσχεσαι παροχές, γνωρίζεις ότι θα χρειαστείς να βρεις λεφτά. Οταν προαναγγέλλεις ολική ρήξη με τους ως σήμερα δανειστές, γνωρίζεις ότι δεν μπορείς να προσδοκάς ότι θα τα βρεις με νέο εξωτερικό δανεισμό. Επομένως είτε έχεις «κρυφό πρόγραμμα» νέων φορολογικών βαρών, είτε απλώς κοροϊδεύεις τους πολίτες, ή, στην καλύτερη περίπτωση, δεν έχεις επίγνωση της πραγματικότητας και βαυκαλίζεσαι.

Διαλέγετε και παίρνετε τι από όλα αυτά είναι χειρότερο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου