ΕΛΛΑΔΑ

Κίνδυνος για τα προσωπικά δεδομένα -Η Αρχή λειτουργεί με μειωμένο προϋπολογισμό και προσωπικό

κίνδυνος-για-τα-προσωπικά-δεδομένα-η-α-169933

Ο μειωμένος προϋπολογισμός, αλλά και ο μικρός αριθμός του προσωπικού απειλεί τη λειτουργία της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Αυτό αναφέρει η ετήσια έκθεση της ΑΠΔΠΧ, που παραδόθηκε στον πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Σε αυτή, η Αρχή προειδοποιεί ότι υπάρχει κίνδυνος για την εύρυθμη λειτουργία της, δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός της συνεχώς μειώνεται, ενώ υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό.

Ειδικότερα, αναφέρεται πως για το έτος 2013 ο προϋπολογισμός της Αρχής διαμορφώθηκε στα 1,8 εκατομμύρια ευρώ, μειωμένος κατά περίπου 18% σε σχέση με το 2012 και κατά περίπου 38% σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2010.

Εξαιτίας αυτής της κατάστασης, ένας μεγάλος όγκος υποθέσεων μένει σε εκκρεμότητα, αφού από τα συνολικά 7.746 έγγραφα που εισήλθαν τον περασμένο χρόνο (ο αντίστοιχος αριθμός για το 2012 ήταν 7.461 έγγραφα), διεκπεραιώθηκαν μόνο οι 2.486 υποθέσεις. Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο αριθμός των υποθέσεων που διεκπεραιώθηκαν αυξήθηκε κατά περίπου 10% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο αριθμό του προηγούμενου έτους.

Ειδικότερα, η ΑΠΔΠΧ εξέτασε 692 προσφυγές/καταγγελίες και 1.144 ερωτήματα υπευθύνων επεξεργασίας ή πολιτών, σχετικά με τη νομιμότητα συγκεκριμένη επεξεργασίας ή την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας. Ερεύνησε 650 υποθέσεις γνωστοποιήσεων αρχείων και επεξεργασιών, από τις οποίες οι 381 αφορούσαν την εγκατάσταση και λειτουργία κλειστών κυκλωμάτων τηλεόρασης και οι 269 σε τήρηση αρχείων ή επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων. Επέβαλε δε πρόστιμα συνολικού ύψους 315.000 ευρώ, ενώ χορήγησε ή ανανέωσε 127 άδειες τήρησης αρχείων ευαίσθητων δεδομένων, διασύνδεσης αρχείων και διαβίβασης δεδομένων σε χώρες εκτός ΕΕ.

Ακόμη, η Αρχή με την έκθεσή της ζητεί περισσότερους διοικητικούς ελέγχους σε υπεύθυνους επεξεργασίας δεδομένων κρίσιμης σημασίας, όπως είναι τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Οικονομικών, Μεταφορών και Υποδομών και Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς και στα νοσοκομεία και τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Τέλος, η Αρχή ζητά τον υποχρεωτικό ορισμό φυσικού προσώπου στις δημόσιες υπηρεσίες και τις μεγάλες επιχειρήσεις ως υπευθύνου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Ακόμη ζητά την ένταξη του προϋπολογισμού της Αρχής, μαζί με τις υπόλοιπες συνταγματικές κατοχυρωμένες αρχές, στον προϋπολογισμό της Βουλής για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας τους και την αποτελεσματικότερη εκτέλεση των καθηκόντων τους.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου