ΕΛΛΑΔΑ

Ορειβάτης εξέπνευσε στον Ολυμπο

ορειβάτης-εξέπνευσε-στον-ολυμπο-387846

Μέσα σε αραιή χιονόπτωση, πυκνή νέφωση και σε υψόμετρο 2.700 μέτρων, μόλις 200 μέτρα από την κορυφή Σκάλα στον Όλυμπο, άφησε την τελευταία του πνοή, 70χρονος Αυστριακός ορειβάτης, από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Χρόνια μανιώδης καπνιστής και αρκετά μεγαλόσωμος ο 70χρονος έφτασε στο Λιτόχωρο το περασμένο σαββατοκύριακο με δύο φίλους του, ηλικίας 69 και 71 χρόνων και τη Δευτέρα ανέβηκαν στον Όλυμπο.

Ήταν χρόνια ορειβάτης, αλλά ήρθε πρώτη φορά στην Ελλάδα και όπως είπαν οι φίλοι του, είχε γοητευτεί από το βουνό των Θεών και ήθελε να φτάσει μέχρι τον Μύτικα. Το μεσημέρι της Δευτέρας ωστόσο και ενώ βρισκόταν 200 μέτρα από την Σκάλα αισθάνθηκε αδιαθεσία και ζήτησε από τους φίλους του να προχωρήσουν, ενώ ο ίδιος είπε ότι θα ξεκουραζόταν λίγο και θα συνέχιζε αργότερα.

Οι φίλοι του ανησύχησαν και ειδοποίησαν μέσω κινητού τηλεφώνου του καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός» και την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.

«Φύγαμε αμέσως τρεις ορειβάτες για το σημείο που μας υπέδειξαν, όπου και φτάσαμε περίπου μετά από μιάμιση ώρα. Ο 70χρονος επικοινωνούσε με το περιβάλλον παραπονιόταν για έντονους πόνους στην κοιλιά και κατά διαστήματα βυθιζόταν σε λήθαργο», είπε στο «Έθνος», ο διαχειριστής του καταφυγίου «Σπήλιος Αγαπητός», Διονύσης Πουρλιώτης.

Αμέσως ζητήθηκε η συνδρομή της πολεμικής αεροπορίας και ένα ελικόπτερο super puma σηκώθηκε από την Λήμνο. Φτάνοντας όμως στο σημείο δεν μπορούσε να προσγειωθεί, λόγω της χαμηλής νέφωσης, ενώ επιπλέον υπήρχε αραιή χιονόπτωση.

Η χαμηλή θερμοκρασία ανάγκασε τους ορειβάτες να σκεπάσουν τον 70χρονο με κουβέρτες και να τον μεταφέρουν με τα χέρια στη θέση Στραυροϊτιές, σε υψόμετρο 2.550 μέτρων, όπου τον παρέλαβε το ελικόπτερο.

«Σε διάσπαρτα σημεία υπήρχαν χιονούρες, ενώ η θερμοκρασία δεν ξεπερνούσε τους 4 βαθμούς Κελσίου. Υπάρχουν ακόμη χιόνια στις κορυφές, αλλά αυτά δεν εμποδίζουν τους ορειβάτες να ανεβαίνουν. Γενικά οι καιρικές συνθήκες είναι καλές για τους ορειβάτες, όχι όμως και για τα πτητικά μέσα που θέλουν καθαρό ορίζοντα για να προσγειωθούν με ασφάλεια», ανέφερε ο κ. Πουρλιώτης.

Ο γιατρός που επέβαινε στο ελικόπτερο και παρέλαβε τον Αυστριακό ορειβάτη διαπίστωσε την κρισιμότητα της κατάστασής του, ενώ λίγο πριν προσγειωθεί σε στρατόπεδο του Λιτοχώρου, επιδεινώθηκε δραματικά και έγινε μη αναστρέψιμη.

Στο ασθενοφόρο έγιναν προσπάθειες καρδιοαναπνευστικής ανάνηψης, αλλά χωρίς αποτέλεσμα και στο νοσοκομείο Κατερίνης, όπου μεταφέρθηκε, οι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατό του, τον οποίο και απέδωσαν σε οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου