ΕΛΛΑΔΑ

Αρχίζει η δίκη για τις «ματωμένες» φράουλες της Μανωλάδας

αρχίζει-η-δίκη-για-τις-ματωμένες-φρά-391547

Στο εδώλιο θα καθίσουν αύριο οι «πιστολέρο» της Μανωλάδας. Δικάζονται ο φραουλοπαραγωγός και οι επιστάτες που πυροβόλησαν πέρυσι τους μετανάστες εργάτες, επειδή ζήτησαν να πληρωθούν για τη δουλειά τους.

Οι 35 μετανάστες από το Μπανγκλαντές, στις 17 Απριλίου 2013, τραυματίστηκαν από τα πυρά των επιστατών του φραουλοχώραφου στη Μανωλάδα, γιατί απλώς διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα έξι μηνών.
Έχουν αντέξει μήνες σε μια καθημερινότητα που δεν τη χωρά ο νους. Δεν είναι μόνο οι απειλές που έχουν δεχτεί για να μην καταθέσουν στη δίκη. Κανείς τους δεν εργάστηκε όταν άνοιξε η νέα σεζόν της φράουλας στην περιοχή, οι παραγωγοί δεν ήθελαν να «μπλέξουν». Σύμφωνα με την «Καθημερινή» είναι δακτυλοδειχτούμενοι στην κλειστή κοινωνία, εξακολουθούν να ζουν υπό συνθήκες που παραπέμπουν στον Μεσαίωνα στα γνωστά άθλια παραπήγματα από νάιλον και ακόμα δεν έχουν εισπράξει τα χρήματά τους.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τη δικαστική απόφαση

Τα έξοδα για τη μετάβασή τους στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Πάτρας έχουν συγκεντρωθεί με τη βοήθεια οργανώσεων, όπως το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες. Αναμένουν την απόφαση του δικαστηρίου με συγκρατημένη αισιοδοξία. Εάν εισπράξουν τα λίγα χρήματα που τους αναλογούν, θα είναι το εισιτήριό τους για το μέλλον.

Το κατηγορητήριο

Μολονότι οι μετανάστες που δέχθηκαν επίθεση ήταν 120, δικογραφία σχηματίστηκε μόνο για τους 35 που είχαν χαρτί από το νοσοκομείο ότι τραυματίστηκαν από τους πυροβολισμούς (δεν ελήφθησαν καν καταθέσεις από τους υπόλοιπους, μολονότι ήταν αυτόπτες μάρτυρες του περιστατικού). Η βασική κατηγορία αφορά την εμπορία ανθρώπων, ενώ οι κατηγορούμενοι (ιδιοκτήτης και επιστάτες) βαρύνονται και με την κατηγορία της απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης (ξεκίνησε ως απόπειρα ανθρωποκτονίας, αλλά άλλαξε στην πορεία).

Σύμφωνα με το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, που θα παραστεί στη δίκη ως πολιτική αγωγή, πρόκειται για την πρώτη φορά που τίθεται ενώπιον της δικαιοσύνης υπόθεση μαζικού εργασιακού trafficking εκ μέρους παραγωγών και μεταπωλητών φράουλας, γεγονός που καθιστά τη διαδικασία εξαιρετικά κρίσιμη.

Μήνυση έχουν καταθέσει και οι υπόλοιποι μετανάστες από το Μπανγκλαντές, η τύχη της οποίας παραμένει ακόμα άγνωστη.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου