ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μνήμη Αγίων Μικρασίας

μνήμη-αγίων-μικρασίας-759848

Διήμερο λατρευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Ευαγγελίστρια

Με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Ιερομάρτυρος Χρυσοστόμου Σμύρνης και των συν αυτώ και της ημέρας εθνικής μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, ο Ιερός Καθεδρικός Ναός Ευαγγελίστριας Νέας Ιωνίας, σε συνεργασία με τους Μικρασιατικούς Συλλόγους της Νέας Ιωνίας «Το Εγγλεζονήσι», «Ἴωνες» και «Μνήμες Προσφύγων», διοργανώνει διήμερο λατρευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, το Σαββατοκύριακο 15 και 16 Σεπτεμβρίου. Το πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα έχει ως εξής:

*Το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου, ώρα 18:30 – 20:00 θα τελεσθεί Πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία και θείο Κήρυγμα, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου.

Στη συνέχεια, στο προαύλιο του Ιερού Ναού, θα πραγματοποιηθεί μεγάλη μουσική συναυλία. Ἡ πολυμελής ορχήστρα «Ρυθμός» θα παρουσιάσει το έργο του διεθνούς φήμης συντοπίτη μας και χαρισματικού δημιουργού Ανδρέα Κατσιγιάννη «Σμύρνη». Πρόκειται για μία αναφορά στα τραγούδια της παράστασης «Σμύρνη μου αγαπημένη» σε σκηνοθεσία της Μιμής Ντενίση που παρακολούθησαν συνολικά 500.000 θεατές. Τα τραγούδια θα ερμηνεύσουν ἡ καταξιωμένη Σοφία Παπάζογλου και οι ταλαντούχοι νέοι τραγουδιστές Θάνος Ματζίλης και Κωνσταντῖνος Ζεμπίλας. Αφηγητής θα είναι ὁ γνωστός ηθοποιός Μιχάλης Μητρούσης. Θα συμμετέχουν επίσης η 50μελής χορωδία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τα χορευτικά σύνολα των τριών Μικρασιατικών Συλλόγων.

*Την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου και ώρα 07:00 – 10:30 θα τελεσθούν ο Ορθρος και η Πανηγυρική θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Ιγνατίου. Στο τέλος της Λειτουργίας θα τελεσθεί ιερό μνημόσυνο για τους κεκοιμημένους πρόσφυγες. Στις 10:30 θα λάβει χώρα η επίσημη επιμνημόσυνη ακολουθία, με την παρουσία των Αρχών της πόλης. Η καθιερωμένη ομιλία θα γίνει φέτος από την πρόεδρο της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών «Ίωνες» κ. Αννα Πετσιάβα – Παπανικόλαου. Θα ακολουθήσουν η δέηση και η κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του προαυλίου του Ιερού Ναού.

Το απόγευμα στις 18:00 με 18:45 θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας η Ακολουθία της Παρακλήσεως προς τον Άγιο Χρυσόστομο Σμύρνης.

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με μία αξιόλογη θεατρική παράσταση που θα πραγματοποιηθεί στις 7 το βράδυ της Κυριακής 16 Σεπτεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας (Σταδίου και Μανδηλαρά). Η θεατρική ομάδα «Από καρδιάς» της Ιεράς Μονής Χρυσοπηγής Αττικής θα παρουσιάσει τη μουσικοχορευτική παράσταση «Τα κοριτσάκια με τα ναυτικά» η οποία είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της γνωστής συγγραφέως Ελένης Δικαίου, που κατάγεται από τη Νέα Ιωνία. Το βιβλίο διηγείται την ιστορία της μητέρας και της θείας της συγγραφέως που ήρθαν πρόσφυγες από τη Σμύρνη στη Νέα Ιωνία του Βόλου. Η παράσταση είναι ένα μουσικό ταξίδι με χορούς και τραγούδια που θα ζωντανέψει το δράμα και συνάμα το μεγαλείο των προσφύγων Μικρασιατών. Τα έσοδα της παράστασης θα διατεθούν για τήν ενίσχυση και αποκατάσταση του Λύρειου Παιδικού Ιδρύματος στο Ν. Βουτζά Αττικής, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς από τις πυρκαγιές στις 23 Ιουλίου 2018. Προσκλήσεις (συμβολικού κόστους 5 ευρώ) διατίθενται στο βιβλιοπωλείο της Ιεράς Μητροπόλεως «Ο Λύχνος», στα γραφεία των τριών Συλλόγων και στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας.

Με επίκεντρο τον προσφυγικό Ναό της Ευαγγελίστριας, οι απόγονοι και φίλοι των Μικρασιατών καλούνται να τιμήσουν με τη συμμετοχή τους στις παραπάνω εκδηλώσεις (που πραγματοποιούνται με την ευγενική χορηγία του Δήμου Βόλου), τόσο την εκκλησιαστική εορτή των Αγίων της μικρασιατικής καταστροφής, όσο και τη μνήμη των προσφύγων της Νέας Ιωνίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου