ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σε άσπρο και μαύρο

σε-άσπρο-και-μαύρο-25202

Την Παρασκευή 11 Μαΐου και ώρα 20.00 στο Μουσείο της Πόλης (Φερών 17, Παλιά), θα γίνουν τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης φωτογραφίας «Βόλος και Νότιο Πήλιο, 1974 -1978, άσπρο και μαύρο». Η έκθεση οργανώνεται από τη Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ- ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου και περιλαμβάνει περισσότερες από 100 φωτογραφίες του Γερμανού φωτογράφου και εικαστικού Christian Gunther.

Η γνωριμία μαζί του και οι φωτογραφίες του για τον Βόλο και το Πήλιο αποτέλεσαν μια ευχάριστη έκπληξη, γιατί αποτυπώνουν σε άσπρο μαύρο εικόνες από μια χρονική περίοδο, που μέχρι σήμερα τουλάχιστον βρίσκεται μακριά από το ενδιαφέρον μελετητών, ερευνητών ή συλλεκτών. Και με θέμα αρκετά διαφορετικό από εκείνα που απασχόλησαν τότε τους επαγγελματίες φωτογράφους της πόλης ή τα μέλη του τοπικού παραρτήματος της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας (Ε.Φ.Ε.).

Οι φωτογραφίες του Christian Günther είναι η ματιά του ξένου που εκπλήσσεται, εντυπωσιάζεται, αλλά δεν δυσανασχετεί. Που δυσκολεύεται να κατανοήσει τις συνήθειες και τη γλώσσα, αλλά αγαπά τόσο πολύ το Πήλιο και τον Βόλο, που τους αφιέρωσε περισσότερα από 30 καλοκαίρια της ζωής του, αποτυπώνοντας αχόρταγα τον τόπο και τους ανθρώπους του. Παράλληλα έχουν ιδιαίτερη καλλιτεχνική αξία, ως έργο ενός ανήσυχου καλλιτέχνη με ευρύ και πολυσύνθετο εικαστικό έργο.

Στις φωτογραφίες με θέμα τον Βόλο, ο φωτογράφος περιδιαβαίνει το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης και αποτυπώνει ό,τι βλέπει ο διαβάτης. Ανατολικά της οδού Καρτάλη φωτογραφίζει κτίρια, αναδεικνύοντας την έντονη εναλλαγή όψεων και ύψους. Δυτικά της κεντρικής προβλήτας, επικεντρώνεται στα ψαράδικα κι εμπορικά καΐκια, τους ψαράδες, τους εργάτες, τα καφενεία και τους θαμώνες τους. Μια άλλη ενότητα αφορά την περιοχή από το Πεδίον του Άρεως έως τη γειτονιά των Παλαιών και του Παλιού Λιμεναρχείου. Οι φωτογραφίες από το Νότιο Πήλιο είναι περισσότερες. Με επίκεντρο την Αργαλαστή φωτογραφίζει την ευρύτερη περιοχή, από Παγασητικό έως Αιγαίο, αλλά κυρίως φωτογραφίζει πρόσωπα και ανθρώπινες δραστηριότητες.

Την ημέρα των εγκαινίων θα κυκλοφορήσει και ο κατάλογος της έκθεσης, που περιλαμβάνει μια μικρή επιλογή από τις φωτογραφίες του Πηλίου και το σύνολο σχεδόν των φωτογραφιών με θέμα τον Βόλο.

Ο Christian Gunther γεννήθηκε στο Βερολίνο το 1941. Φοίτησε στο Ανοιχτό Σχολείο Καλών Τεχνών και στην Εθνική Ακαδημία Πλαστικών Τεχνών στη Στουτγάρδη. Έχει κάνει πολλές ατομικές εκθέσεις στη Γερμανία αλλά και σε Ζυρίχη, Παρίσι και Νέα Υόρκη, όπου παρουσίασε στο φιλότεχνο κοινό την εξέλιξη του έργου του και ιδιαίτερα τους πειραματισμούς του (εγκαυστικές μέθοδοι).

Το έργο του έχει επηρεαστεί σημαντικά από τις μεγάλες χρονικές περιόδους που έζησε στο σπίτι που αγόρασε στην Ελλάδα, κοντά στον Βόλο. Το φως, το χρώμα και η χλωρίδα του ελληνικού τοπίου άφησαν τα σημάδια τους στο έργο του, όπως και σε εκείνο της συζύγου του, Dorothee Ziegler. Μαζί ασχολήθηκαν με τον καλλιτεχνικό σχεδιασμό και την εκτέλεση πολλών εγκαταστάσεων για τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Το 2001 πούλησαν το σπίτι στην Ελλάδα και ίδρυσαν τα Αrtwalden Studios στο Waldenbuch. Από τότε εργάζεται εκεί, πάνω σε open-end works (έργα με ανοιχτό τέλος): «black box», «micro macro», «ego eimai» κ.ά., υποστηρίζοντας όσα αλληγορικά η εμπνευσμένη ζωγραφική μπορεί ακόμη να σημαίνει στον σύγχρονο κόσμο, τόσο ως καλλιτεχνική όσο και ως κοινωνική προοπτική.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως 10 Ιουνίου, με ωράριο λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή 10.30-13.30, Τετάρτη και Παρασκευή 18.00-21.00. Δευτέρα κλειστά

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου