ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου πάει Επίδαυρο

το-δηπεθε-βόλου-πάει-επίδαυρο-39281

Μεγάλη περιοδεία με αφετηρία τον Βόλο και κορυφαίο σταθμό την Επίδαυρο, καταγράφεται στον προγραμματισμό δράσης του καλοκαιριού για το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, το οποίο συνεχίζει την πολιτιστική του δράση αναζητώντας παράλληλα λύση στο ζήτημα της διαδικασίας επιλογής καλλιτεχνικού διευθυντή. Μετά από αλλεπάλληλες προσπάθειες, το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου βρίσκεται κοντά στην εξεύρεση λύσης, η οποία αναμένεται να δοθεί μόλις υπογραφεί η νέα προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Στο μεταξύ, η καλοκαιρινή περίοδος είναι συνώνυμη με μια ακόμη μεγάλη συνεργασία του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, αυτή τη φορά με τις θεατρικές παραγωγές «Λεμπέση» και τον δημοφιλή Λάκη Λαζόπουλο να πρωταγωνιστεί στους «Βατράχους» του Αριστοφάνη.

Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο πρόεδρος του ΔΣ του ΔΟΕΠΑΠ ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου, Γιώργος Βλιώρας, επιβεβαίωσε την παραπάνω συνεργασία, ενώ τόνισε ότι η συγκεκριμένη συμπαραγωγή θα ανοίξει αυλαία στον Βόλο, πριν τη μεγάλη καλοκαιρινή περιοδεία και την παρουσίαση στην Επίδαυρο, τον προσεχή Αύγουστο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Την ίδια στιγμή, το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου αναζητά, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Πολιτισμού, την οριστική λύση στο θέμα του καλλιτεχνικού διευθυντή, δεδομένου ότι ο επίτροπος δεν επικύρωσε τη διαδικασία επιλογής που ακολουθήθηκε, φρονώντας ότι η θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή είναι διοικητική, και ως εκ τούτου θα έπρεπε να ακολουθηθεί η διαδικασία του ΑΣΕΠ.

Ο κ. Βλιώρας επεσήμανε ότι η επιλογή του καλλιτεχνικού διευθυντή έγινε σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθείται σε όλα τα ΔΗΠΕΘΕ ανά την Ελλάδα από καλλιτεχνική επιτροπή, με την οποία είναι καθ’ όλα σύμφωνο, άλλωστε, το Υπουργείο Πολιτισμού.

Παρόλα ταύτα, ο προγραμματισμός της χρονιάς υλοποιείται κανονικά, ενώ όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ, τις καλλιτεχνικές παραγωγές επιμελείται ο Γρηγόρης Γαλάτης, ο οποίος ήταν αυτός που επελέγη από την καλλιτεχνική επιτροπή, βάσει της διαδικασίας που ορίζει το Υπουργείο Πολιτισμού, «επειδή μας το επιτρέπει ο κανονισμός» επεσήμανε, με τη διευθύντρια της Διεύθυνσης Πολιτισμού Χρύσα Δραντάκη, να εκτελεί, παράλληλα, χρέη καλλιτεχνικής διευθύντριας.

Κοντά στη λύση

«Σχεδόν έχει βρεθεί η λύση, θα προχωρήσουμε οσονούπω στην προκήρυξη της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή και στη διαδικασία η οποία προβλέπεται, και η οποία θεωρούμε, εμείς και το Υπουργείο Πολιτισμού, ότι είναι η σωστή, αυτή που ισχύει για όλα τα υπόλοιπα ΔΗΠΕΘΕ ανά την Ελλάδα», επισημαίνει ο ίδιος.

Παράλληλα, ο κ. Βλιώρας δεν παραλείπει να αναφερθεί στη θερμή ανταπόκριση του θεατρόφιλου κοινού στις παραγωγές του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, οι οποίες ήταν sold out, με τις παραστάσεις να παρατείνονται πέραν της αρχικά προγραμματισμένης ημερομηνίας μετά από απαίτηση του κοινού. Τη δεδομένη χρονική περίοδο παρουσιάζονται οι «Ηλίθιοι» του Νιλ Σάιμον σε διασκευή για παιδιά, και όλες οι προγραμματισμένες ημερομηνίες έχουν μεγάλη ανταπόκριση από τα σχολεία. «Η φετινή χρονιά ξεπέρασε κάθε προσδοκία, πήγε πάρα πολύ καλά» σχολιάζει ο κ. Βλιώρας, αναφερόμενος στη θερμή ανταπόκριση των Βολιωτών.

Κλείνοντας, υπογραμμίζει ότι «παρά τα γραφειοκρατικά προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο θέμα της επιλογής του καλλιτεχνικού διευθυντή, εμείς δουλεύουμε και κάνουμε, παράλληλα, τον προγραμματισμό για την επόμενη χρονιά. Θα ανεβάσουμε τρία έργα όπως ορίζει η νέα τριετής προγραμματική σύμβαση που θα υπογράψουμε, και προχωρούμε κανονικά στα επόμενα βήματά μας».

Συμπαραγωγή αξιώσεων

Οι «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη θα ανέβουν στις 10 και 11 Αυγούστου στην Επίδαυρο με πρωταγωνιστές τον Λάκη Λαζόπουλο, τη Σοφία Φιλιππίδου, τον Δημήτρη Πιατά, τον Αντώνη Καφετζόπουλο και άλλους ηθοποιούς. Τη μετάφραση ανέλαβε ο Γιώργος Μπλάνας, τη σκηνοθεσία ο Κώστας Φιλίππογλου και την κίνηση η Σοφία Πάσχου, σκηνικά – κοστούμια Τέλης Καρανάνος, Αλεξάνδρα Σιάφκου, μουσική Νίκος Γαλενιανός, σχεδιασμός φωτισμών Νίκος Βλασόπουλος.

Τις παραστάσεις που θα απολαύσει το κοινό στο Φεστιβάλ Επιδαύρου 2018 παρουσίασε, σημειωτέον, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. Όπως ανέφερε ο σκηνοθέτης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, η διανομή περιλαμβάνει ηθοποιούς οι οποίοι, μεταξύ άλλων, θα μπορούν να παίζουν μουσικά όργανα επί σκηνής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου