ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Της μόδας… τα γυρίσματα»

της-μόδας-τα-γυρίσματα-66848

Aύριο Παρασκευή 30 Μαρτίου στις 8.00 το απόγευμα εγκαινιάζεται στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου (Φερών 17, Παλιά) η περιοδική έκθεση «της ΜΟΔΑΣ… τα γυρίσματα», που πραγματοποιείται με τη σύμπραξη της Διεύθυνσης Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ και του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου.

Με αυτή την έκθεση υλοποιείται η πρώτη απόπειρα να παρουσιαστούν στο Μουσείο της Πόλης τεκμήρια από την εξέλιξη της μόδας στην πόλη μας κατά τον 20ο αιώνα. Οδηγός σ’ αυτή την πορεία είναι οι συλλογές του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου, του Δικτύου Μουσείων του Δήμου Βόλου, αλλά και οι πολυάριθμες προσφορές των κατοίκων του Βόλου γι’ αυτό τον σκοπό.

Η περιήγηση ξεκινά με γυναικεία ρούχα σε «γαλλικό» ύφος των τελευταίων δεκαετιών του 19ου αιώνα, προχωρά στα «συντηρητικά» των δυο πρώτων δεκαετιών του 20ού, εστιάζοντας σ’ εκείνα της «τζαζ περιόδου» του Μεσοπολέμου. Ακολουθούν τα μονόχρωμα σκούρα, υπαγορευμένα από τις συνθήκες της δεκαετίας του ’40 σε αντιδιαστολή με τα κομψά της δεκαετίας του ‘50 και του ‘60. Στο τέλος της διαδρομής, ρούχα σε λιτές γραμμές και έθνικ, επηρεασμένα από την παράδοση για το ‘70 και με μια δόση υπερβολής για το ‘80, όπως επίσης, και των τελευταίων δεκαετιών του 20ού αιώνα με αναφορές σ’ όλες τις προηγούμενες δεκαετίες. Εμβόλιμα παρουσιάζονται επιλογές από το αντρικό ντύσιμο της περιόδου. Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν η σχεδιάστρια μόδας Δήμητρα Αγορά και η εικαστικός Ευρυδίκη Αρκουδογιάννη.

Με χορηγία του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου, σε επιμέλεια και έκδοση του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου, θα κυκλοφορήσει βιβλίο 84 σελίδων με σύγχρονη και πρωτότυπη παρουσίαση μοναδικών ενδυμάτων από τη συλλογή του Λ.Ε.Β. Στο πλαίσιο λειτουργίας της θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις, συνδεδεμένες με το αστικό αλλά και το παραδοσιακό ένδυμα.

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή: 10.30-13.30, Τετάρτη, Παρασκευή και απόγευμα 18.00-21.00. Δευτέρα κλειστά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου