ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εκδήλωση αφιερωμένη στις γυναικείες παραδοσιακές φορεσιές

εκδήλωση-αφιερωμένη-στις-γυναικείες-95236

Αφιερωμένη στις «Γυναικείες παραδοσιακές ενδυμασίες» είναι η εκδήλωση της «Μαγνήτων Κιβωτού» που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο 10 Μαρτίου στις 19.00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας Δήμου Βόλου και εντάσσεται στον κύκλο «Μαγνήτων Τέχνες Λαϊκές». Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική συμπαράσταση του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου και περιλαμβάνει ομιλίες και παρουσίαση παραδοσιακών φορεσιών.

Στην εκδήλωση αυτή θα παρουσιασθούν τοπικές γυναικείες παραδοσιακές φορεσιές, αλλά και άλλων περιοχών του Ελληνισμού, που οι απόγονοί τους έχουν πλέον εγκατασταθεί και διαμένουν στη Μαγνησία.

Θα διοργανωθούν δύο εκδηλώσεις. Η προαναφερθείσα θα είναι η πρώτη και εστιάζεται στις φορεσιές των χερσαίων περιοχών, ενώ η επόμενη με τις νησιώτικες γυναικείες παραδοσιακές φορεσιές θα γίνει τον Σεπτέμβριο στη Σκιάθο, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Σκιάθος».

Όσοι παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις αυτές, θα έχουν την ευκαιρία να δουν και να θαυμάσουν από κοντά αυθεντικές φορεσιές ή πιστά αντίγραφα μιας άλλης εποχής που έχουν γίνει με μεράκι, υπομονή, επιμονή και θέληση από απλές γυναίκες του λαού μας, με πενιχρά μέσα.

Αξιες τεχνίτριες δημιουργούσαν μοτίβα και σχέδια, με κοσμικά και θρησκευτικά σύμβολα, που τελικά εμφάνιζαν πανέμορφες κεντητικές συνθέσεις. Τα κεντήματα που τις στολίζουν έχουν εξαιρετικά μεγάλη ποικιλία στην τεχνική και στα σχέδια, όπου αντικατοπτρίζονται οι ιδιαιτερότητες των περιοχών και του τρόπου ζωής.

Στην εκδήλωση αυτή, που θα γίνει με την επιμέλεια του μέλους του Δ.Σ. της «Μαγνήτων Κιβωτού» και προέδρου του Χορευτικού Ομίλου Αλμυρού, Κώστα Γκουντάρα, ο οποίος θα κάνει και την εισαγωγική τοποθέτηση, εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων, εκλεκτοί συμπολίτες και συμπολίτισσες θα παρουσιάσουν τις τοπικές φορεσιές.

Την παραδοσιακή φορεσιά της περιοχής Αλμυρού θα παρουσιάσει ο Κώστας Γκουντάρας, των παραλίων της Μικράς Ασίας, η Αργυρώ Μάμαλη-Κοπάνου, τη Βλάχικη φορεσιά η Αθηνά Καπουράνη, της Καππαδοκίας ο Ευθύμιος Ζιγγιρίδης, την Ποντιακή η Τζένη Παναγιωτίδου, της Ανατολικής Ρωμυλίας η Γεωργία Μποντού-Τοκαλή, και τη Σαρακατσάνικη φορεσιά ο Αθανάσιος Τακμάκης.

Την εκδήλωση θα κλείσει ο Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού και πρόεδρος της «Μαγνήτων Κιβωτού» κ. Ιγνάτιος, ενώ τον συντονισμό της παρουσίασης θα κάνει η Κατερίνα Γκανέτσα, υπεύθυνη του Γυναικείου χορευτικού συγκροτήματος της Μητρόπολης Δημητριάδος.

Η βυζαντινή εκκλησιαστική και κοσμική παράδοση της πολυτελούς αμφίεσης, επηρεασμένη και από την κλασσική αρχαιοελληνική, αποτέλεσε τη βάση δημιουργίας της νεότερης ενδυμασίας θέτοντας τα πρώτα ενδυματολογικά πρότυπα των ελληνικών ενδυμασιών της μεταβυζαντινής περιόδου. Οι Έλληνες λαϊκοί τεχνίτες έδιναν τα καλύτερα δείγματα της δουλειάς τους στις φορεσιές, που έβρισκαν εφαρμογή και πολλές ακόμη τέχνες όπως: υφαντική, βαφική, κεντητική, χρυσοκεντητική, πλεκτική, αργυροχρυσοχοΐα, δερματοτεχνική.

Οι ελληνικές παραδοσιακές γυναικείες ενδυμασίες αποτελούν για όλους μας ένα αψεγάδιαστο ενδυματολογικό σύνολο. Μοιάζει να φαίνεται ότι έχουν φτιαχτεί περισσότερο για να εντυπωσιάζουν παρά για να καλύψουν το γυναικείο κορμί.

Οι πολλές και ποικίλες επιδράσεις, εκτός της αρχαιοελληνικής και της βυζαντινής επιρροής, δημιούργησαν κομψότατες και στολισμένες με φαντασία φορεσιές, που προέκυψαν από το συνταίριασμα του ωφέλιμου και του ωραίου, προσφέροντας, με την τεχνική, τη διακοσμητική, τη μορφολογική και τη συμβολική τους διάσταση πολύμορφες εκφράσεις προσέγγισης για την κοινωνική, την ατομική και την εθνική αυτογνωσία.

Γεωργικές ή κτηνοτροφικές κοινωνίες φτωχών περιοχών, εξελίσσουν τοπικές φορεσιές εντυπωσιακής αισθητικής και πολυτέλειας, δυσανάλογης του τρόπου ζωής τους.

Το φαινόμενο αυτό εντυπωσιάζει ιδιαίτερα στον καιρό μας, όπου πολιτιστικοί φορείς και ερευνητές ασχολούνται με την προέλευσή τους, τη μελέτη, την αντιγραφή τους και τη χρήση σε ανάλογες περιπτώσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου