ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σημαντική παρουσίαση ιστορικής έκδοσης

σημαντική-παρουσίαση-ιστορικής-έκδο-112475

Ο Σύλλογος Ιστορίας και Μνήμης της Εθνικής Αντίστασης (ΣΙΜΕΑ), οι εκδόσεις «Τόπος» και το βιβλιοπωλείο «Το Κλου» παρουσιάζουν τον συλλογικό τόμο με τίτλο «Πόλεμος και Αντίσταση στη Θεσσαλία. Όψεις της ιστορίας της κατά τη δεκαετία του ‘40», την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου στις 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο Σαράτση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Αργοναυτών & Φιλελλήνων, Παραλιακό Συγκρότημα, κτήριο Δελμούζου, 3ος όροφος).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν: ο αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (ΙΑΚΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Πολυμέρης Βόγλης, ο μεταδιδακτορικός ερευνητής (Τμήμα ΙΑΚΑ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) κ. Νίκος Τζαφλέρης και ο ιστορικός και επιμελητής του βιβλίου κ. Νίκος Χριστοφής. Χαιρετισμό θα απευθύνει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας και Αντιπρύτανης Διεθνών & Δημοσίων Σχέσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ιωάννα Λαλιώτου. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο έφορος δημοσίων σχέσεων του ΣΙΜΕΑ κ. Αιμίλιος Σουβατζής.

Το βιβλίο επιδιώκει να φωτίσει και να ερμηνεύσει γεγονότα της δεκαετίας του ’40 εστιάζοντας στην περιοχή της Θεσσαλίας. Απαρχή στάθηκε η ημερίδα με τίτλο «Η Θεσσαλία τη δεκαετία του ’40: Ιστοριογραφικές Προσεγγίσεις», που διοργανώθηκε από τον ιστορικό Νίκο Χριστοφή στο θέατρο Ουήλ στη Λάρισα στις 28 Μαΐου 2016. Σημαντικοί σταθμοί στην ταραγμένη ιστορία της Θεσσαλίας, όπως η εμπειρία του πολέμου, της Κατοχής και της Αντίστασης μέσα από προφορικές μαρτυρίες, οι διωγμοί του εβραϊκού πληθυσμού, η καθημερινότητα των πολιτών του Βόλου στην Κατοχή, ο θεσμός της λαϊκής αυτοδιοίκησης, η λειτουργία των σχολείων στη Λάρισα, ο Εμφύλιος, τα Έκτακτα Στρατοδικεία της μισαλλοδοξίας, παρουσιάζονται σε αυτόν τον τόμο από νέους κυρίως ερευνητές. Το έργο περιλαμβάνει πλούσιο αρχειακό υλικό, προφορικές μαρτυρίες και μια καινοτόμο εκπαιδευτική εφαρμογή στη διδασκαλία της καθοριστικής αυτής δεκαετίας, προσεγγίζοντας τα μεγάλα γεγονότα αλλά και την καθημερινή ζωή μέσα από τα μάτια των «από κάτω», αυτών που υπέστησαν τις συνέπειες της Ιστορίας, αλλά και πάλεψαν, για πρώτη φορά σε τέτοια μαζική έκταση, για να γίνουν οι πρωταγωνιστές της.

Η παρουσίαση γίνεται υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου