ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η πόλη των δωματίων

η-πόλη-των-δωματίων-139121

Την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 8.30μμ θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης «Η πόλη των δωματίων» στον 2ο όροφο του Κέντρου Τέχνης «Τζιόρτζιο ντε Κίρικο». Την έκθεση διοργανώνει το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου.

Στην έκθεση παρουσιάζονται τα αποτελέσματα του ερευνητικού Εργαστηρίου Αρχιτεκτονικής Σύνθεσης στον Πτυχιακό Κύκλο Σπουδών, του Τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στα προπλάσματα, τα σχέδια και τα κείμενα που εκτίθενται, διατυπώνονται υποθετικές προτάσεις για την ενεργοποίηση του στάσιμου κτιριακού αποθέματος της πόλης του Βόλου.

Ο μεγάλος αριθμός ημιτελών κατασκευών στο κέντρο της πόλης αλλά και στο σύνολο του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου – Νέας Ιωνίας, αποτυπώνει τη δυσκολία στην παραγωγή χώρου και τη μείωση στη ζήτηση κατοικίας κατά την τελευταία περίοδο. Ο πειραματικός χαρακτήρας του εργαστηρίου επιτρέπει μια θετική ανάγνωση της δυσοίωνης αυτής συνθήκης. Επιχειρείται η ανάγνωση του σχολάζοντος οικιστικού αποθέματος ως πρώτη ύλη για τον ανασχεδιασμό του αστικού τοπίου. Οι λύσεις που δίνονται για τα εγκαταλειμμένα εργοτάξια δεν αποτελούν μονάχα πληρώσεις του κενού χώρου τους ούτε απλή επίλυση ενός προβλήματος στέγασης φοιτητών. Η διαφορετική αντίληψη για τη νέα ζωή στα αποκαταστημένα εργοτάξια, στόχο έχει να μεταστρέψει θετικά και την κατάσταση των διπλανών οικημάτων και να αναμορφώσει τον χαρακτήρα περιοχών της πόλης ώστε να ανταποκριθεί στο νέο φαντασιακό για την κατοικία και να παραλάβει τις νέες μορφές διαβίωσης, όπως αυτές αναδύονται μέσα στη συγκυρία της κοινωνικής και χωρικής κρίσης.

Την έκθεση επιμελείται η διδακτική ομάδα: Αριστείδης Αντoνάς, Καθηγητής ΤΑΜ ΠΘ, Σοφία Βυζοβίτη, Αν. Καθηγήτρια ΤΑΜ ΠΘ, Γιώργος Μητρούλιας, Επίκ. Καθηγητής ΤΑΜ ΠΘ, Λόης Παπαδόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής ΤΑΜ ΠΘ, Νίκος Πλατσάς, Υποψήφιος διδάκτωρ ΤΑΜ ΠΘ, Χαρά Στεργίου, φοιτήτρια ΠΜΣ ΤΑΜ ΠΘ, σε συνεργασία με τους φοιτητές του μαθήματος.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την 1η Μαρτίου και το ωράριο λειτουργίας είναι Τρίτη-Παρασκευή 10.00-13.00 και 18.00-21.00, Σάββατο 10.00-13.00, Κυριακή – Δευτέρα κλειστά. Είσοδος ελεύθερη.

Σύγχρονη αρχιτεκτονική άποψη

Η ερευνητική υπόθεση ξεκινά από τη διαπίστωση ότι η ενοικίαση ανάγεται σε ολοένα και σημαντικότερο κομμάτι της ζωής στην πόλη και στη διανομή υπηρεσιών οι οποίες αξιολογούνται μέσω μιας πολλαπλής και επιμερισμένης οργάνωσης αστικών πεδίων από ψηφιακές υποδομές. Όχι μόνο από την εκρηκτική δυναμική της Airbnb αλλά και από άλλα συμπτώματα, αναδεικνύεται μια τάση για τεμαχισμό των διαμερισμάτων και για αυτονόμηση μικρότερων ενοτήτων κατοίκησης. Ετσι, η έννοια του δωματίου επανατίθεται με νέους όρους. Το Εργαστήριο «πόλη των δωματίων» αποσκοπεί, ακριβώς, να κατανοήσει αυτή τη νέα κατάσταση, στην οποία η μονάδα «διαμέρισμα» σταδιακά παύει να αντιπροσωπεύει την αστική οικιστική μονάδα και, αντίστοιχα, τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη δομή της πόλης τον αναλαμβάνει η μονάδα «το δωμάτιο».

Στις ελληνικές πόλεις, στην εξέλιξη της πρόσφατης κρίσης, νεοφυείς ψηφιακές πλατφόρμες και πρωτόκολλα προσφέρουν ευκαιρίες για ριζοσπαστικό αναπρογραμματισμό κοινών οικονομιών. Το Εργαστήριο διερευνά σχεδιαστικά τους όρους υπό τους οποίους η επικοινωνία και η σύνδεση των κατοίκων σε χώρους, που ρυθμίζονται από τέτοια κοινά πρωτόκολλα, μπορούν να διατηρήσουν ή και να ανακτήσουν τόσο την πυκνότητα και τις ποιότητες των ακμαίων κοινωνικών σχέσεων όσο και τον συμπαγή αστικό χαρακτήρα της περιοχής μελέτης.

Η έρευνα επικεντρώνεται σε 35 ημιτελή εργοτάξια, που εντοπίσθηκαν από φοιτητές και φοιτήτριες του Εργαστηρίου, μόνο στο μείζον κέντρο της πόλης του Βόλου. Το ερώτημα που τίθεται από το Εργαστήριο Αρχιτεκτονικής Σύνθεσης είναι πώς μπορούμε να φανταστούμε ένα δίκτυο συμπληρωματικών μονάδων κατοίκησης, όταν από το «διαμέρισμα» μεταβαίνουμε στο «δωμάτιο» και από τη συγκατοίκηση σε ένα άλλο μοντέλο συμβίωσης, που υποστηρίζεται από κοινούς χώρους για πολλούς και από δωμάτια που λειτουργούν μέσα σε ψηφιακές πλατφόρμες.

Ο μεγάλος αριθμός ημιτελών κατασκευών στο κέντρο της πόλης του Βόλου αλλά και στο σύνολο του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου – Νέας Ιωνίας αποτυπώνει τη δυσκολία στην παραγωγή χώρου και τη μείωση στη ζήτηση κατοικίας κατά την τελευταία περίοδο. Από το 2008 έως σήμερα, τα σταματημένα γιαπιά –σε διαφορετικές φάσεις της κατασκευής τους (στη φάση της σκυροδέτησης, των τοιχοποιιών, των επιχρισμάτων, των κουφωμάτων)– συναθροίζονται με τον μεγάλο αριθμό ακατοίκητων κτιρίων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου