ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Παρατείνεται η έκθεση γλυπτικής της Βασιλικής Πέρκα

παρατείνεται-η-έκθεση-γλυπτικής-της-β-169712

Εικαστικό γεγονός για την πόλη του Βόλου αποτελεί η Έκθεση Γλυπτικής της Βασιλικής Πέρκα, που λειτουργεί από τις 2 Δεκεμβρίου 2017, στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα, με τον τίτλο: «10 Χρόνια Δημιουργίας».

Η έκθεση παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, δέχεται πλήθος επισκεπτών, και περιλαμβάνει δείγματα δουλειάς της επιτυχημένης Γλύπτριας της τελευταίας δεκαετίας.

Η διάρκεια της Έκθεσης ήταν μέχρι την 8η Ιανουαρίου 2018, ημέρα κατά την οποία ξανάρχισαν τα Σχολεία, μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Επειδή ήδη είχε εκφραστεί αυξημένο ενδιαφέρον από σχολικές τάξεις να επισκεφθούν την έκθεση και να συνομιλήσουν με την Γλύπτρια, αλλά και από ομάδες φιλοτέχνων που λόγω της εορταστικής περιόδου δεν μπόρεσαν να επισκεφθούν την έκθεση, με την σύμφωνη γνώμη του Διοικητικού ΣυμβουλίουτουΠ.Ι.Ο.Π., παρατείνεται την διάρκειά της μέχρι την Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018.

Από την πλευρά του φορέα υλοποίησης της Έκθεσης, της «Μαγνήτων Κιβωτού, για τη διάσωση του Πολιτιστικού Αποθέματος, και της Γλύπτριας, Βασιλικής Πέρκα, θα τηρηθούν οι όροι με τους οποίους ξεκίνησε η συνεργασία με το Π.Ι.Ο.Π και θα καταβληθεί εκ νέου προσπάθεια αύξηση της, ήδη πολύ μεγάλης, επισκεψιμότητας της Έκθεσης και του Μουσείου συνολικά.

Παράλληλα ετοιμάζονται και θα οργανωθούν και κάποιες παράλληλες δράσεις στο διάστημα αυτό, για τις οποίες έγκαιρα θα ενημερωθούν οι φιλότεχνοι της πόλης μας.

Τα εγκαίνια της Έκθεσης, πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου, στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΛΙΝΘΟΚΕΡΑΜΟΠΟΙΙΑΣ Ν. & Σ. ΤΣΑΛΑΠΑΤΑ, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού, κ. Ιγνατίου, του Διοικητικού Συμβουλίου της «Μαγνήτων Κιβωτού», της κυρίας Αλεξάνδρας Τράντα, εκπροσώπου της Προέδρου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς κ. Σοφία Στάικου, και πλήθους φιλοτέχνων.

Η Ιστορικός Τέχνης, Μάγδα Κουμπαρέλου, που προλόγισε την έκθεση της γλύπτριας, ανέφερε μεταξύ άλλων:

-«Σε μια εποχή, όπως αυτή που διανύουμε, επαναπροσδιορισμού δεδομένων αξιών σε όλα τα επίπεδα και σε αυτό της τέχνης, η γλυπτική της Βασιλικής Πέρκα μας προβληματίζει, μας υπενθυμίζει και κυρίως επαναφέρει και ανατροφοδοτεί την ατομική και συλλογική μνήμη. Στην απόλυτα κατευθυνόμενη και εμπορευματοποιημένη εικόνα όπως είναι αυτή του σήμερα που κατακλύζει την καθημερινότητά μας , η Πέρκα μας παραδίδει με τα γλυπτά της μια καθαρή ματιά, αντίστοιχη αυτής των παιδιών με το καθαρό βλέμμα, και μας προτείνει μια διαχρονική πολυπολιτισμική φιλοσοφική προσέγγιση σε αυτή».

Η Έκθεση Γλυπτικής, με τον τίτλο: «10 Χρόνια Δημιουργίας», και έχει αναδρομικό χαρακτήρα. Περιλαμβάνει δείγματα δουλειάς της επιτυχημένης γλύπτριας Βασιλικής Πέρκα, της τελευταίας δεκαετίας, που εξακολουθεί να δημιουργεί με πηλό, υλικό δύσκολο και ευάλωτο στην επεξεργασία του.

Τρεις είναι οι ενότητες των έργων που παρουσιάζονται σε αυτή την έκθεση.

Η Πρώτη περιλαμβάνει ανθρώπινες φιγούρες σε φυσικό μέγεθος. Αυτές είναι αποδομένες στιβαρά, κάποιες μετωπικές και στατικές, που μας παραπέμπουν στη μεγάλη παράδοση της Αρχαϊκής γλυπτικής και άλλες στραμμένες κατά τρία τέταρτα με έντονη κίνηση ζωντανή και χαριτωμένη.

Η Δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει μια σειρά μουσικών και χορευτών σε μικρότερο του φυσικού μέγεθος. Μοναχικές φιγούρες οι περισσότερες με δεσπόζουσα αυτή του ζεϊμπέκη, αλλά και ζευγάρια χορευτών, με δυναμική κίνηση και ένταση αποτυπώνουν την προσπάθειά τους να ακολουθήσουν το ρυθμό.

Η Τρίτη ενότητα αναφέρεται στο ζωικό και φυτικό βασίλειο. Πουλιά (πελαργοί, γλάροι, περιστέρια), σκυλιά, γάτες που μας γυρίζουν πίσω στην αρχαία αιγυπτιακή γλυπτική, καθώς και ένας όνος, επιπλέον και ελιά κυρίαρχο δένδρο στη χώρα μας με πολλαπλούς συμβολισμούς.

Όλα αυτά είναι σε φυσικό μέγεθος ρεαλιστικά, άλλα στατικά και άλλα σε κίνηση, ζωγραφισμένα νατουραλιστικά και με λεπτομερή απόδοση, ενταγμένα πλήρως στους εξαιρετικούς χώρους του ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΠΛΙΝΘΟΚΕΡΑΜΟΠΟΙΙΑΣ Ν. & Σ. ΤΣΑΛΑΠΑΤΑ.

Η Βασιλική Πέρκα γεννήθηκε στα Τρίκαλα.

Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας από το 1991 έως το 1996 στο εργαστήριο του Θόδωρου Παπαγιάννη και Ε. Πανουργιά. Παράλληλα παρακολούθησε το εργαστήριο Αγιογραφίας και Νωπογραφίας.

Το 1994 ως υπότροφος του προγράμματος Erasmus φοίτησε στην Academie de Beaux Arts στις Βρυξέλες στο τμήμα της γλυπτικής και χαρακτικής.

Αφού πειραματίστηκε με διάφορα υλικά (μάρμαρο, ξύλο) εκτιμώντας τις πλαστικές και εκφραστικές ιδιότητες του πηλού, δουλεύει μέχρι σήμερα μ’ αυτό το υλικό προσθέτοντας ταυτόχρονα και χρώμα.

Το 1995 πήρε υποτροφία έτους από το ΙΚΥ και το 1996 αποφοίτησε με άριστα.

Από το 1996 έως το 1998 έζησε και εργάστηκε στη Ρώμη. Είχε εκεί την ευκαιρία να μελετήσει από κοντά τους μεγάλους δασκάλους της Αναγέννησης και να παρακολουθήσει την πορεία της μοντέρνας τέχνης.

Από το 1999 ως το 2003 δίδαξε στο τμήμα κεραμικής του Δημοτικού ΙΕΚ Βόλου. Από το 2001 εργάζεται στη Μέση εκπαίδευση.

Έχει πραγματοποιήσει πέντε ατομικές εκθέσεις, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη.

Η εκδήλωση αυτή της «Μαγνήτων Κιβωτού», αποτέλεσε την έναρξη της συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς, στο πλαίσιο «Μνημονίου συνεργασίας» που έχει υπογραφεί τον Σεπτέμβριο του 2017, και θα συνεχιστεί με άλλες πολύ ενδιαφέρουσες δράσεις, τους επόμενους μήνες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου