Με... «γεύσεις Μαγνησίας»

Τελευταία ενημέρωση: 2017-12-13, 15:39:49
Με... «γεύσεις Μαγνησίας»

Σήμερα, Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου, στις 7μ.μ., στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου στα Παλιά (Φερών 17), θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης, «Γεύσεις Μαγνησίας, όψεις και μνήμες της διατροφής στη Μαγνησία».

Η έκθεση οργανώνεται από τη Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου και τον Φορέα Πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος». Αποτελεί δε τον τελευταίο σταθμό του διετούς ταξιδιού που η «Μαγνήτων Κιβωτός» αφιέρωσε στις γεύσεις της Μαγνησίας, και συνάμα συμπίπτει με τον εορτασμό των τριών χρόνων λειτουργίας του Μουσείου της Πόλης.

Η έκθεση παρουσιάζει όψεις της διατροφής στη Μαγνησία (παραγωγή, συλλογή, παρασκευή, μεταποίηση, κατανάλωση), αλλά και μνήμες που συνδέονται μαζί της από διάφορα στιγμιότυπα της καθημερινότητας (πανηγύρια, γλέντια, γιορτές, περίοδοι κρίσης, συναθροίσεις). Περιλαμβάνει κυρίως τεκμήρια από τις συλλογές του Δικτύου Μουσείων του Δήμου Βόλου. Πολύτιμη υπήρξε η συνδρομή φορέων και ιδιωτών, που παραχώρησαν φωτογραφίες και αντικείμενα που έχουν στην κατοχή τους. Εκτείνεται πέρα από την αίθουσα περιοδικών εκθέσεων σε όλους τους χώρους του Μουσείου Πόλης, συμπληρώνοντας και ανανεώνοντας τη μεγάλη έκθεση «Βόλος – Νέα Ιωνία, τόσο μακριά τόσο κοντά».

Σημαντικό σημείο της όλης εκδήλωσης επίσης είναι και η έκδοση του ομότιτλου λευκώματος, που θα παρουσιαστεί στα εγκαίνια και θα διατίθεται καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης. Βασίζεται στο φωτογραφικό υλικό της έκθεσης με την επιμέλεια της Αίγλης Δημόγλου και της Πόλυς Καρενά, συνοδεύεται δε από κείμενα του Δρ Αλέξανδρου Καπανιάρη. Πρόκειται για την πρώτη έκδοση του νέου εκδοτικού Οίκου της Ι.Μ.Δ. με τίτλο «ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΙΟΜΕΛΟΝ», συνεχίζοντας με τον τρόπο αυτό την πάγια αρχή της «Μαγνήτων Κιβωτού», για παρουσίαση «παραδοτέων» μετά από κάθε «Θεματικό Έτος Πολιτισμού».

Η έκθεση θα παραμείνει στο Μουσείο της Πόλης μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2018. Καταβάλλεται προσπάθεια για τη σύνταξη εκπαιδευτικού προγράμματος, που θα δώσει την ευκαιρία σε χιλιάδες μαθητές, μετά τις γιορτές να επισκεφθούν το Μουσείο, να γνωρίσουν καλύτερα τη Μαγνησία, τα προϊόντα της και να εντάξουν σήμερα τη χρήση τους στην καθημερινή τους διατροφή.

Επίσης, καθ’ όλη τη διάρκειά της θα γίνονται παράλληλες εκδηλώσεις με παρουσιάσεις βιβλίων, προϊόντων, τρόπου επεξεργασίας, αλλά και σεμινάρια για την παρασκευή προϊόντων.

Στα εγκαίνια θα παρασχεθεί παραδοσιακό κέρασμα γλυκού (μπακλαβάς νηστίσιμος από τα «Σπίτια Γαλήνης» της Ι.Μ.Δ.) και «Θεσσαλικό τσίπουρο», προσφορά του Αγροτικού Παραγωγικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ».

Την όλη εκδήλωση θα χαιρετίσει ο πρόεδρος του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου, Γεώργιος Βλιώρας, και θα κλείσει με μικρό απολογισμό και των δράσεων του «Θεματικού Έτους Πολιτισμού», από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο, πρόεδρου της «Μαγνήτων Κιβωτός».

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
4
+
2
=