ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Λόγος ποιητικός και εικονογραφημένος»

λόγος-ποιητικός-και-εικονογραφημέν-199069

Το βιβλίο των Απόστολου Παντσά και Μιχάλη Πόρναλη «Λόγος ποιητικός και εικονογραφημένος» παρουσιάζεται αύριο Τετάρτη, στις 7.30 το απόγευμα, στο κινηματοθέατρο «Αχίλλειο». Την εκδήλωση θα προλογίσουν η Ντία Μουτσινά, πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού «Ιωλκός» που διοργανώνει την παρουσίαση βιβλίου, και η Αρετή Τζανετοπούλου, διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Βόλου.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει σχήμα του Μουσικού Σχολείου, αποτελούμενο από τους κ.κ. Κ. Κολέτσιο, Π. Σάλεμ και Κ. Γεδίκη, ενώ στο τραγούδι θα είναι ο Βασίλης Αγροκώστας. Ποιήματα μέσα από το βιβλίο θα διαβάσει εξάλλου ο Δημήτρης Δακτυλάς.

Το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί την πρώτη ποιητική συλλογή του Απόστολου Παντσά, γνωστού γιατρού της πόλης του Βόλου, ενώ για τον Μιχάλη Πόρναλη είναι το δέκατο βιβλίο.

«Εκεί που το άσπρο φλερτάρει με το μαύρο, στο σύνορο των αντιθέσεων πασχίζουμε στίχο – στίχο να κλέψουμε μια ρυτίδα, έστω από εκείνες που συσσωρεύουν οι πίκρες (κυρίως) στην ψυχή μας», τονίζει ο Απόστολος Παντσάς, εξηγώντας τους λόγους που τον οδήγησαν στη συγγραφή αυτού του βιβλίου. «Να εξορκίσουμε πασχίζουμε το κενό που τρώει τα σπλάχνα της πραγματικότητας. Μέσα από απροσδόκητες εικονολέξεις επαναφέρουμε την καθάρια εκδοχή των συναισθημάτων. Αυτό οδηγεί, κάποιες φορές, σε πανικό και σε απομάγευση. Η εικονοπλασία υπακούει στις υπόκωφες συμπυκνωμένες αλλά κατά βάση, απλές αισθήσεις. Χωρίς να γινόμαστε μαντατοφόροι του πόνου ή του πάθους προσπαθούμε να κάνουμε ορατό το αόρατο με εργαλείο τα συνειρμικά ανάλογα των συναισθημάτων», συνεχίζει ο ίδιος.

Φωτογραφικό ταξίδι σε μνήμες και συναισθήματα

«Όταν ο φίλος Απόστολος μου πρότεινε να στολίσω με φωτογραφίες μου την πρώτη του ποιητική συλλογή, σκέφτηκα πως η συνεργασία μας θα μου ήταν ευκαιρία να ξαναδώσω ζωή στο φωτογραφικό μου αρχείο», σημειώνει από την πλευρά του ο γνωστός φωτογράφος Μιχάλης Πόρναλης.

Όπως λέει ο ίδιος, προσπαθώντας να ταιριάξει την ποίηση με την εικόνα, ανέσυρε από τη σκόνη του χρόνου φωτογραφίες του περασμένων δεκαετιών αλλά και νεότερες των τελευταίων μηνών. Παλιές και νέες φωτογραφικές δουλειές που αποπνέουν μνήμες και συναισθήματα, που του πρόσφεραν απλόχερα ανέκδοτο υλικό, το οποίο συνοδεύει οπτικά την ποιητική συλλογή του Απόστολου Παντσά. Κάπως έτσι γεννήθηκε το άκρως ιδιαίτερο 10ο βιβλίο του…

Ο Μιχάλης Πόρναλης ζει και εργάζεται στον Βόλο. Είναι απόφοιτος της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στη Σουηδία, όπου παρακολούθησε και μαθήματα φωτογραφίας.

Στα πρώτα του φωτογραφικά βήματα ασχολήθηκε με την «εικαστική» φωτογραφία, πραγματοποιώντας 34 ατομικές και πολλές ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έχει εκδώσει 10 βιβλία και λευκώματα, και έχει λάβει μέρος με τις φωτογραφίες του στη δημιουργία δεκάδων άλλων εντύπων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου