ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αφιέρωμα στον Ελμουτ Σέφελ

αφιέρωμα-στον-ελμουτ-σέφελ-218086

Το βιβλίο του αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημητρίου Μπενέκου με τίτλο «Ελμουτ Σέφελ. Ενας πρόξενος με ψυχικό σθένος. Μεταξύ καθήκοντος και ηθικής» παρουσιάζεται τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου στις 19.30 στην Εξωραϊστική Λέσχη Βόλου, με πρωτοβουλία του γενικού πρόξενου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Βάλτερ Στέχελ, και του επίτιμου πρόξενου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλία, Γεώργιου Παπαρίζου.

Ομιλητές είναι οι: Μιχάλης Ζουμπουλάκης, καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Αντώνης Σμυρναίος, επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Συντονίζει η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα.

Ο Δημήτρης Μπενέκος, τ. αναπληρωτής καθηγητής του Παν/μίου Θεσσαλίας, με το παρόν πολυσέλιδο δίγλωσσο έργο του (Ελληνικά-Γερμανικά) αναβιώνει παραστατικά και με συναρπαστικό τρόπο ένα σημαντικό κεφάλαιο της νεότερης ελληνικής ιστορίας, παραθέτοντας πληθώρα σπάνιων φωτογραφιών και εγγράφων.

Πρωταγωνιστής, ο Γερμανός πρόξενος στον Βόλο, Έλμουτ Σέφελ, «ένας άνθρωπος με υψηλό φρόνημα και αδάμαστο χαρακτήρα, ο οποίος με τη μακροχρόνια ευεργετική παρουσία του στη Θεσσαλία, ιδίως κατά τα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου και της Κατοχής, πετύχαινε με άκρως ριψοκίνδυνες παρεμβάσεις στις ιταλικές και γερμανικές δυνάμεις κατοχής να αποτρέπει σωρεία αντιποίνων, φυλακίσεων και εκτελέσεων σε βάρος των Ελλήνων και Εβραίων, καθώς και να ματαιώνει προγραμματισμένους βομβαρδισμούς και πυρπολήσεις θεσσαλικών χωριών και πόλεων. Βοηθούσε γενναιόδωρα πάσχοντες κατοίκους και ολόκληρες κοινότητες με τρόφιμα και φάρμακα, ανάμεσά τους η Καρδίτσα και οι Σοφάδες, ο Βόλος, τα Τρίκαλα και πολλά θεσσαλικά χωριά», υπογραμμίζει ο συγγραφέας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου