ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Γιορτή τέχνης και δημιουργίας στον Δίαυλο

γιορτή-τέχνης-και-δημιουργίας-στον-δί-420497

Το Τμήμα Δημιουργικής Απασχόλησης Νέων και Ενηλίκων της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου, απευθύνει ανοικτή πρόσκληση προς όλους τους πολίτες της πόλης, να παραβρεθούν στα εγκαίνια της έκθεσης των εικαστικών εργαστηρίων, στα πλαίσια πραγματοποίησης εκδηλώσεων για τη λήξη της εκπαιδευτικής χρονιάς 2016-2017, σήμερα Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017 και ώρα 20:00 στο Δίαυλο, Σκενδεράνη 11.

Πρόκειται για μια έκθεση η οποία θα φιλοξενήσει έργα των μαθητών όλων των τμημάτων και δράσεων που πραγματοποιήθηκαν στο σύνολό τους, με βασικό στόχο τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των συμμετεχόντων, καθώς και τη «μύησή» τους στα διάφορα είδη τέχνης, όπως:

Στη Φωτογραφία, όπου στη φετινή χρονιά λειτούργησαν τρεις κύκλοι παρακολούθησης μαθημάτων, ενώ πραγματοποιήθηκαν και δύο εκθέσεις του Β και Γ κύκλου αντίστοιχα. Στα εγκαίνια συμμετέχουν με έργα τους ενήλικες μαθητές του Α κύκλου παρακολούθησης. Επιμορφωτής των τμημάτων είναι ο φωτογράφος Λέων Μουρτζούκος.

Στη Ζωγραφική, όπου με επιμορφώτρια τη ζωγράφο Φωτεινή Καφίδα οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να έρθουν σ’ επαφή με το ελεύθερο σχέδιο και το χρώμα καθώς και με διάφορα υλικά προκειμένου να κατανοήσουν έννοιες όπως ο όγκος, η τονική ερμηνεία, η σύνθεση καθώς και η απλοποίηση σχημάτων και τόνων. Λειτούργησαν δύο τμήματα ζωγραφικής στα οποία συμμετείχαν έφηβοι και ενήλικες των οποίων εργασίες θα παρουσιαστούν στην έκθεση.

Στην Κεραμική, μια ιδιαίτερα δημιουργική δράση, όπου οι συμμετέχοντες με επιμορφώτρια την κεραμίστρια Αλιέ Εφέντη έμαθαν να εκφράζονται με το πηλό και να δημιουργούν καλλιτεχνικά και χρηστικά αντικείμενα, μεταμορφώνοντας την άμορφη μάζα πηλού σε κάτι μοναδικό και ξεχωριστό. Χρησιμοποιήθηκαν τεχνικές διακόσμησης για το φινίρισμα και το γυάλωμα και ακολουθήθηκε συγκεκριμένη θεματολογία δείγματα της οποίας θα παρουσιαστεί στην έκθεση από τους συμμετέχοντες και των δυο εργαστηρίων.

Στο Ψηφιδωτό όπου, με επιμορφώτρια τη συντηρήτρια έργων τέχνης-ψηφιδογράφο Φρόσω Γεωργιάδου δόθηκε η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν μέσα από τη θεωρητική προσέγγιση, βασικές τεχνικές ψηφιδωτού. Χρησιμοποιήθηκαν κυρίως φυσικά πετρώματα αλλά και διάφορα υλικά που προσάρμοσαν ανάλογα με το είδος και το θέμα του έργου τους, επιλεγμένα δείγματα των οπίων παρουσιάζονται στην έκθεση.

Στο Κόμικ , όπου με επιμορφωτή τον γραφίστα -σχεδιαστή κινούμενης εικόνας Γιάννη Καραμπελιά οι συμμετέχοντες, μέσα από τα εξελικτικά βήματα διδασκαλίας, εξέφρασαν σκέψεις, συναισθήματα, χαρακτήρες χρησιμοποιώντας μια κόλλα χαρτί και μολύβι. Τελικός στόχος, η αφήγηση οπτικά μιας απλής ιστορίας μέσω της ένατης τέχνης, το κόμικ, ώστε να είναι δυνατή η «ανάγνωση» των εικόνων πέρα από τις λέξεις των κειμένων. Στα εγκαίνια συμμετέχουν με έργα τους τόσο έφηβοι όσο και ενήλικες μαθητές.

Στην Αγιογραφία όπου η επιμορφώτρια Χριστίνα Κουρεντή επεδίωξε να μεταδώσει στους συμμετέχοντες τις θεμελιώδεις αρχές της βυζαντινής παράδοσης των εικόνων και να τους εμφυσήσει την ανάγκη προσφοράς της αγιογραφικής τέχνης στη χριστιανική λατρεία.

Στην έκθεση επίσης θα παρουσιαστούν εργασίες από ταχύρρυθμα και σεμιναριακά τμήματα, όπως από τα δυο εργαστήρια Εικαστικών κατασκευών.

Στο πρώτο ο κεραμίστας και γλύπτης Βαγγέλης Πατσέας δίδαξε τεχνικές που αφορούν δημιουργίες από ανακυκλώσιμα υλικά, χαρτοπολτό και διακόσμηση με ζωγραφική, προσφέροντας ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Στο δεύτερο η επιμορφώτρια Χριστίνα Κουρεντή αναφέρθηκε στην εκμάθηση τεχνικών διακόσμησης διαφόρων αντικειμένων, όπως η παλαίωση και η πατίνα.

Τέλος στο σεμιναριακό πρόγραμμα του σύγχρονου εικαστικού κοσμήματος με επιμορφώτρια την Κάτια Δραγατζίκη έφερε σ’επαφή τους συμμετέχοντες με τις τεχνικές του χειροποίητου κοσμήματος με έμφαση στις πρώτες ύλες.

Τη βραδιά των εγκαινίων, στον πεζόδρομο της Σκενδεράνη θα συνοδεύσει μουσικό πρόγραμμα από το Εργαστήριο Ηλεκτρονικής Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Βόλου από τον επιμορφωτή Ηλία Χατζόγλου και τους μαθητές του, ενταγμένη και στο πλαίσιο του εορτασμού και Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής .

Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη, ενώ η έκθεση θα παραμείνει στο χώρο έως τη Παρασκευή 7 Ιουλίου. Το ωράριο λειτουργίας της θα είναι Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 – 14:00 και 19.00-21.00.

Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τη γραμματεία του Τμήματος Δημιουργικής Απασχόλησης Νέων και Ενηλίκων στα τηλέφωνα 2421025363 & 2421033692.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου