ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Η Μνήμη και η Πόλις…»

η-μνήμη-και-η-πόλις-454844

Η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού διοργανώνει εκδήλωση προκειμένου να τιμήσει την εφετινή επέτειο της 29ης Μαΐου για την Άλωση της Πόλης.

Την ευθύνη της διοργάνωσης έχει ο φορέας Πολιτισμού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος».

Η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους υπήρξε ένα από τα γεγονότα – ορόσημα της Παγκόσμιας ιστορίας καθώς αυτή σηματοδοτεί την μετάβαση από τη μεσαιωνική στην νεότερη εποχή.

Για το γεγονός αυτό αναπτύχθηκαν θρύλοι και ιστορίες, όπως αναπτύσσονται πάντα στον απόηχο των μεγάλων ιστορικών γεγονότων. Κάποιες φορές αυτοί οι θρύλοι αναπαράχθηκαν και «χρησιμοποιήθηκαν» ως ιδεολογικό πλαίσιο στα πλαίσια της συγκρότησης μιας εθνικής ιδεολογίας, άλλοτε πάλι αποτέλεσαν το ιδεολογικό υπόβαθρο της «Μεγάλης Ιδέας». Τώρα μετά από χρόνια είμαστε σε θέση να δούμε πιο καθαρά και να προσπαθήσουμε να ξεκαθαρίσουμε τι έμεινε από κείνη την ημέρα. Ίσως να ανακαλύψουμε ότι αυτή η τελευταία πολιορκία της Πόλης και η αντίσταση των ελάχιστων υπερασπιστών της έχει πολλά μηνύματα να μας δώσει στην σημερινή εποχή.

Η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος & Αλμυρού, και ο φορέας της στον Πολιτισμό, «Μαγνήτων Κιβωτός, για την διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», θέλησε να τιμήσει αυτή την επέτειο με έναν διαφορετικό τρόπο. Με την μουσική. Προβάλλοντας εκείνα τα τραγούδια και τους θρήνους που γεννήθηκαν μετά την είδηση της καταστροφής της Πόλης. Αλλά και με τον λόγο προσπαθώντας να αναδειχθούν τα ιστορικά διδάγματα από τα οποία μπορεί να ωφεληθεί η εποχή μας.

Η εκδήλωση με τίτλο «Η μνήμη και η Πόλις…» θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα στις 20.00 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο της Ι.Μ. Δημητριάδος (Κ. Καρτάλη με Ανθ. Γαζή).

Η εκδήλωση βασίζεται πάνω σε κείμενα του Διευθυντή του Ρ/Σ «ΜΑΡΤΥΡΙΑ» της Ι.Μ.Δ. Νίκου Βαραλή, ό οποίος θα κάνει και την αφήγηση.

Ο Βασίλης Αγροκώστας θα ερμηνεύσει τραγούδια και θρήνους για την Άλωση της Πόλης.

Θα παίξουν οι μουσικοί:

Ζαφείρης Κουκουσέλης , πιάνο – συνθετικοί ήχοι και Κώστας Γεδίκης , πολίτικο λαούτο.

Συμμετέχει η παραδοσιακή χορωδία του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Βόλου “Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης” υπό τη διεύθυνση του χοράρχη Δημήτρη Χατζηγεωργίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου