ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Επετειακή εκδήλωση στη Γατζέα

επετειακή-εκδήλωση-στη-γατζέα-458516

Επετειακή εκδήλωση για τη μάχη της Γατζέας που σημειώθηκε στις 19 Μαΐου του 1823 θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή 21 Μαΐου στις 11 το πρωί στην Κάτω Γατζέα.

Η επετειακή εκδήλωση έχει καθιερωθεί από το 2015 και πραγματοποιείται με αφορμή τη νικηφόρα κατά των Τούρκων μάχη που έδωσαν οι Θεσσαλομακεδόνες επαναστάτες στην Κάτω Γατζέα. Μάχη και νίκη που συγκαταλέγονται ανάμεσα στις σπουδαιότερες εκείνης της επαναστατικής χρονιάς σε όλη τη χώρα, πολλώ δε μάλλον που στη διάρκειά της εξοντώθηκε και ο υπαρχηγός του Κιουταχή Αλιό Πασάς, ο οποίος ήταν και ο μοναδικός πασάς που σκοτώθηκε στη στεριανή Ελλάδα σε όλη τη διάρκεια της επανάστασης του 1821.

Η εκδήλωση, οργανωμένη από τους τοπικούς φορείς (Τοπική Κοινότητα Αγίου Γεωργίου Νηλείας, Τοπικό Σύλλογο Ερασιτεχνών Αλιέων Γατζέας και Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Γεωργίου «Κένταυρο»), πραγματοποιείται στο προαύλιο του κοντινού στον χώρο της μάχης ευρισκόμενου Δημοτικού Σχολείου της Κάτω Γατζέας, όπου κι έχει αναγερθεί το 2015 από τον τοπικό Σύλλογο Ερασιτεχνών Αλιέων ένας εξαίρετος τύμβος.

Το πρόγραμμα της τελετής περιλαμβάνει επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες στη διάρκεια της πηλιορείτικης επανάστασης του 21, κατάθεση στεφάνων και ομιλία για το χρονικό του επετειακού γεγονότος από τον λαογράφο Κώστα Λιάπη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου