ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αφιέρωμα στη γυναίκα της Σμύρνης

αφιέρωμα-στη-γυναίκα-της-σμύρνης-482288

Μουσικοχορευτική εκδήλωση για τη γυναίκα της Σμύρνης θα παρουσιάσει το 3ο Γυμνάσιο Βόλου σε συνεργασία με την Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Ιωνες» αύριο Κυριακή 30 Απριλίου στις 19.00 στο Πνευματικό κέντρο της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού ( Καρτάλη).

Με αρωγό και εμψυχωτή την Κική Δανιηλίδου, υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων της ΔΔΕ Μαγνησίας, αλλά και τον Μικρασιάτη Δημήτρη Κωνσταντάρα – Σταθαρά, ακάματο εργάτη της γνώσης και της έρευνας, το 3ο Γυμνάσιο Βόλου, σε συνεργασία με την Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Ίωνες», θα παρουσιάσει μουσικοχορευτική εκδήλωση αφιερωμένη στη γυναίκα της Σμύρνης, με σκοπό να τιμήσει τη συμβολή της στον πολιτισμό, με τίτλο «Σμυρνιά η Αρχόντισσα».

Την πρωτοβουλία της διοργάνωσης είχε η φιλόλογος, συγγραφέας Σοφία Κανταράκη, σε συνεργασία με τη μουσικό Μαρίνα Μανθογιάννη και τον γυμναστή Δημήτρη Σπανόπουλο. Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο πολιτιστικού προγράμματος που εκπονείται όλη τη χρονιά στο σχολείο με μαθήτριες της Γ΄ Γυμνασίου, με σκοπό να αναδειχθεί η προσωπικότητα τη Σμυρνιάς γυναίκας σε όλες τις πτυχές της ζωής της.

Οι μαθήτριες ντυμένες Σμυρνιές, όλο σκέρτσο και χάρη θα μεταφέρουν στη σκηνή μέσα από θεατρικά δρώμενα και τραγούδια, μικρασιάτικα γλωσσικά ιδιώματα που αντιπροσωπεύουν την καθημερινότητα εκείνης της εποχής, κυρίως μέσα από επιθετικούς προσδιορισμούς που οι Σμυρνιοί έδιναν στις γυναίκες τους, ανάλογα με τα προτερήματα ή τα ελαττώματά τους. Θα αναφερθούν στη Σμυρνιά νοικοκυρά, μαγείρισσα, κοκέτα, αφέντρα του σπιτιού και της οικογένειας, έτσι ώστε να διαφανεί με ακρίβεια, σαφήνεια και μεγάλη εκφραστική δύναμη, ο χαρακτήρας, η αξία και η θέση των γυναικών, σε όλες σχεδόν τις εκδηλώσεις της οικογενειακής, επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής.

Αποδίδουν με σαφήνεια και ακρίβεια κάθε προτέρημα ή ελάττωμα, ακόμη και στην πιο ιδιαίτερη απόχρωσή του, ή περιγράφουν κάθε χαρακτηριστικό γνώρισμα της. Η γυναίκα για παράδειγμα που είχε ωραίο στόμα και διέθετε γλυκιά φωνή ονομάζεται βεργετόστομη ή αηδονοφωνούσα, κ.ά.

Σύμφωνα με την κ. Κανταράκη «η γυναίκα πρόσφυγας από τη Σμύρνη δεν έφερε στάχτες και αποκαΐδια, αλλά όλη τη λάμψη της ζωής της και το φως που έλαμψε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου