ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Τα κορίτσια με τις άσπρες κορδέλες»

τα-κορίτσια-με-τις-άσπρες-κορδέλες-489014

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον μυθιστόρημα με τίτλο «Τα κορίτσια με τις άσπρες κορδέλες» της γνωστής συμπολίτισσας Χαρούλας Ηλία-Φράγκου, ποιήτριας και συγγραφέως, παρουσιάζεται την Παρασκευή 28 Απριλίου στις 7.30μ.μ. στο αμφιθέατρο «Γ. Κορδάτος», του παραλιακού συγκροτήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Την εκδήλωση οργανώνουν τα Γ.Α.Κ. Αρχεία Ν. Μαγνησίας, το Λύκειον των Ελληνίδων Βόλου και οι εκδόσεις Γαβριηλίδης. Συνεργαζόμενοι φορείς η Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών, το Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων (ΚεΒιΜαΣυ), η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Ν. Ιωνίας Μαγνησίας «ΙΩΝΕΣ», ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Θηλέων Βόλου, ο Σύλλογος Αποφοίτων Παιδοπόλεων, ο Σύλλογος Προσωπικού ΟΤΕ και η ΧΕΝ Βόλου. Την εκδήλωση υποστηρίζει ο Όμιλος για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος.

Για το βιβλίο, το οποίο αποτελεί πολύτιμη ψηφίδα της τοπικής μας ιστορίας, εκτός από τους σύντομους χαιρετισμούς των εκπροσώπων των συνδιοργανωτών φορέων, θα μιλήσουν οι: Αννίτα Πρασσά, Δρ. Ιστορικός, προϊσταμένη των Γ.Α.Κ- Αρχείων Ν. Μαγνησίας, Μαρία Σπανού, πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου, ερευνήτρια τοπικής ιστορίας, Βασίλης Αναγνωστόπουλος, ομότιμος καθηγητής Παν. Θεσσαλίας, πρόεδρος του ΚεΒιΜαΣυ, Κατερίνα Πέτρου, τ. πρόεδρος του Ασύλου Παιδιού Βόλου και η συγγραφέας Χαρούλα Ηλία- Φράγκου. Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει η ηθοποιός Κατερίνα Αντωνακάκη. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Νίκος Τσούκας, γραμματέας του Συλλόγου Αποφοίτων Παιδουπόλεων.

Κύκλοι ζωής επιχειρούν τροχιές. Κρίκοι πολύκμητοι άλλοτε, και άλλοτε ευτελείς σμίγουν στην αλυσίδα του χρόνου, το τώρα, το πριν, το μετά, στο βιβλίο «Τα κορίτσια με τις άσπρες κορδέλες». Την ανάδεψε προστατευτικά στην παλάμη της η Μυρσίνη….Κάποιες παλιές σημειώσεις, μια πρόσφατη αντάμωση με πρόσωπα και γεγονότα, μα περισσότερο η ανάγκη ν’ αναβαπτισθούν στο παρελθόν οι χαμένες της αντοχές, την ωθούν σε περισυλλογή. Ηδύαλγο άγγιγμα οι μνήμες, ανακυκλώνουν μιαν εποχή, ασύλητη ακόμη στην καρδιά, καμπύλη ζωής πέραν της συμβατής, που φόρτισε την εύθραυστη ευαισθησία της, και κέντρισε την έμφυτη λογοτεχνική της ροπή.

Εποχή της δεκαετίας του ΄50 και συγκεκριμένα καλοκαίρι του 1957. Οι Έλληνες στροβιλίζονται στην κόλαση της μεταπολεμικής και μετεμφυλιακής δίνης. Η δωδεκάχρονη Μυρσίνη μοναχοπαίδι εύπορης αστικής οικογένειας, αναγκάζεται ν’ ακολουθήσει τη μητέρα στην εργασία της, εσώκλειστη σε φιλανθρωπικό ίδρυμα ορφανών κοριτσιών, μετά τον θάνατο του πατέρα και την καθολική οικονομική τους καταστροφή. Αθέλητη πρωταγωνίστρια σ’ ένα παράλογο αίφνης της μοίρας, θα κλιθεί να βιώσει στην ιδρυματική καθημερινότητα, την έννοια της συντροφικότητας και της φιλίας, το δυσβάστακτον του πόνου, το αχ…της αναπηρίας, το γιατί του θανάτου και της ορφάνιας, τον προβληματισμό και την εναντίωση σε αποφάσεις και σχέσεις ζωής, υποκλινόμενη συνάλληλα και στο αλληλέγγυο πρόσωπο της κοινωνίας, στην αξία της ανθρώπινης προσφοράς, στην αγάπη και την καλοσύνη των ξένων. Εγκλωβισμένη σε συνεχείς συναισθηματικές ανατροπές η Μυρσίνη του τότε, καταφεύγει στο κρησφύγετο της γραφής. Κρατά σημειώσεις δίκην ημερολογίου, με το τρυφερό φιλτράρισμα της παιδικής αθωότητας, αλλά και το φρέσκο αυθορμητισμό της εφηβικής πένας, λυτρωτικό διάλογο όπως θ’ αποδειχτεί, πενήντα χρόνια μετά, με το κουρασμένο πλην γενναίο πρόσωπο της ενήλικης σκέψης της Μυρσίνης του τώρα. Οι ψηφίδες της μυθιστορηματικής ψυχογραφίας αθροίζονται στον Βόλο, μια πόλη καταμεσής της Ελλάδας, και στο φιλανθρωπικό ίδρυμα του «Ασύλου».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου