ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Διάσημος Ιάπωνας στον Βόλο

διάσημος-ιάπωνας-στον-βόλο-495717

Συναυλία και διάλεξη του σπουδαίου Ιάπωνα καλλιτέχνη Akio Suzuki διοργανώνεται από το Δημοτικό Ωδείο Βόλου της Διεύθυνσης Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ- ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου, με την υποστήριξης της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Και οι δύο εκδηλώσεις εντάσσονται στον ετήσιο εκδηλώσεων πειραματικής μουσικής του Δημοτικού Ωδείου «ΑΙΧΜΕΣ» και θα πραγματοποιηθούν στον χώρο του Δ.Ω.Β. Πιο αναλυτικά αύριο Τετάρτη 19 Απριλίου στις 8:30μ.μ θα πραγματοποιηθεί η διάλεξη και την επόμενη μέρα, Πέμπτη στις 20 Απριλίου την ίδια ώρα η συναυλία.

Ο Ακιο Σουζούκι είναι μία από τις εμβληματικές φυσιογνωμίες της sound art σε διεθνές επίπεδο εδώ και πολλά χρόνια. Δραστήριος από το 1963, επικεντρώνει τα ενδιαφέροντα του στην πράξη της ακρόασης. Η έμφαση αυτή στην ακρόαση καλλιεργείται μέσω μιας αλληλεπίδρασης με το φυσικό περιβάλλον, «παίρνοντας τον φυσικό κόσμο ως συνεργάτη του», όπως σημειώνει ο ίδιος. Η δουλειά του εστιάζει στη σχέση του ήχου με τον χώρο, με μια αίσθηση ανοιχτού πεδίου, ελευθερίας και παιχνιδιού. Ο πειραματισμός, στην περίπτωση του Σουζούκι, δεν είναι μια μέθοδος ή ένα μουσικό είδος, αλλά συνίσταται βασικά σε μια προσεκτική ματιά στο περιβάλλον, με το οποίο πολλές φορές αλληλεπιδρά, κατασκευάζοντας ο ίδιος ακουστικά όργανα. Καθώς εστιάζει στις δυνατότητες της ακρόασης, οι εξαιρετικά απλοί ήχοι που παρουσιάζει καθίστανται γοητευτικοί, αφήνοντας παράλληλα άπλετο χώρο στον ακροατή.

Ο Ακιο Σουζούκι είχε εμφανιστεί στην Αθήνα το 2015 στο φεστιβάλ Borderline της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, πραγματοποιώντας έναν «ηχητικό περίπατο», όπου έγινε φανερή η ικανότητα του να εντοπίζει και να αναδεικνύει λεπτά ποιητικά χαρακτηριστικά του ήχου εκεί που δεν θα το φανταζόταν κανείς, εκεί που οι κάτοικοι της πόλης δεν θα άκουγαν παρά μόνο έναν αδιάφορο θόρυβο. Το ελάχιστο αποτελεί έναυσμα, αλλά και εστίαση για τον Σουζούκι, ο οποίος μοιάζει να καταπιάνεται με μια ηχητική τέχνη του πρωταρχικού, πράγμα που καθιστά την πειραματική δουλειά του προσιτή στον οποιοδήποτε.

Η συναυλία του στο Δημοτικό Ωδείο θα είναι ακουστική (χωρίς καθόλου ηλεκτρονικό εξοπλισμό), αξιοποιώντας τη θαυμάσια αρχιτεκτονική του κτηρίου του Ωδείου αλλά και τον ηχητικό κόσμο των δρόμων έξω από αυτό.

Γενική είσοδος 3 ευρώ. Εισιτήρια και πληροφορίες στη γραμματεία του Δημοτικού Ωδείου Βόλου, Μεταμορφώσεως 1, τηλ 24210-36992.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου