ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Οπερα στο Αχίλλειο

οπερα-στο-αχίλλειο-498801

Η ένατη παραγωγή στο πλαίσιο του βραβευμένου προγράμματος «The Met: Live in HD» που εξασφάλισε για πέμπτη χρονιά η Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου σε συνεργασία με τον Όμιλο ΑΝΤΕΝΝΑ είναι η ρομαντική τραγωδία «Ευγένιος Ονιέγκιν» του Tchaikovsky.

Η προβολή θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Σάββατο 22 Απριλίου στις 19:55 σε ζωντανή μετάδοση από την Νέα Υόρκη και τη Μετροπόλιταν Όπερα, στο κινηματοθέατρο Αχίλλειον στην οδό Κουμουνδούρου και Ιάσονος.

Η ρομαντική τραγωδία «Ευγένιος Ονιέγκιν» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης στις 24 Μαρτίου 1920. Από τότε η κορυφαία νεοϋορκέζικη σκηνή ανέβασε τον «Ευγένιο Ονιέγκιν» πολλές φορές λαμβάνοντας διθυραμβικές κριτικές και θερμή αποδοχή από το κοινό της.

Η σούπερ σταρ υψίφωνος Anna Netrebko, στη μια και μοναδική εμφάνισή της φέτος στη σκηνή της Met επαναλαμβάνει μια από τις πιο φημισμένες ερμηνείες της στον ρόλο της Τατιάνας, της αφελούς ηρωίδας της όπερας του Tchaikovsky, που βασίζεται στο κλασικό μυθιστόρημα του Pushkin. Η Netrebko μας χαρίζει μια εκπληκτική ερμηνεία σε ένα πολύ απαιτητικό ρόλο, αποδίδοντας φωνητικά ένα μεγάλο φάσμα συναισθημάτων όπως εξελίσσεται από τη συναισθηματική εφηβεία ως την ώριμη ηλικία μιας γυναίκας. Ο Peter Mattei πρωταγωνιστεί ως ο ομώνυμος χαρακτήρας που απορρίπτει τον έρωτα της Τατιάνας ώσπου να είναι πια πολύ αργά. Ο Robin Ticciati, Μουσικός Διευθυντής της Glyndebourne Festival Opera, διευθύνει την αναβίωση της σκηνοθεσίας της Deborah Warner που άνοιξε την σεζόν 2013-2014 της Met . Ο Alexey Dolgov ερμηνεύει τον ρόλο του φίλου του Ονιέγκιν που γίνεται αντίζηλος, του Λένσκι, ενώ η Elena Maximova είναι η αδερφή της Τατιάνας, η Όλγα και ο Štefan Kocán ο Πρίγκιπας Γκρεμίν.

Ο Πιότρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι, γόνος μεσοαστικής οικογένειας Ρώσων, υπήρξε κορυφαίος συνθέτης της ρομαντικής εποχής. Η οικογένεια του τον προόριζε για καριέρα δημοσίου υπαλλήλου. Μάλιστα το 1850, αποφάσισε να στείλει τον Τσαϊκόφσκι στην Αυτοκρατορική Νομική Σχολή. Εκείνος όμως κόντρα στις επιθυμίες των γονέων του ακολούθησε μουσική σταδιοδρομία ξεκινώντας την εκπαίδευση του από το Ωδείο της Αγίας Πετρούπολης. Ασχολήθηκε με την όπερα, συμφωνίες, μπαλέτο, οργανική μουσική και μουσική δωματίου. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα αριστουργήματα «Η λίμνη των Κύκνων», «Η ωραία Κοιμωμένη» και «Καρυοθραύστης». Εντάχθηκε στην «Ομάδα των Πέντε», αποτελούμενη από νεαρούς Ρώσους συνθέτες δεκτικούς σε δυτικές επιρροές με τους οποίους συνεργάσθηκε επαγγελματικά καθ’ όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του.

Για ακόμη μία χρονιά συνεχίζεται με νέες παραγωγές το βραβευμένο πρόγραμμα «The Met: Live in HD» που συνδέει απευθείας τη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης με 70 χώρες σε έξι ηπείρους. Τη μεγάλη αυτή συνεργασία με τη Μetropolitan Opera της Νέας Υόρκης εξασφάλισε ο Όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ για την Ελλάδα και την Κύπρο, προσφέροντας στους φίλους της όπερας ένα ξεχωριστό πολιτιστικό θέαμα, με την υπογραφή των πιο καταξιωμένων καλλιτεχνών της παγκόσμιας λυρικής σκηνής. Στην πόλη του Βόλου ανανεώθηκε και πάλι η συνεργασία με τον Όμιλο ΑΝΤΕΝΝΑ από τον Δήμο Βόλου με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ. Όπως είναι γνωστό, το βραβευμένο πρόγραμμα αναμετάδοσης σε οθόνη υψηλής ευκρίνειας, παρουσιάζεται εδώ και πέντε χρόνια στο «Αχίλλειον» στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου Βόλου και συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ με τον Όμιλο ΑΝΤΕΝΝΑ και τη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης. Η συμφωνία αυτή και η φετινή συνεργασία θα δώσει την ευκαιρία και πάλι στους φίλους της όπερας στην πόλη, αλλά και από τις γειτονικές πόλεις -ένα ειδικό κοινό φιλοτέχνων-, να απολαύσουν αριστουργήματα της όπερας.

Πληροφορίες για την προπώληση των εισιτηρίων δίνονται στον «Δίαυλο», στο τηλέφωνο 2421033692 και στην οδό Σκενδεράνη 11. Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μεταδόσεων, το δίκτυο αιθουσών, τα σημεία προπώλησης εισιτηρίων αλλά και για να εγγραφούν στο Met In Greece Club, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν το www.metingreece.com.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου