ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Βασίλης Τσιράκης παρουσιάζει στο Βόλο το νέο του μυθιστόρημα

ο-βασίλης-τσιράκης-παρουσιάζει-στο-βό-687887

Το νέο μυθιστόρημα του Βασίλη Τσιράκη «Τα Χρόνια Ανάμεσα» από τις εκδόσεις «Τόπος» παρουσιάζεται στο Βόλο τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου, στις 8 το βράδυ, στη σοκαλετερί «ΕΛΛΗ’ς». Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Νίκος Παρθένης και η Ροσσάνα Πώποτα, αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει η Κατερίνα Αντωνακάκη, ενώ ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με το κοινό.

Το ιστορικό μυθιστόρημα «Τα Χρόνια Ανάμεσα» ταξιδεύει τον αναγνώστη από την πολυεθνική Σελανίκ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στη Σαλονίκη του Μεσοπολέμου και των πρώτων χρόνων της Κατοχής. Πρόκειται για ένα μυθιστορηματικό πανόραμα της Θεσσαλονίκης από τον ερχομό των προσφύγων το 1922 ως τον διωγμό των εβραίων το 1943. Για την ακρίβεια είναί μια τοιχογραφία που ανακαλώντας τα μεγάλα γεγονότα της εποχής, όπως την ανταλλαγή πληθυσμών, την κρίση του ’29 – ’30, τον εμπρησμό του Κάμπελ, τον Μάη του ’36, την επιστράτευση και τα τρένα για το Άουσβιτς, μας ταξιδεύει ως το Βερολίνο του Μεσοπολέμου, τη Μόσχα των μετεπαναστατικών χρόνων και τη Βαρκελώνη του ισπανικού εμφυλίου. Η Δάφνη, η Σμαρώ, ο Στέφανος, ο Ελιάν και ο Αλέξανδρος δένονται, συνειδητά ή όχι, με την ιστορία του καιρού τους, υφίστανται τις συνέπειές της και προσπαθούν να επιδράσουν στην εξέλιξή της. Η γυναικεία χειραφέτηση συναντά το ρεμπέτικο του Μεσοπολέμου μέσα από προσδοκίες, συγκρούσεις και ανατροπές, σε εποχές σκληρές από τις οποίες περνούν διακριτικά οι φιγούρες του Γληνού και του Καζαντζάκη, του Πασαλίδη και του Ζαχαριάδη, αλλά και του Ναζίμ Χικμέτ και του Έρνεστ Χέμινγουεϊ.

Ο Βασίλης Τσιράκης γεννήθηκε στην Καρδίτσα το 1961. Τα εφηβικά του χρόνια τα πέρασε στο Βόλο ενώ από το 1980 ζει στη Θεσσαλονίκη όπου και σπούδασε στο φυσικό τμήμα του Α.Π.Θ. Αρθρογραφεί για θέματα τέχνης και πολιτισμού στον περιοδικό Τύπο και στο διαδίκτυο. Εργογραφία: «Θεσσαλονίκη 2003» ντοκυμαντέρ μικρού μήκους 2003, «Οι ποδηλάτες του χρόνου» μυθιστόρημα – εκδόσεις Κοχλίας 2004, «Ακκορντεόν, βιολί και φυσαρμόνικα» – μυθιστόρημα εκδόσιες ΚΨΜ 2007, «Μετεωρολογικό δελτίο» Θεατρικό 2009, «Ένα συν ένα» ταινία μικρού μήκους 2010, «Σελανίκ» ιστορικό μυθιστόρημα «Τόπος» 2012.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου