ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αφιέρωμα στον Φώτη Κόντογλου

αφιέρωμα-στον-φώτη-κόντογλου-26444

Παρουσιάζεται αύριο στο Μουσείο της Πόλης ο επετειακός τόμος του Μουσείου Μπενάκη

Tον επετειακό τόμο «Φώτης Κόντογλου. Από τον λόγο στην έκφραση», έκδοση του Μουσείου Μπενάκη, θα παρουσιάσουν η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου / Τομέας Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και Κειμηλίων, το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου και η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «ΙΩΝΕΣ» την Κυριακή 17 Απριλίου στις 11:00 π.μ στο Μουσείο της Πόλης (Φερών 17, στα Παλιά).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν: Η γνωστή Βολιώτισσα Ιστορικός της Τέχνης, επίτιμη επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης και Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου, Δρ Ολγα Μεντζαφού – Πολύζου και οι επιμελητές της έκθεσης και του τόμου, κ.κ. Χρήστος Φ. Μαργαρίτης και Αλέξανδρος Γερ. Μακρής, Projects Managers Εκθέσεων και πολιτισμικών προγραμμάτων, Υπεύθυνοι Συλλογής Εικόνων Βελιμέζη και Συλλογής Ανθιβόλων Μακρή – Μαργαρίτη.

Επιπλέον, η εκδήλωση ποικίλλεται με προβολή ταινιών και βίντεο, όπως η «Εργογραφία Φ. Κόντογλου» (επιμέλεια Χ. Φ. Μαργαρίτης, Α. Γ. Μακρής και Κ. Π. Σταμάτης), «Ο Αστρολάβος», ταινία μικρού μήκους σε σκηνοθεσία Ι. Σπηλιοπούλου, εμπνευσμένη από το ομώνυμο χειρόγραφο του Κόντογλου και το «Φως Ιλαρόν» σε σκηνοθεσία Θ. Νέτα, ταινία βασισμένη σε αδημοσίευτη συνέντευξη του Πάνου Βαλσαμάκη με αναφορές στην προσωπικότητα και το έργο του Μικρασιάτη δημιουργού.

Τέλος, αποσπάσματα κειμένων του Φ. Κόντογλου θα αποδώσει η ηθοποιός Κατερίνα Αντωνακάκη.

Πρόκειται για σημαντική έκδοση, η οποία κυκλοφόρησε με αφορμή την πρωτότυπη ομώνυμη έκθεση που διοργάνωσε το Μουσείο Μπενάκη στην Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου – Γκίκα (8 Δεκεμβρίου έως 5 Μαρτίου 2016), αφιερωμένη στη συμπλήρωση 120 χρόνων από τη γέννηση και 50 χρόνων από το θάνατο του Φώτη Κόντογλου (1895-1965).

Ο αναγνώστης στις 288 σελίδες της καλαίσθητης αυτής έκδοσης του Μουσείου Μπενάκη, θα βρει την αναλυτική εργογραφία του Φώτη Κόντογλου στην οποία συγκαταλέγονται τα βιβλία που έγραψε, μετέφρασε και εικονογράφησε ο Αϊβαλιώτης δημιουργός μέχρι το θάνατό του το 1965.

Στους συμμετέχοντες στην εκδήλωση ο συλλεκτικός αυτός τόμος θα προσφέρεται στην ειδική τιμή των 25 ευρώ.

Αυτοπροσωπογραφία του Φώτη Κόντογλου

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου