ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Ιστορία του νεώτερου ελληνισμού»

ιστορία-του-νεώτερου-ελληνισμού-60959

Παρουσιάζεται το βιβλίο του Γ. Καραμπελιά στη βιβλιοθήκη των Τριών Ιεραρχών

Το βιβλίο του Γ. Καραμπελιά με τίτλο: «1204-1922, Η διαμόρφωση του Νεώτερου Ελληνισμού – 1821, Η δυναμική της Παλιγγενεσίας», τόμος Β’, παρουσιάζεται στον Βόλο την Κυριακή (της Ορθοδοξίας) 20 Μαρτίου στις 11.30 το πρωί, στη βιβλιοθήκη των Τριών Ιεραρχών (Δημητριάδος και Ογλ).

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι: Χρήστος Μπουκώρος, βουλευτής – δημοσιογράφος, ο Θανάσης Σαμαράς, δημοσιογράφος, ο Αντώνης Σμυρναίος, καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο συγγραφέας Γιώργος Καραμπελιάς, ενώ το συντονισμό θα έχει ο Κ. Α. Μοράρος.

Το βιβλίο του Γιώργου Καραμπελιά «1821 – Η δυναμική της παλιγγενεσίας» – Β’ τόμος της διαμόρφωσης του νεώτερου ελληνισμού (1204-1922), που εγκαινιάστηκε με το έργο του για το 1204, περιγράφει την περίοδο της Τουρκοκρατίας και επικεντρώνεται στα χρόνια, 1700-1821.

Γράφει ο συγγραφέας στην εισαγωγή: «Σε μια συγκυρία βαθύτατης κρίσης του ελληνισμού, αναγκαία προϋπόθεση για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε ως αυτόνομο συλλογικό υποκείμενο, είναι ο απολογισμός της ιστορικής μας πορείας, δεδομένου ότι η ιδιοπροσωπία του ελληνικού έθνους είναι ιστορικής υφής. Μπορούμε να αντικρύσουμε το ίδιο μας το μέλλον μόνον εφ’ όσον έχουμε συνείδηση και γνώση της ιστορικής μας διαδρομής».

Στη μακρά πορεία των εννέα ή δέκα αιώνων του νέου ελληνισμού, δύο ιστορικοί περίοδοι σφράγισαν τις τύχες του, προδιαγράφοντας και το σήμερα. Κατά την πρώτη, 1204-1453, διαμορφώνεται ο νεώτερος ελληνισμός μέσα από την αντίσταση στη φραγκική Δύση και την τουρκική Ανατολή, πριν υποκύψει, το 1453.

Κατά τη δεύτερη, 1700-1922, μετά από αιώνες κρίσης και υποχώρησης, ο ελληνισμός δοκιμάζει να ανασυγκροτήσει την πνευματική και πολιτειακή του αυτονομία, επιχειρώντας μια «αναγέννηση». Αυτή η πορεία της Διαμόρφωσης του νεώτερου ελληνισμού, σκοπεύει να αναπτύξει σε μια τετράτομη μελέτη ο Γιώργος Καραμπελιάς έχοντας ήδη εκδώσει τον πρώτο τόμο το, 1204, Η διαμόρφωση του νεώτερου ελληνισμού ενώ τώρα εκδίδεται ο δεύτερος, το 1821, Η δυναμική της παλιγγενεσίας και σύντομα θα ακολουθήσει ο τρίτος, «Ο φωτισμός του Γένους».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου