ΤΟΠΙΚΑ

Μηνύματα ενότητας και αγώνα στην εκδήλωση για την απελευθέρωση του Βόλου

μηνύματα-ενότητας-και-αγώνα-στην-εκδή-731708

«Με πνεύμα ενότητας, μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες, παλεύουμε για την πατρίδα» το μήνυμα που έστειλε η Μαρίνα Χρυσοβελώνη

Μηνύματα ενότητας και αγώνα για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων της χώρας έστειλαν χθες εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του τόπου, με αφορμή την επέτειο των 74 ετών από την απελευθέρωση του Βόλου από τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής.

Σε μία λιτή τελετή που τελέστηκε χθες το πρωί στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, εκπρόσωποι φορέων της πόλης τίμησαν την ιστορική ημέρα και τους αγώνες των προγόνων για την ελευθερία.

«Αποδίδουμε τιμή στους προγόνους μας που έδωσαν αγώνες για να μας χαρίσουν ελευθερία και δημοκρατία, αγαθά που έχουμε σήμερα τόσο ανάγκη και οφείλουμε να προασπίζουμε», είπε ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Θεσσαλίας Γ. Καλτσογιάννης.

«Ημερομηνία ορόσημο η σημερινή για τον Βόλο, καθώς σήμερα πριν 74 χρόνια η πόλη μας απελευθερώθηκε από τους Γερμανούς. Η απόδοση τιμής είναι το ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης και αναγνώρισης στον αγώνα για την ελευθερία», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Στρατηγικής Ανάπτυξης και Σχεδιασμού Βόλου Θάνος Θεοδώρου.

«Τιμούμε σήμερα τους πατεράδες μας και τους παππούδες μας που αγωνίστηκαν για λευτεριά και προκοπή. Μακάρι να μπορέσουμε σε έναν βαθμό να φανούμε αντάξιοί τους» ανέφερε ο γραμματέας της Ν.Ε. Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Βογιατζής.

Στην ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων για την προάσπιση των συμφερόντων της χώρας αναφέρθηκε ο διοικητής της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών Ε. Παπαδόπουλος. «Οι καρδιές μας και η σκέψη μας είναι στους ήρωες και τους απογόνους τους οι οποίοι αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την απελευθέρωση του Βόλου από τα ναζιστικά στρατεύματα. Οι κάτοικοι του Βόλου επί τριάμισι χρόνια βίωσαν θηριωδίες με αποκορύφωμα τα βασανιστήρια της Κίτρινης Αποθήκης. Ευχόμαστε και εγγυόμαστε την ασφάλεια της Ελλάδας και των Ελλήνων πολιτών. Οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να εκτελέσουν την αποστολή τους όταν και όποτε χρειαστεί», τόνισε.

Μήνυμα ενότητας με φόντο τις αναταράξεις

Μήνυμα ενότητας με φόντο τις αναταράξεις σε κυβερνητικό επίπεδο έστειλε η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

«Σήμερα τιμούμε τη δημοκρατία, την ελευθερία, τους αγώνες των προγόνων μας. Επικεντρώνουμε στα ιστορικά γεγονότα, γιατί κανείς δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά και δεν μπορούμε να προσβλέπουμε στο μέλλον με αισιοδοξία αν δεν γνωρίζουμε την ιστορία μας. Διδασκόμαστε από τα λάθη του παρελθόντος, ακολουθούμε την αρετή και την ανδρεία των προγόνων μας, ενώνουμε όλοι μαζί τις δυνάμεις μας και αντιστεκόμαστε σε κάθε έννοια ναζισμού, σε κάθε έννοια ολοκληρωτισμού και σε οποιονδήποτε αποτολμά να επιβουλευτεί την εθνική κυριαρχία της πατρίδας μας. Είμαστε όλοι ενωμένοι και με πνεύμα αλληλεγγύης και ενότητας προσβλέπουμε στο να πάει η πατρίδα μας όσο το δυνατό πιο ψηλά μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες και αντιπαραθέσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Η ίδια επιχείρησε να ρίξει τους τόνους για την αναταραχή στους κόλπους των Ανεξάρτητων Ελλήνων. «Θεωρώ ότι η κρυστάλλινη δήλωση του πρωθυπουργού αποτελεί μία πυξίδα για όλους όσοι συμμετέχουμε στο κυβερνητικό σχήμα για το πώς θα πορευτούμε εφεξής. Ενωμένοι πορευόμαστε για να μπορέσουμε να επιτελέσουμε και να ολοκληρώσουμε το έργο μας. Οφείλουμε να πετύχουμε, το χρωστάμε στον ελληνικό λαό να ανορθώσουμε την ελληνική κοινωνία και εκείνους που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση και να φέρουμε ανάπτυξη στην πατρίδα μας», επισήμανε μεταξύ άλλων. Αναφερόμενη μάλιστα στη συμφωνία των Πρεσπών τόνισε ότι στην παρούσα φάση οι πρωτοβουλίες βρίσκονται στη γείτονα. «Θα πρέπει να ολοκληρώσει τις διαδικασίες που συμφωνήθηκαν, να πετύχει τη συνταγματική αναθεώρηση κάτι που δεν είναι βέβαιο και εφόσον έρθει η συμφωνία για να επικυρωθεί, τότε σε συνεννόηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ θα αντιμετωπιστεί με γνώμονα το συμφέρον της χώρας» σημείωσε, ενώ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία «σκιά» για τα κονδύλια του Υπουργείου Εξωτερικών, για τα οποία τόνισε ότι «εάν χρειαστεί εξειδικευμένος έλεγχος θα πρέπει να γίνει».

Η ΝΟΔΕ Μαγνησίας

Από τη ΝΟΔΕ Μαγνησίας της Ν.Δ. εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση για τη χθεσινή επέτειο:

«Η ευκαιρία της επετείου μνήμης της 19ης Οκτωβρίου 1944 για την απελευθέρωση της πόλης μας από τα κατοχικά στρατεύματα αποτελεί την καλύτερη υπενθύμιση στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, ότι οι εθνικές επιδιώξεις, όσο δυσθεώρητα ανεκπλήρωτες και να φαντάζουν, απαλλαγμένες από τον καιροσκοπισμό και τη δημαγωγία, σε κλίμα εθνικής σύμπνοιας και ομόνοιας μπορούν να επιτευχθούν προς όφελος όλων των Ελλήνων πολιτών.

Η επέτειος δεν πρέπει απλά να μνημονεύεται. Αντίθετα, οφείλει να αποτελεί ημέρα έμπνευσης, αλλά και υπενθύμισης των αρχών και των αξιών του Ελληνικού Έθνους. Αρχές και αξίες τις οποίες η Νέα Δημοκρατία διαχρονικά ενστερνίζεται και προασπίζει».

Η αντιδήμαρχος Παιδείας Βόλου

Από την αντιδήμαρχο Παιδείας Βόλου Βιολέτα Καντόλα εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση: «Σαν σήμερα (σ.σ. χθες), το 1944 ο Βόλος απελευθερώθηκε οριστικά από τις δυνάμεις της γερμανικής κατοχής. Επ’ ευκαιρία ανάμνησης της ιστορικής εκείνης για την πόλη μας ημέρας, όπως και της 2ας Νοεμβρίου 1881 – ημερομηνία αποτίναξης του τουρκικού ζυγού – ας ευχηθούμε το αδούλωτο πνεύμα των Βολιωτών συμπατριωτών μας να παραμείνει άσβεστο, εμπνέοντας τους δημότες μας διά μέσου των αιώνων.

Πνευματικοί ταγοί, εκπαιδευτικοί κάθε βαθμίδας, αιρετοί άρχοντες, Αρχές του τόπου και γονείς, όλοι μας έχουμε χρέος να μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενεές τη γνώση και την υπερηφάνεια για την ιστορία της πόλης και των προγόνων μας, ώστε να καλλιεργήσουμε σε εκείνες τα αντανακλαστικά του ελεύθερου πολίτη».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου