Ο στόχος δεν είναι μακρινός

ο-στόχος-δεν-είναι-μακρινός-735091

Της Ελένης Χάνου

Μία διαφορετική καμπάνια ξεκίνησε από τις αρχές της εβδομάδας στον Βόλο. Γονείς μαθητών με αναπηρίες που φοιτούν στο Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Βόλου, ανέλαβαν την πρωτοβουλία να απευθύνουν κάλεσμα στην πόλη για τη συγκέντρωση ποσού 65.000 ευρώ που απαιτείται για την αγορά ειδικά διαμορφωμένου λεωφορείου 24 θέσεων, που θα δώσει ελευθερία, αυτονομία και ασφάλεια στις καθημερινές μετακινήσεις των μαθητών με αναπηρίες από και προς το σχολείο, αλλά και στις διάφορες σχολικές δραστηριότητες.

Η ιδέα δεν έπεσε ξαφνικά από τον ουρανό. Κάθε χρόνο, τα μαθήματα της σχολικής χρονιάς ξεκινούν με καθυστέρηση για μαθητές με αναπηρίες που πηγαίνουν στο ΕΕΕΕΚ Βόλου. «Σκοντάφτουν» στον τρόπο μετακίνησής τους από και προς το σχολείο.

Για τη μετακίνηση των μαθητών απαιτείται η μίσθωση μεταφορικών μέσων που πολλές φορές δεν είναι διαθέσιμα, μολονότι από την Περιφέρεια Θεσσαλίας κινούνται εγκαίρως οι διαγωνιστικές διαδικασίες με στόχο οι μαθητές να έχουν μέσο μεταφοράς από την πρώτη κιόλας ημέρα των σχολικών μαθημάτων.

Φέτος, το πρόβλημα είναι πιο έντονο για μαθητές του σχολείου σε αναπηρικά αμαξίδια. Για τη μετακίνησή τους απαιτείται ειδικό μεταφορικό μέσο προκειμένου να μπορούν να μεταφερθούν τα αμαξίδια. Προς το παρόν, μόνο λεωφορεία της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου μπορούσαν να εξυπηρετούν τους μαθητές του ΕΕΕΕΚ Βόλου. Πρόκειται για ιδιόκτητα λεωφορεία του Δήμου που αν και παλιά εξυπηρετούν τις ανάγκες μετακίνησης των παιδιών με αναπηρίες στα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης του Δήμου. Για την τρέχουσα χρονιά όμως, οι μαθητές με αναπηρίες στα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης αυξήθηκαν, άρα και οι ανάγκες για μετακινήσεις μαθητών και ο Δήμος δήλωσε αδυναμία ανάληψης επιπλέον μεταφορικού έργου.

Λύση φαίνεται να έχει βρεθεί μέσω λεωφορείων του Αστικού ΚΤΕΛ Βόλου. Και πάλι όμως δεν είναι μόνιμη.

Οι γονείς που αγωνιούν αποφάσισαν να κάνουν την καμπάνια για την αγορά του λεωφορείου μέσω της πλατφόρμας give&fund (https://www.giveandfund.com/giveandfund/project/eeeekvolou). Κι ο στόχος δεν είναι μακρινός. Ενα ευρώ αν διατεθεί από τον καθένα συγκεντρώνεται άμεσα το ποσό για την αγορά του λεωφορείου. Μόλις εξασφαλιστεί δεν θα τεθεί ξανά πρόβλημα μεταφοράς των παιδιών με αναπηρίες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ίδια και τις οικογένειές τους.

Γιατί τα παιδιά με αναπηρίες χρειάζονται να ακολουθούν ένα καθημερινό πρόγραμμα απασχόλησης που συμβάλλει στην σωστή ανάπτυξή τους και την ίδια ώρα και οι οικογένειες έχουν ανάγκη από πολύτιμο χρόνο όχι μόνο για την εργασία, αλλά για την ξεκούρασή τους από το καθημερινό «βαρύ» πρόγραμμα προκειμένου να «φορτώσουν μπαταρίες».

Προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου να γίνει η κοινωνία μια «γροθιά».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου